Summit G20 u sjeni velikih prosvjeda i nasilja, Melaniju Trump blokirali u rezidenciji

HAMBURG – Prosvjednici su jučer ujutro napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee. Zapadni dio grada bio je obavijen gustim crnim dimom. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušali su probiti policijske kordone kako bi poremetili početak summita. Policija je pozivala prosvjednike da se mirno raziđu, ali sukobi su ipak izbili, osobito na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.

Prosvjednici žele pošto-poto prekinuti summit jer smatraju da vođe G20 zemalja nisu uspjeli riješiti pitanje svjetskog mira, klimatskih promjena ni sve veće nejednakosti u svijetu. Glavna meta prosvjednika je američki predsjednik Donald Trump. On je u Hamburg došao tražiti trgovinska pravila koja bi išla u korist Amerike, a prosvjednici, iako s njim dijele nesklonost globalizaciji, zahtijevaju veća prava za siromašne, bez obzira na to gdje žive.

Više od 1.000 ljudi u bijelom i ljubičastom skandiralo je na dokovima: “Gubite se, gubite se”. Policajci su koristili palice, tvrdi jedan očevidac, a kod Berliner Tora je na policiju navalilo oko 200 prosvjednika, prenosi Hina.

“Naš je cilj probiti se u plavu i na kraju u crvenu zonu”, kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack.

Na prosvjedu i njujorški gradonačelnik

Skupina “Block G20 – Obojite Crvenu zonu” je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetili održavanje summita. Prosvjedima će se pridružiti i gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio, gorljivi kritičar predsjednika Donalda Trumpa, objavio je na Twitteru gradonačelnikov glasnogovornik. Prema najavama glasnogovornika Erica Phillipsa, De Blasio će posjetiti ne samo Hamburg već i Berlin.

“Gradonačelnik New Yorka odlazi na G20 prosvjedovati protiv kapitalizma dok obrazovanje, infrastruktura i sve ostalo truli pod njegovom ‘naprednom’ upravom”, uzvratio je na Twitteru Trumpov sin, Donald Trump Jr.

Prosvjedu se jučer pridružilo oko 12.000 ljudi, dok bi danas taj broj mogao narasti na 100.000, predviđaju strani mediji.

MN:Summit počeo usprkos prosvjedima

U međuvremenu, počeo je sastanak G20. Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je šefove država i vlada 20 najrazvijenijih zemalja. Na prvom sastanku razgovarat će o borbi protiv terorizma, piše njemački Bild.

Nad gradom su jučer kružili helikopteri, a njemački su mediji javili da je dosad ozlijeđeno više od stotinu policajaca.

Također, prosvjednici su probušili gume na automobilu kanadske delegacije i porazbijali prozore na policijskoj postaji, kao i na zgradi mongolskog konzulata. Svjetlosnom raketom pogođen je jedan od policijskih helikoptera.

Melania Trump u opkoljenom hotelu

Prosvjednici su i jučer postavljali barikade i palili automobile, a oko podneva je grupa njih opkolila hotel američke prve dame Melanie Trump. Predsjednikova supruga zbog toga nije napuštala hotel.

“Od policije nismo dobili sigurnosnu propusnicu kako bismo napustili hotel”, rekla je njena glasnogovornica.

Ranije su prosvjednici sjedili duž rute kojom je trebao proći američki predsjednik, ali policija ih je rastjerala.

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati summit G20, zbog kojeg i američka prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju. Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih “nedjela” diljem Hambruga.

Za tisuće krajnjih ljevičara koji su uzrokovali krš i lom na ulicama Hamburga, njemačka kancelarka nije mogla izabrati bolju lokaciju za summit, piše Reuters.

Gusto naseljen, urbani okoliš omogućuje im da se lako rasprše i sakriju, a grad je pun simbola bogatstva koje oni preziru: od 800 milijuna dolara vrijedne koncertne dvorane Elbphilharmonie do brodogradilišta u kojima se grade luksuzne jahte.

EUROPSKI ČELNICI TRAŽE DA SE SAD PONOVNO PRIDRUŽI SPORAZUMU O KLIMI

Svjetski čelnici na summitu G20 vrše pritisak na američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se postigao kompromis o klimi i trgovini, dok na ulicama traju veliki sukobi policije i prosvjednika. Brazil, Rusija, Indija, Kina, pripadnice takozvanog BRICS-a, u petak su priopćenjem pozvale svjetske čelnike okupljene u Hamburgu da implementiraju Pariški klimatski sporazum unatoč Trumpu koji je prošli mjesec odlučio povući Sjedinjene Države iz tog dokumenta.

“Pariški klimatski sporazum je važan konsenzus do kojeg se nije lako došlo, te ga se ne smije lako odbaciti”, istaknuo je kineski predsjednik Xi Jinping, prenosi Hina.

Britanska premijerka Theresa May otkrila je da su se čelnici država G20 složili da će pokušati nagovoriti Trumpa da promijeni svoj stav.

“Nećemo ponovno pregovarati o Pariškom sporazumu, on ostaje, no želim vidjeti da SAD traži načine da mu se ponovno pridruži”, otkrila je čelnica za BBC. Susret najvećih svjetskih ekonomija događa se u vrijeme velikih promjena u svjetskoj geopolitici u kojoj Trumpova “Amerika na prvom mjestu” sve više ujedinjuje Europu i Kinu.

Piše: G. Š., agencije

svijet@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *