Svečana akademija u povodu 100 godina oslobođenja Mostara

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar obilježit će 15. studenog svečanom akademijom 100 godina od oslobođenja od Austrougarske i ulaska srpske vojske u ovaj grad.

Predsjednik “Prosvjete” Radivoje Krulj rekao je da će svečana akademija biti održana u Narodnom pozorištu u Mostaru, kada će biti dodijeljena i novoustanovljena nagrada za humanost koja nosi ime velikog humaniste, vojskovođe Stepe Stepenovića.

Veliki humanista

“Izučavajući lik vojskovođe Stepe Stepenovića, koji je bio poznat po humanosti, po humanom odnosu prema neprijateljskim vojnicima, zarobljenicima, a bio je graditelj mira i pomirenja na ovim prostorima, ustanovili smo nagradu za humanost koja nosi njegovo ime”, rekao je Krulj na konferenciji za novinare.  Krulj je naglasio da je Upravni odbor “Prosvjete” odlučio je da prvu nagradu dodijeli za humanost Anisu Kosovcu iz Konjica, koji je ove godine podigao spomenik dječacima Petru i Pavlu od 7 i 5 godina iz Konjica, koji su ubijeni u tom mjestu 1992. godine. Govoreći o programu akademije, Krulj je rekao da će kroz umjetnički program biti evocirane uspomene na ovaj veliki i značajan jubilej.

“Kroz program ćemo se prisjetiti velikih ljudi iz Drugog svjetskog rata, kao što su Šefket efendija Kurt, tuzlanski muftija mostarskih korijena koji se zalagao za zaštitu našeg naroda u Tuzli, te na Blaža Sliškovića koji je spasio mnogo Srba u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Krulj.  On je podsjetio da je humanost Stepe Stepanovića prepoznao i Međunarodni crveni križ, u čijem centralnom holu u Ženevi stoji natpis “Budi human kao što je bila humana Srbija 1885.”.  
“Kada je bio bugarsko-srpski rat, komandant je bio Stepa Stepanović. Srbija je imala vojne bolnice, Međunarodni crveni križ je tražio da prođe pomoć Bugarima, Stepa Stepanović je prekinuo rat na tri dana. Kada je Međunarodni crveni križ vidio da ima dosta ranjenika i da Bugari nemaju bolnicu, oni su tražili da se pošalje neka bolnica. Stepa Stepanović je tada oformio poljsku bolnicu i srpske ljekare poslao da pomognu Bugarima. To je nesvakidašnji gest”, rekao je Krulj.
On je pozvao sve Mostarce da prisustvuju akademiji i da se zajedno, na lijep način obilježi ovaj veliki jubilej za Mostar.

Simbol oslobođenja od okupacije

Član Upravnog odbora “Prosvjete” Zlatko Serdarević naglasio je da su od srednjovjekovne bosanske države tri naroda bila pod ropstvom Turske pola vijeka, nakon čega dolazi okupacija Austrougarske. “Stepa Stepanović je simbol oslobođenja od okupacije. Naši narodi tada prvi put nakon dugo vremena doživljavaju slobodu”, dodao je Serdarević. Povjesničar Vuk Bačanović istakao je da je Stepa Stepanović rekao da nijedan narod u toj državi ne smije imati hegemoniju nad drugim narodom.  “On je kazao – `Vi ste krv jedne krvi i kost jedne kosti, nemojte da vas ime razdvaja, nemojte da vas vjere razdvajaju, zato što je Bog jedan`. To je bila etika koju je taj čovjek slijedio. Upravo je zbog toga njegov lik izabran kao simbol humanosti i kao simbol vrijednosti na kojima ovo društvo treba da funkcionira”, rekao je Bačanović. Mostarsko šetališe i Lučki most u Mostaru nosili su svojevremeno ime Stepe Stepanovića.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Svečana akademija u povodu 100 godina oslobođenja Mostara

 • studeni 7, 2018 at 7:26 pm
  Permalink

  Srpski Mostar i BIH su docekali slobodu prije 100g.!!!
  Nazalost neki uvjek cekaju okupatore da im donesu slobodu i srecu💀
  1914-1941-1991 Nikada zajedno.!’

  Reply
 • studeni 7, 2018 at 10:04 pm
  Permalink

  Ali danas je nas Mostar ponovo okupiran od NATO i domacih Fasista💀
  Nekada su Svi narodi zivjeli u slobodi i ravnopravno i mirno a danas niko💀

  Reply
 • studeni 8, 2018 at 12:11 am
  Permalink

  Od tih “oslobodilaca” smo se oslobodili 14.02.1945. tako da nema arazloga da se nekakvim akademijama velica kraljevina Srba,Hrvata I Slovenaca.

  Reply
 • studeni 9, 2018 at 1:25 pm
  Permalink

  @cope.
  Koji VI se oslobodili? Pa 1945 smo se opet oslobodili od fasista a oslobodioci su opet bili SRBI (ogromna vecina) a drugi-VI na onoj drugoj strani po obicaju.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *