Suu Kyi ne ide na sjednicu UN-a

NEW YORK – Čelnica Mjanmara Aung San Suu Kyi neće nazočiti predstojećem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, potvrdio je njezin glasnogovornik, u trenutku kad se ta dobitnica Nobelove nagrade za mir suočava s oštrim globalnim kritikama zbog izbjegličke krize muslimanskog naroda Rohinja.

Umjesto nje na sjednicu UN-a idućega tjedna otići će mijanmarski potpredsjednik Henry Van Thio, prenosi AFP.

Iz kabineta Suu Kyi novinarima je rečeno kako se ona “ne boji suočavanja s kritikama ni s problemima, već da kod kuće možda ima hitnija pitanja kojima se treba pozabaviti”.

Odluka čelnice Mijanmara objavljena je nakon što je šef UN-ove agencije za ljudska prava Zeid bin Ra’ad al-Hussein upozorio kako su progoni Rohinja “primjer etničkog čišćenja kao iz udžbenika” i optužio Mijanmar da provodi “sustavni napad” na pripadnike muslimanske manjine.

Broj izbjeglih pripadnika muslimanskog naroda u Bangladešu, prema podacima UNHCR-a, dostiže 313.000, dok neslužbene brojke govore i o 370.000 izbjeglica.

Prijedlozi da joj se oduzme Nobelova nagrada

Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je nekad bila omiljeni čelnik u međunarodnoj zajednici zbog svog demokratskog aktivizma pod bivšom huntom u Mijanmaru, obećala je da će naći rješenje za etničku i vjersku mržnju prema Rohinjama “koje će dovesti do mira, stabilnosti i razvoja za sve zajednice unutar zemlje”.

O tome koliko je njena slava izblijedjela govori i činjenica da je zbog toga što nije ustala u obranu naroda Rohinja oštro kritiziraju iste one skupine za zaštitu ljudskih prava koje su se zalagale za njezino puštanje iz kućnog pritvora. Njezinu šutnju osuđuju i neki nobelovci, dok su kritičari čak pozvali da joj se oduzme Nobelova nagrada.

Aung San Suu Kyi prvi se put obratila Općoj skupštini UN-a kao nacionalni čelnik prošle godine, a tada je branila napore svoje vlade da riješi krizu u vezi sa statusom muslimanske manjine u Mjanmaru.

MJANMAR NEGIRA UN-ove NAVODE

Mjanmar je odbacio navode visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava da se tretman Rohingya muslimana u toj državi može izjednačiti s “etničkim čišćenjem”.

Zastupnik te zemlje u UN-u optužio je Rohinja militante za nasilje u mijanmarskoj državi Rakhine, kazavši da Mijanmar nikada ne bi mogao tolerirati takve zločine, izvještava BBC, a prenosi Fena. Sljedećeg dana, veleposlanik Mijanmara u UN-u Htin Lynn je rekao da su te tvrdnje beskorisne i pogrešne. “Termini zločini protiv čovječnosti i etničko čišćenje sa sobom nose veoma ozbiljne konotacije. Oni jedino mogu biti korišteni uz najveću moguću odgovornost i smiju se temeljiti jedino na pravnim i sudskim odlukama. Demokratski Mijanmar nikada neće tolerirati takve zločine. Želio bih da se zabilježi snažno protivljenje Mijanmara korištenju takvih termina Visokog komesara” kazao je Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi.

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!