Sve prepoznatljiviji rukopis Fahrudina Radončića u kadrovskim smutnjama u SDA!

Sarajevski analitičari već neskriveno ‘minderaju’ kako je šef SDA Bakir Izetbegović vjerojatno žrtvovao prijateljstvo svoje supruge Sebije s Denisom Zvizdićem kako bi smaknuo opasnu konkurenciju i otvorio prostor za novu postizbornu suradnju s Fahrudinom Radončićem. Hoće li biti sabotaže Konvencije i hoće li i premijer Fadil Novalić na političku marginu?

Skoro 300 članova danas (subota) u Sarajevu biraju kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nakon prave trakavice i smutljive uvertire lista je skresana na dva imena, Šefika Džaferovića, čelnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH i vječitog pravnog operativca u SDA, te Safeta Softića, čelnika Doma naroda Parlamenta BiH i bivšega predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH.

Potpredsjednik SDA i predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić je ostao dosljedan i karakteran i prije sjednice Predsjedništva SDA je povukao svoju kandidaturu. Nije dobio jamstvo da će to stranačko tijelo predložiti Konvenciji jednog kandidata s detaljno obrazloženim brojem nominacija pa do svih drugih uobičajenih referenci. Uz to slagao ga je upravo šef Bakir Izetbegović koji je u jednom trenutku ‘obećao’ potporu ‘najboljem kandidatu Zvizdiću’ aklamacijom, javnim glasovanjem za jedinog kandidata na Konvenciji.

Još tada, dakle prije ključne sjednice Predsjedništva SDA, Izetbegović je onako samo usput mrmljao sebi u njedra kako misli da se supruga Sebija ne bi trebala, pa čak i da neće, kandidirati za ‘dinastijsko nasljeđe’ u državnom Predsjedništvu, ali svakome tko poznaje odnose u obitelji Izetbegović je bilo posve razvidno da končanu odluku u svojoj glavi ima samo Sebija Izetbegović i da se tu Bakir ništa ne pita.

Igre

Nakon Zvizdićevog povlačenja bračni par Izetbegović je odahnuo i Sebija Izetbegović je samo finiširala cijelu perfidnu spletku oko Denisa Zvizdića povlačenjem svoje kandidature, naravno, u korist manje opakih Džaferovića i Softića. Dan prije Konvencije vođa SDA Bakir Izetbegović i dalje roni krokodilske suze nad Denisom Zvizdićem i poziva ga da se u zadnji trenutak predomisli, popljuje svoj akademski dignitet i karakternu crtu i pristane biti kandidatom SDA u utrci sa Šefikom Džaferovićem i Safetom Softićem.

Izetbegović s lažnom sjetom žali što Denis Zvizdić nije otvorio scre i dušu i svojim prijateljima, obitelji Izetbegović, otkrio što ga smeta ili vrijeđa.

“Kazao mi je da ne želi unutar SDA izazivati razdore. Ja ne mislim da je to razdor. Zvizdić je trebao ostati i treba razmisliti i promijeniti mišljenje. Između ostalog on je kazao da ne bi htio ugroziti prijateljstvo koje ima sa mojom suprugom, a to nije ugoržavanje prijateljstva, to je obična konkurencija“.

Kakvo je to prijateljstvo odraslih i politički izgrađenih ljudi, ako ne mogu sjesti i u četiri oka razjasniti sve nejasnoće i dogovoriti korektnu strategiju, a da prijatelj ne bude povrijeđen ili ponižen. Sada je zapravo posve ogoljeno da je Zvizdić samo slijepo slušao stvarnu šeficu SDA Sebiju Izetbegović i da je tu najmanje bilo ozbiljne obiteljske empatije.

Sarajevski analitičari, pa i oni bliski SDA, već neskriveno prepoznaju kako je šef SDA Bakir Izetbegović vjerojatno žrtvovao to prijateljstvo supruge Sebije i Denisa Zvizdića kako bi zbog obrazovnog kompleksa i ‘potpore Zapada’, smaknuo opaku konkurenciju u stranačkom i ukupnom bošnjačkome rezervatu i otvorio prostor za novu postizbornu koaliciju s mrskim Fahrudinom Radončićem šefom SBB-a.

Sve se više prepoznaje britki Radončićev rukopis u SDA i naslućuje senzacionalni zaokret i trgovina. U dnevnim novinama, čiji je osnivač, a danas glavni konzultatn Fahrudin Radončić obitelj Izetbegović još ne uživa privilegirani status, ali se po tom bračnom paru ne pljuje. I dalje tzv. gatački klan, ‘minhenska brigada’, na čelu s Denisom Zvizdićem i braćom Aljošom i Dubravkom Čamparom meta medijskoga sotoniziranja. Za svoju sudsku golgotu i sramotu Radončić tereti Zvizdića i, navodno, uvjetuje približavanje SDA njegovim progonom iz političkog prostora i utjecaja.

Ovu verziju će naravno potvrditi vrijeme, jer Izetbegović i Radončić o tome razumljivo ne žele pričati. Najveći bošnjački neimar, kojem je Alija Izetbegović darivao medijski magnat, nikada nije ubijao SDA, već pojedine frakcije i uvijek je, a i danas ima insidere u toj najjačoj bošnjačkoj stranci. Do jučer je to bio Mirsad Kukić, pred konevnciju su to, navodno, Adil Osmanović i Adim Sarajlić.

Nekoliko sati pred početak Konvencije SDA za Bakira Izetbegovića je najbitnije da ne bude novih otkaza i on ne krije da ima svog favorita za člana Predsjedništva BiH, ali da želi da o tome odluče drugi ljudi. Ipak Izetbegović ne može biti baš spokojan pred današnje izjašnjavanje oko stranačkoga kandidata za svoga nasljednika. Mnogo je jala i podjela pa čak i prijetnji nekom vrstom sabotaže. Tako je visoki dužnosnik SDA Edin Ramić na društvenim mrežama vidno frustriran napisao da su “u utrci za članove Predsjedništva BiH ostali samo oni koji svoje stolice ne daju nikome i ni zašta”. Šef SDA Bakir Izetbegović se našao u nelagodnoj poziciji jer je to i njemu adresirano: „Nije trebao to kazati, ako je imao šta reći tim ljudima onda je to trebao uraditi iza zatvorenih vrata u SDA, a ne u javnost izaći s takvom stvari i tvrdnjom koja će sada nanijeti štetu SDA.” Izetbegović posebno boli Ramićev ironičan komentar o režiranom odustajanju njegove supruge Sebije.

„I tako, odustala je dr. Izetbegović kao uspješan menadžer UKC Sarajevo, odustao je i dr. Zvizdić kao uspješan predsjedatelj i u Vijeću ministara. Ostali su oni koji ne odustaju, koji stolicu ne daju nikome i ni za šta, osim za drugu stolicu, od njih takvih upornih ćemo izabrat jednog, ili nećemo. Možda mi u stranci i hoćemo, ne znam kako će narod izabrati, na to zaboravljamo“, napisao je Ramić.

Klanovske podjele

Nije tajna da bi ogroman broj članova SDA, pa dobio je 91 nominaciju, volio kada bi se Denis Zvizdić vratio na listu kandidata i da bude izabran na konvenciji stranke. Denis Zvizdić je dobio uvjerljivo najveću potporu stranačke baze, riječ je o iskusnom, uspješnom i popularnom političaru, čovjeku koji može biti razlog jačanju stranke. Naravno o tome je besmisleno nagađati. Zanimljivo je kako se po sarajevskim kuloarima govori i o podjeli medija oko odnosa u SDA i to po crti klanovske podjele u vrhu SDA. Tako pojedini portali bliski Denisu Zvizdiću najavljuju kako Zvizdićeve pristalice, poput ministra Edina Ramića, neće glasati za Izetbegovićevog favorita Šefika Džaferovića već će na glasačkim listićima napisati ime Denisa Zvizdića i to će biti njihov revolt i odgovor za cijelu ovu trakavicu i namještaljku njihovome favoritu Zvizdiću.

Iako to Bakir Izetbegović demantira mnogi uviđaju kako se konfuzija u SDA ipak pretvara u neku familijarnu priču o dinastijama i, kako kaže Izetbegović „sličnim budalaštinama“. Bakir je prenio tajnu i odluku bračnoga para Izetbegović:

“Odlučili smo da nam dinastija ne treba. Nismo zreli poput američkog društva gdje imate Kennedijeve jer dobro rade svoj posao. U politici kada živite s predsjednikom, Alijom i Bakirom, neke stvari naučite. Sebija ima dobar politički refleks, izvanredan karakter i ima liderske sposobnosti što je dokazala na Kliničkom centru, mogla bi obnašati svaku poziciju u ovoj državi, ali smo odlučili da presječemo, jer ovo društvo još nije zrelo za takve stvari“.

I na koncu sarajevski minedr najavljuje kako će za Zvizdićem uskoro kofere spakirati i federalni premijer Fadil Novalić. Navodno mu glava više ne može podnijeti silne pritiske i, kao poduzetnik, ne želi biti niti na kakvoj ozbiljnoj izvršnoj dužnosti. Što li će biti s Denisom Zvizdićem. Hoće li biti talac Izetbegovićevih hirova ili će kroz SDA pokušati zadržati moć? Izborne liste SDA će mnoge tajne razotkriti.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

One thought on “Sve prepoznatljiviji rukopis Fahrudina Radončića u kadrovskim smutnjama u SDA!

  • svibanj 26, 2018 at 3:00 pm
    Permalink

    Dzihadisti koji stalno prizivaju rat a kao zalazu se za zajednicku ravnopravnu Bih koju su i uveli 1992 u krvavi gradjanski rat ali eto sada imaju samo 5 kantona /23% Bih/

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *