Svi pobjednici

U Bosni i Hercegovini jučer je zvanično počela predizborna kampanja za predsjedničke i parlamentarne izbore koji će biti održani 7. svibnja 2018. godine.

Zvanična predizborna kampanja trajat će do 6. svibnja u 7:00 sati kada počinje predizborna šutnja.

Dok Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva kandidate za opće izbore i sve angažirane u izbornoj kampanji da se uzdrže od izjava koje vode tenzijama kako bi izbori protekli u fer i demokratskom okruženju, brojni politički analitičari upozoravaju da nas očekuje najprljavija predizborna kampanja u demokratskoj povijesti BiH.

 7.497 kandidata

Na Centralnom biračkom spisku su 3.352.933 osobe s pravom glasa, od čega je 3.254.767 prijavljeno za glasanje u BiH, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.

Stanovnici BiH će 7. svibnja 2018. godine imati priliku birati tri člana Predsjedništva BiH, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, a 14 iz Republike Srpske), Zastupnički dom Parlamenta FBiH (98), Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednika i dva potpredsjednika RS-a te zastupnike u deset kantonalnih skupština.

Ove godine je prijavljeno 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Iz SIP-a BiH je potvrđeno da se na 804 kandidatske liste nalazi 7.497 kandidata za ove nivoe vlasti.

Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 milijuna KM, od čega će oko 4,7 milijuna KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 milijuna KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

Bosna i Hercegovina u ovogodišnje izbore ulazi s neriješenim pitanjem izbornog zakonodavstva tako da još uvijek ostaje nejasno na koji način će se kompletirati domovi naroda.

Naime, Ustavni sud BiH je stavio van snage odredbe Izbornog zakona koje su definirale način indirektnog izbora zastupnika iz skupština deset županija u Dom naroda Parlamenta FBiH, iz kojeg se, opet indirektno, bira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Takva sudska odluka rezultat je žalbe koju je podnio Božo Ljubić, sadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru i dužnosnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, za vrijeme dok je obnašao dužnost predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (mandat 2010. – 2014.).

Čović iz Ravnog

Gotovo sve stranke jučer su određenim aktivnostima započele predizbornu kampanju.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, je predizbornu kampanju kao kandidata za člana Predsjedništva BiH počeo u Ravnom kojeg su u HDZ-u opisali kao herojskom mjestu opstanka i razvoja hrvatskog naroda.

Iz HDZ-a navode da je općiina Ravno “mjesto obrane hrvatskog nacionalnog identiteta, naše kulture i povijesne baštine te ima višestruki značaj u srcima cijelog hrvatskog naroda”.

Iz ove političke stranke su podsjetili da je ovo mjesto bilo poprište nemilih događaja tj. mjesto s kojeg su protjerani mnogi Hrvati tokom rata.

“Segment našeg zajedništva će poslati jasnu poruku svima onima koji bi malo drugačije prekrojili BiH, svima onima koji su 1991. ovo vrijeme prepoznali kao vrijeme koje nije vrijeme njihovog rata, svima koji misle da mogu prekrojiti BiH kroz dva entiteta bez konstitutivnog naroda, najmalobrojnijeg a najvećeg naroda u BiH – hrvatskog naroda. Naše opredjeljene su narod i domovina”, rekao je Čović.

“Sve ratne strahote su krenule iz Ravnog, a mi kroz svoj program želimo zacijeliti sve rane hrvatskog naroda u BiH i donijeti europske vrijednosti. Upravo zato predizbornu kampanju započinjemo ovdje”, zaključio je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Zelenika iz Travnika

”U jednu sekundu iza ponoći, molitvom za svoj napaćeni hrvatski narod sa svetog mjesta-Sjemeništa sluge Božjeg Petra Barbarića u Travniku započela je predizborna kampanja Koalicije Hrvatsko zajedništvo i Hrvatskog pokreta za Središnju Bosnu kao dijela Hrvatskog zajedništva. U borbu za opstanak i budućnost BiH Koalicija Hrvatsko zajedništvo krenula je iz Travnika, a kampanju će završiti u Mostaru što je simbolika dva grada koja proživljavaju istu sudbinu na dvije obale Lašve i Neretve Prva poruka Hrvatskoga zajedništva jeste da tama ne može vječno trajati i da zora bolje budućnosti sviće”, poručili su iz Hrvatskog zajedništva.

„Ovo je vapaj, krik, molba, zahtjev, promijenimo odnos prema svom narodu. Ovdje u Travniku se bije boj za opstanak hrvatskoga bića u BiH i zato večeras započinjemo kampanju uz obećanje radit ćemo s narodom i nećemo se bogatiti na račun siromašnih, a svoja obećanja ćemo ispuniti“, kazao je u svom obraćanju Ilija Cvitanović, predsjednik Koalicije Hrvatsko zajedništvo. On je podsjetio da je Daytonskim sporazumom definiran paritet između Travnika i Mostara, te je, u tom svjetlu, zapitao gdje je Travnik danas.

Doktorica Diana Zelenika, kandidatkinja za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, u emotivnom govoru pozdravila je nazočne pitanjem je li bilo dosta pogrešnih politika, omalovažavanja i osiromašivanja građana ove zemlje. “Ja kažem ‘dosta je’ i, kad budem predsjednica mom hrvatskom narodu, kao i Srbima i Bošnjacima i svim građanima BiH, obećajem da tama ne može vječno trajati. Imate mogućnost izbora jer mi smo oni koji će realizirati predizborna obećanja i vratiti dostojanstvo svakom čovjeku“, navela je Zelenika.

”Kada uđem u Predsjedništvo BiH, njihov kraj počinje. Slijedi intezivni obračun s organiziranim kriminalom. Zna se što je dotična gospoda imala prije političkih funkcija, a što ima sada i također se zna da slijedi dokazivanje podrijetla imovine i na koncu njezino oduzimanje. Stekli su se uvjeti da BiH dobije svog Sanadera i „kompaniju“ koja ide uz njega. Neće moći zadržati svoje bogatstvo, gonit ćemo ih čak i u Hrvatskoj, plijeniti imovinu i prodavati. To obećavam. Na koncu, ono što mi trebamo u BiH nisu podjele; nije mržnja niti sukobi! Mi trebamo povjerenje, suživot, kompromis i ekonomski prosperitet. Možemo postići mnogo dobroga u BiH jer velika većina i Hrvata i Srba i Bošnjaka želi suradnju, prosperitet i održivi suživot“, poručila je dr. Zelenika.

Svi u RS-u najavili pobjedu

Lijepljenjem prvog predizbornog plakata u Banja Luci, Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, kandidatkinja te stranke za predsjednicu RS-a, i drugi stranački dužnosnici obilježili su početak predizborne kampanje. “Sve ankete govore o velikoj potpori koju imamo u narodu. Ovo će biti veličanstvena pobjeda“, rekao je Dodik te najavio da će učiniti sve da predizborna kampanja bude fer i korektna, a da izborni dan protekne bez problema. “RS treba fer i korektne izbore sukladno zakonu. Mi se za to zalažemo i ne želimo bilo kakvu nestabilnost RS-a“, istaknuo je Dodik izijevši stav da taj bh. entitet može biti stabilan samo sa Željkom Cvijanović kao predsjednicom i njime kao članom Predsjedništva BiH. Prema njegovim riječima, samo velika pobjeda SNSD-a može osigura stabilnost i dobar put RS-a. I Cvijanović je uvjerena u veliku pobjedu SNSD-a i koalicije stranaka koju predvode u RS-u. “Vjerujem u stabilnost institucija i da građani razumiju da samo stabilna i jaka vlast, a ne neki raštimani orkestar mogu raditi na povećanju plaća, mirovina, graditi RS i čuvati njene interese i ustavni kapacitet“, rekla je Cvijanović poručivši da SNSD-u i njegovim koalicijskim partnerima ne treba kampanja jer ih s građanima okuplja svaki projekat koji su radili.

Savez za pobjedu je zvaničnu izbornu kampanju počeo u parku Petar Kočić u Banjaluci.

Kandidati Saveza za pobjedu za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Vukota Govedarica i Mladen Ivanić, svečano su otvorili izbornu kampanju u parku „Petar Kočić“ u Banjaluci, te ovom prilikom poručili da žele demokratsku pobjedu na Općim izborima 2018. godine i bolju budućnost za RS.

“Ja danas, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, zajedno sa narodom Banjaluke i Republike Srpske potpisujem ugovor sa narodom i taj ugovor je garancija da ono što mislim, to govorim, a ono što govorim, to ću da radim. Vrijeme je da pređemo sa riječi na djela“, poručio je Govedarica.

“Stanje može biti bolje sa samo malo više reda. Umjesto da mislimo o prošlosti, trebamo gledati u budućnost. Umjesto da budemo izolirani, trebamo biti dio suvremenog svijeta”, rekao je Ivanić u obraćanju novinarima na početku predizborne kampanje i ocijenio nužnim fokusirati se na ekonomiju i razvoj. On je, također, izrazio uvjerenje da Vukota Govedarica i on mogu biti simboli toga i da će pobijediti 7. listopada.

SDA predstavila kandidate

SDA je kampanju počela po županijskim i općinskim organizacijama. Općinski odbor SDA Centar Sarajevo i Mjesni odbor Hrastovi oraganizirali su javnu tribinu na kojoj su sudjelovali direktorica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i kandidat SDA za Parlament Federacije BiH Sebija Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kandidat SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Denis Zvizdić.

”Od vas, prije svega, očekujem da izađete na izbore. Kao netko tko očekuje da ga zaokružite na listiću, mogu vam kazati da sam ja hrabar borac. Potrebna nam je stabilna situacija u državi, ekonomski napredak, situacija u kojoj mladi neće ni pomišljati da napuste zemlju”, kazala je Izetbegovićeva i pozvala građane da glasaju za kandidate SDA jer kako kaže “oni su najbolji, bez obzira na greške kojih ima, jer ljudi koji mnogo rade nekada i griješe”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da u javnom prostoru imamo erupciju radikalizma, ekstremizma, lažnih informacija i potrebno je da se prisjetimo šta je SDA, koja je nastala kao izraz težnje bošnjačkog naroda za slobodom, za priznanjem nacionalnih prava, kulturne i jezičke posebnosti, uradila za Bosnu i Hercegovinu.

I u Mostaru je SDA na konferenciji za medije u Mostaru predstavila svoje kandidate za sve nivoe vlasti te najavila sigurnu izbornu pobjedu.

Edin Mušić, nositelj liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, kazao je kako 56 kandidata ove stranke iz Hercegovačko-neretvanske županije najbolje ilustrira slogan “Snaga naroda”.

“Meni je čast da budem na čelu tima koji dosad ne zna za poraz. Naš izborni cilj je pobjeda, pobjeda koja nosi stabilnost županije i države, razvoj  županije i države, integracije… Naš izborni cilj je osvojiti mandat u državnom parlamentu, dva mandata u federalnom i sedam u Skupštini HNŽ-a. Naš cilj je također i pobjeda Šefika Džaferovića u utrci za člana Predsjedništva”, izjavio je Edin Mušić.

On je naveo niz uspjeha iz prošlog mandatnog perioda te najavio napredak i razvoj u narednom. Uvezivanje hercegovačkog prostora autoputem, gradnju jedne hidroelektrane u gornjem toku Neretve, završetak izgradnje puta Stolac – Neum…

“Naša namjera je da ova žuapnija i dalje bude politički stabilan, ekonomski jak i prostorno uređen. Na tome predano, odgovorno i strpljivo radimo. U političkom prostoru Bosne i Hercegovine izgleda svima je SDA problem, posebno onima koji nikad nisu znali šta hoće. U svakom slučaju SDA je najjača probosanska stranka, naš je cilj da i narednom periodu to ostane, kao garant stabilnosti države BiH”, kazao je Mušić.

Zemlja i domovina za sve

Cilj SDP-a BiH je u naredne četiri godine učiniti našu domovinu Bosnu i Hercegovinu društvom u kojem će biti više jednakosti, a manje nejednakosti, društvom u kojem će biti više posla, a manje siromaštva, društvo u kojem će mladi željeti živjeti, umjesto što odlaze, kao danas, društvo u kojem će postojati jednake šansa za sve, a ne samo za podobne. “Želimo, dakle, zemlju za sve nas. Jer, BiH je naša zemlja, nije zemlja stranaca koji će nam govoriti kako u njoj živjeti. Nije zemlja naših susjeda i komšija koji će svojatati dio po dio, ona je naša zemlja. Takva je bila stoljećima. Naša, za sve nas i takva i nadalje treba biti“, naveli su iz SDP-a BiH te poručili da listopad treba označiti novi početak za sve u BiH koju se, zajedno, imamo priliku vratiti svim njenim ljudima.

Podsjećaju i da Izborni program SDP-a BiH, Plan 10, predviđa niz politika u svim oblastima društva, čija provedba će dovesti do cilja, a to je stvaranje BiH kao zemlje svih njenih ljudi, zemlje gdje ćemo svi biti jednaki pred zakonom, jednaki u prilici, jednaki i u obvezi.

Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva BiH, poručio je na dan službenog početka izborne kampanje da ima ‘plan za domovinu’ kojim kampanju želi usmjeriti ka dijalogu o tome kako naraštajima koje dolaze ostaviti državu na koju će biti ponosni. “Naš ‘Plan za domovinu’ će obuhvatati prijedloge poboljšanja u obrani i sigurnosti, većoj uključenosti Predsjedništva u jačanje ekonomskog razvoja zemlje, ozbiljnijim pristupom ekonomskoj i političkoj diplomaciji i jednom strateškom i državotvornom pristupu jačanju pozicije BiH u regiji i svijetu”, kazao je Komšić ocijenivši da je vrijeme da se neke stvari pokrene u procesu suočavanja s prošlošću i pomirenju, pružanju novih prilika za mlade, izgradnji imidža zemlje kao najbolje destinacije za prijenos proizvodnje.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović

sanja.bjelica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *