Svu romsku djecu uključiti u obavezno osnovno obrazovanje

Projekt pruža beneficije za djecu, odnosno njihove roditelje, a to su besplatni udžbenici, besplatan prijevoz, te dva topla obroka

Prezentacija projekta “Obrazovanje za sve”, koji već drugu godinu provodi Grad Mostar u partnerstvu s Udruženjem mladih psihologa, Udruženjem Roma “Neretva”, JU Osnovnom školom Mustafa Ejubović Šejh Jujo i JU Osnovnom školom Bijelo Polje, održana je jučer u Mostaru, a ima za cilj omogućiti jednake obrazovne i druge mogućnosti za romsku djecu.

Beneficije za djecu

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara je kazala kako je potrebno svu romsku djecu uključiti u zakonom obavezno osnovno obrazovanje, kao i ostalu djecu.

“Potrebno je uključiti roditelje Roma u odgojno obrazovni proces njihove djece, potom poboljšanje pohađanja nastave i povećavanje uključenosti roditelja Projekt pruža beneficije za djecu, odnosno njihove roditelje, a to su besplatni udžbenici, besplatan prijevoz, te dva topla obroka. Grad Mostar će i dalje skrbiti za romsku populaciju bez obzira na trajanje ovoga projekta”, istaknula je Komadina.

Naime, od 2012. godine do danas broj romske djece upisanih u osnove škole kreće između 68 učenika 2012./2013. do 71 učenika ove školske godine, dok manji dio njih pređe u srednje škole, a kao razlog navode nedovoljnu razinu obrazovanja u osnovnoj školi.

Majda Šehić, projektna koordinatorica Centra za psihološku potporu je kazala kako se romska populacija u Mostaru svakodnevno suočava sa egzistencijalnim pitanjima, te da je ovim projektom pokazano kako uz prave uvjete, romska populacija itekako može napredovati i biti ravnopravni sudionik u obrazovnom procesu.

Projekt

Vrijednost ovog projekta prepoznali su donatori, korisnici i zajednica i kao takav nagrađen je od strane Europske komisije drugom EU nagradom za integraciju Roma u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj. Nagrada je uručena Udruženju mladih psihologa u Bruxellesu 28. ožujka 2017. godine. Projekt, vrijedan oko 165 000 eura, financijski je podržan i od strane Roma Education Funda iz Budimpešte, a provodi se u razdoblju od 1. travnja 2015. do 31. srpnja 2017. godine.

Piše: Džemila Ovčina, mostar@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!