SVE VEĆA NERVOZA: SIP neće donositi odluku oko popune Doma naroda? Hoće li sapunicu presjeći Inzko?

Očigledno je da Ustavni sud BiH i Središnje izborno povjerenstvo izbjegavaju biti medijatori između neodgovornih i suprotstavljenih političkih opcija koje nisu mogle ili nisu željele u Parlamentu BiH usvojiti izmjene Izbornog zakona. Morat će sapunicu presjeći Valentin Inzko.

Ovo sve više gubi svaki smisao. Probijaju se zakonski rokovi oko konstituiranja parlamentarnih domova, a na vidiku uopće nema naznaka odčepljenja za najbolniji i najkompliciraniji dio formiranja zakonodavne vlasti, modela popune federalnog Doma naroda.

To je očigledno ključ i najteža prepreka za konačnu uspostavu vlasti na federalnoj i državnoj razini. Politički čelnici u, više neformalnim, razgovorima međusobno ispipavaju puls o namjerama za sklapanja saveza i parlamentarnih većina, ali svi čekaju rasplet oko famoznog Doma naroda u FBiH. Jer, ovisno o načinu popune tog Doma stranke i blokovi su skrojili i taktiku njegove popune, ali i donositi odluke oko partnerstava s drugim strankama ili blokovima.

‘Želje i pozdravi’

Za sarajevske stranke, a naročito za HDZ BiH od sudbonosne važnosti je enigma koji će se popis pučanstva koristiti kod izračuna broja izaslanika u federalni Dom naroda iz županija.

Više nije nikakva tajna da osobito građanski Bosanskohercegovački blok inzistira na popisu iz 1991. godine jer već ima spremnu mantru za izbor fatalnih 6 izaslanika u Klub  Hrvata i Srba u Domu naroda što mu onda pročišćava pravac za formiranje federalne vlasti bez SDA, a moguće čak i bez HDZ-a BiH.

Može to biti i manjska Vlada, ali građanski blok bi s izborom najmanje jedne trećine izaslanika mogao izabrati predsjednika i dva potpredsjednika FBiH a kasnije i federalnog premijera i ministre. U slučaju da netko ipak donese odluku da će se kod izračuna broja izaslanika za Dom naroda koristiti popis iz 2013. godine, teško da bi netko HDZ-u BiH mogao ugroziti dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda, odnosno tih nedodirljivih 12 izaslanika. U tom slučaju bez HDZ-a BiH je iluzorno i razmišljati o federalnoj, pa i državnoj vlasti. Ali, sve su to još računi bez krčmara, nema tog tijela koje pokazuje zanimanje za preuzimanje odgovornosti i donošenje te famozne odluke oko popune federalnog Doma naroda.

Čekanje…

Već puna dva mjeseca se upire prstom u Središnje izborno povjerenstvo. Tjednima se očekivalo, pa i još priželjkuje, da će to raslojeno i kolebljivo državno tijelo zaduženo za provedbu izbora donijeti nekakakv podzakonski akt o popuni Doma naroda.

Pa je onda postalo sporno koji će se popis pučanstva koristiti u toj eventulanoj odluci. Kada se pročulo da bi to mogao biti popis iz 2013. godine podigla se sarajevska čaršija na noge s prijetnjama tužbama različitim sudskim instancama.

Čini se da su i u samom Središnjem izbornom povjerenstvu povukli malo ručnu, možda i uplašeni da upadaju ili da ih netko gura na skliski teren sukoba sa zakonima u ovoj zemlji.

Odluka se stalno prolongira, a sve se glasnije špekulira kako SIP i neće donositi nikakvu odluku oko popune federalnog Doma naroda. Članovi tog Povjerenstva naprosto nisu načisto kako razriješiti koliziju između aneksa 7 Ustava BiH koji definira područje povratka prognanika i popisa pučanstva iz 2013. godine.

Ako je to istina onda je ta dvojba potpuno razumljiva jer nije Seredišnje izborno povjerenstvo, nego OHR, vrhovni tumač dejtonskoga ustava. Javnost, ali vjerojatno i Središnje izborno povjerenstvo su očekivali ili se nadali da će i Ustavni sud BiH pomoći raspetljavanju ove mučne i pravno kontroverzne situacije donošenjem odluke po žalbi Borjane Krišto čelnice Zastupničkog doma državnog Parlamenta.

Podsjećamo, Krišto je tražila da Ustavni sud BiH ospori odredbu iz Ustava FBiH po kojoj se iz svake županije mora izabrati najmanje po jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda ako u tim skupštinama ima zastupnika iz toga naroda.

Nedavno je održana plenarna sjednica Ustavnog suda, ali nije razmatrana žalba Borjane Krišto i ne zna se kada će ona stići na dnevni red. Jasno je da i Ustavni sud kalkulira i ne želi se petljati u osjetljive političke razmirice. Zapravo, sve više se doima kako Ustavni sud BiH i Središnje izborno povjerenstvo ne žele biti medijatori između suprotstavljenih i neodgovornih političkih opcija koje nisu znale ili nisu htjele u državnom Parlamentu izmijeniti Izborni zakon. Da su uradili posao za koji su izabrani i plaćeni do ove trakavice ne bi niti došli.

Inzko?

Nema druge, popunu federalnog Doma naroda morat će vjerojatno nametnuti Visoki predstavnik Valentin Inzko. On je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i ima obvezu jasno kazati je li po Ustavu moguće ili nije kortistiti popis pučanstva iz 2013. godine.  Uspostava vlasti na razini države, barem kad se tiče Vijeća ministara nije usko povezana s popunom federalnog Doma naroda, ali je iz stranačkih uglovnica država ipak talac ovoga praznog hoda u Federaciji.

-Naše je stajalište da vlast na razini BiH jednostavno ne može funkcionirati, tko god je sačinjavao, ako nemamo vlast uspostavljenu i u FBiH, a vlast u FBiH ne možemo imati bez Doma naroda Parlamenta FBiH. Objektivno imamo vrlo ozbiljnu situaciju u vezi sa stabilnošću FBiH, pa i BiH, ako se ne riješi ubrzo pitanje izbora Doma naroda. Također, nemojmo biti naivni i očekivati da bi HDZ ili SNSD, ako uđu u novo Vijeće ministara BiH, uradili bilo što da se riješi pitanje Doma naroda Parlamenta FBiH. Izbor Doma naroda je mnogo važnije pitanje od pukog formiranja vlasti. Ovdje se odlučuje o karakteru buduće BiH i puta kojim će BiH krenuti. Hoće li to biti put integracije i izgradnje društva u kojem će svi građani imati ista prava ili ćemo uvoditi dodatne segregacije, diskriminacije i u konačnici dijeliti BiH na tri etničke državice. Zato je naš stav da se ovo pitanje mora riješiti prije nego se formira vlast, ne samo na nivou BiH, već i na nivou FBiH, ogolio je taktiku Bosanskohercegovačkog bloka šef SDP-a Nermin Nikšić.

Godina je na izmaku a Federacija na izdisaju. Treba usvajati proračun, ponovno obnoviti pregovore s MMF-om i popuna Doma naroda u većem entitetu mora naprosto okupirati pozornost i pamet svih aktera, situacija može izmaći kontroli. Poput one u Mostaru.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *