SUMMIT U LONDONU Puno se pričalo, malo se reklo

Ono što sve zemlje na EU putu najviše zanima, a to je konkretizacija tog puta i da cilj bude jasno vidljiv, izostalo je i ovog puta – što zbog situacija unutar zemalja regije koje su po svemu daleko od EU, a što zbog situacije u samoj Uniji. Ono što je pohvalno na ovom summitu BiH nije bila “crna ovca” zbog koje su se događale blokade

MOSTAR – Završio je peti summit Europske unije i zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji je uz to što je ostao u sjeni previranja unutar britanske Vlade ponovno ostavio mnogo više pitanja nego odgovora. Po tko zna koji put mnogo se pričalo, dolazile su i poruke ohrabrenja ali za “nestašnu balkansku djecu” niti ovaj put nema nikakvih konkretnih poruka, nikakvog opipljivog obećanja bilo čega.

Svakako da je Berlinski proces vrlo značajna stvar za svih šest zapadnobalkanskih zemalja zbog mogućnosti povlačenja značajnih količina novca za raznorazne projekte te što se otvoreno s najvišim dužnosnicima zemalja EU otvoreno može o svemu razgovarati. EEU, očekivano, češe se tamo gdje je svrbi pa je Velika Britanija naglasak stavila na sigurnosna pitanja, terorizam i migracije, bilo je razgovora o ekonomiji i mladima. Ono što sve zemlje na EU putu najviše zanima, a to je konkretizacija tog puta i da cilj bude jasno vidljiv, izostalo je i ovog puta – što zbog situacija unutar zemalja regije koje su po svemu daleko od EU, a što zbog situacije u samoj Uniji. Ono što je pohvalno na ovom summitu BiH nije bila “crna ovca” zbog koje su se događale blokade.

Sigurnost i mladi

Dakle, i dalje EU “priča diplomatskim jezikom”, mnogo priča, a da ne kaže ništa, dok iza ugla svoju šansu da stave obje ruke na ovu regiju vrebaju Rusija, Kina, Turska… Naravno, EU mora poštivati ona pravila koja je poodavno postavila , a k tome ne uvoziti nestabilnost pa je posebno pohvaljen dogovor Makedonije i Grčke pa bi se sredinom 2019. trebali pokrenuti pristupni pregovori s Makedonijom i Albanijom.

– Naučili smo našu lekciju na primjeru Hrvatske. U budućnosti nijedna zemlja neće moći postati članica EU-a prije nego što riješi otvorena biletaralna pitanja, kazao je za DW povjerenik Unije za proširenje Johannes Hahn.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini novinarima je kazala kako zemlje zapadnog Balkana predano rade na pregovorima i dobrosusjedskim odnosima, postignuti su neki povijesni bilateralni sporazumi, poput sporazuma o sporu oko imena između Atene i Skoplja.

– Povijest nam pokazuje da stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana znači stabilniju i sigurniju Europu, rekla je britanska premijerka Theresa May.

Angela Merkel, njemačka kancelarka, govorila je pak o problemu odlaska mladih.

– Slaba perspektiva, visoka stopa nezaposlenosti i nepovjerenje u rad političkih lidera razlozi su zbog čega mladi iz zemalja regije masovno napuštaju svoje domovine. Mladi jednostavno ne vjeruju da tamo imaju budućnost i zato mi moramo učiniti sve kako bi one koji su otišli uspjeli motivirati da se jednoga dana vrate i tamo grade budućnost, naglasila je Merkel.

Andrej Plenković, hrvatski premijer, naglasio je kako oni žele za vrijeme svog predsjedanja ponovno u fokus staviti susjedstvo i stoga je i ovaj put najavio drugi summit 2020. toga tipa u ovoj aktualnoj konstelaciji lidera i EU i zemalja regije.

BiH na začelju

Dakle, i poslije ovog summita svima je jasno kako niti jedna od zemalja regije u nekom kratkom, pa čak i srednjoročnom razdoblju neće postati članica Unije. I dok i sama EU radi velike greške, ne treba za nju svaljivati najveću odgovornost jer se zapadni Balkan konstantno ponaša kako da se Unije mora prilagoditi njima, a ne obrnuto. Eu je i kod nekih ranijih proširenja znala praviti greške i presedane, pa je teško očekivati da će se to ponoviti što znači da ćemo u potpunosti morati usvojiti svih 35, odnosno 33 poglavlja acquis communautaire. Koliko smo za to u ovom trenutku spremni, to je drugo pitanje.

Ono što je za BiH najgore jeste kako i službeno ostajemo jedina zemlja uz Kosovo (koje pak nije niti priznato od pet zemalja članica EU niti je dio UN) koja i dalje stoji na peronu i nijemo promatra EU vlak koji polako odlazi. Crna Gora i Srbija otvaraju i zatvaraju poglavlja, traži se rješenje spora Srbije i Kosova, Makedonci ulaze u NATO i otvaraju zajedno s Albanijom poglavlja. Samo BiH stoji i čeka da joj nešto “padne s neba”. S obzirom kako sada stvari stoje, nekih velebnih promjena ne treba očekivati niti u bližoj budućnosti, pa se datum otvaranja pregovora BiH sa EU čini kao daleka budućnost. Ne zaboravimo da mi još nismo niti kandidat.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

One thought on “SUMMIT U LONDONU Puno se pričalo, malo se reklo

  • srpanj 12, 2018 at 12:16 pm
    Permalink

    ma svima je jasno da ovaj ustavni okvir nije perspektivan nikome. Tri nacionalistički orijentisane politike koje svoju maticu vide u susjednim zemljama ( i Turskoj ) stvaraju i različite ekonomske i kulturne prostore. BIH u svojim granicama svima treba samo kao izgovor. Mazohizam je svjesno se dovesti u kolonijalni položaj prema Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, kojima je najinteresantniji segment upravo plasiranje njihovih proizvoda na naše tržište što je razlogom da nam stagnira poljopprivreda, stočarstvo. voćarstvo, a da ne govorim o industrijskim proizvodima. Eto svi negiramo BIH a šta bismo opet svida je nema? Da li se zapitate?

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *