SVA SILA TEHNOLOGIJE Niče prvi pametni grad

Investicijski fond Belmont Partners, čiji je jedan od osnivača upravo Bill Gates nedaleko od Phoenix u američkoj Arizoni kupio je zemljište, zapravo pustinju, od 100 kvadratnih kilometara. U prvom trenutku ništa čudno, zapravo pomalo bizarno, jer kome bi, bez obzira koliko novaca ima, trebala najobičnija pustinja, ali na tom mjestu bi trebao niknuti pametni grad imena – Belmont

Gates je sa svojim partnerima odlučio sagraditi pametni grad, najavljena početna investicija iznosi 80 milijuna američkih dolara.

Zemljište na kojem bi se trebao “roditi” Belmont nalazi se na 45 minuta vožnje od Phoenixa, a u budućnosti bi Belmont trebao postati najnapredniji grad u svijetu koji je sagrađen od temelja. Prema navodima koji dolaze iz Gatesovih krugova, Belmont će biti grad s naprednom tehnologijom, sve će biti temeljeno na posljednjim, najmodernijim tehnološkim rješenjima, super brzom internetu, autonomnim vozilima, tu će biti škole, uredi, trgovine, a ukupno će u Belmontu biti izgrađena infrastruktura za otprilike 80 tisuća kućanstava.

Za sada nema informacija kada bi trebala započeti gradnja ovog privatnog pametnog grada.

Podsjećamo, naznake korištenja visoke tehnologije u održavanju funkcionalnosti grada vidjeli smo prošle godine kada je u kineskom gradu Hangzhou instaliran sustav nazvan “mozak grada” koji je baziran na umjetnoj inteligenciji i na čijem su razvoju radile dvije poznate kineske kompanije Alibaba i Foxconn, a njegova zadaća je pratiti sve što se događa u gradu – od prometnih gužvi preko kriminala pa čak i aktivnosti ljudi na društvenim mrežama, njihovog kretanja, korištenja javnog prijevoza i slično.

Ovdje nije riječ o nadzoru u kojem se građane špijuniralo, već je sustav postavljen kako bi olakšao “urbani način života” – sve ove podatke obrađuje umjetna inteligencija te nudi rješenja s kojima bi se riješili neki problemi poput prometnih gužvi i sudara, nepropisno parkiranih automobila, uhićenja kriminalaca i slično.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *