ŠUMAN: Neka svi rade svoj posao, ali ako trebalo, opet ću sve uraditi da reprezentacija funkcionira

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine posljednjih sezona opterećuju problemi različite prirode pa tek na kraju i one sportske, a posebno je tako bilo dosad u 2018. godini.

Izgubljene kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo zbog administrativne greške, uz to čitavo vrijeme ciklus obilježen i problemima financijske prirode gdje je često intervenirao sam izbornik Bilal Šuman i na kraju još uvijek neriješeno pitanje statusa RS-a BiH kojem je zbog duga od tri milijuna maraka još uvijek blokiran račun i ne može dobiti novi ID broj kako bi normalno funkcionirao.

Kakvo je trenutačno stanje izgleda da će opet biti po igračima i izborniku koji djeluje nevjerojatno strpljivo i odlučno da se bori sa svim nedaćama, a bez obzira kako sve beznadežno djelovalo uoči sportski vrlo dobre šanse da se kroz sljedeće kvalifikacije nađemo na Europskom prvenstvu.

– Volio bih da je sve to davno riješeno, međutim nije, a problema ima gdje god se okreneš. Ostaje nam sačekati pa vidjeti kako dalje. Imaju ljudi koji se brinu oko toga, ja sam se okrenuo momcima iz A tima, mlađim selekcijama, pokušavamo to podignuti posljednje dvije godine. U tom sportskom dijelu mislim da ima pomaka, ali prati nas neriješena logistika i vrijeme teče dalje, govori izbornik Šuman.

Dosad je bio u svakakvim situacijama boreći se uopće da A tim ima osnovne uvjete za odigravanje kvalifikacija, ali koliko se pojedinac može boriti na taj način?

– Sačekat ćemo do rujna i vidjeti kakva je situacija. Od prvog trenutka mog dolaska sam za to da svi rade svoj posao, međutim i ja ću uraditi sve što trebalo da reprezentacija funkcionira. Volio bih da nemamo tih osnovnih problema, da bude iole normalno, ali nažalost cijelo vrijeme se susrećemo s njima.  Očito trebamo doći na Euro iz ničega pa da se nešto pokrene. A ja mislim da imamo dobre šanse za to.

Nažalost reprezentacija je već bila na SP-u u Kataru 2015. godine, a poslije kratke euforije zbog sportskog uspjeha, RSBiH je išao samo unazad.

Jedna pobjeda u listopadu nam otvara vrata Eura

Posljednje pripreme prije kvalifikacija u listopadu su bh. reprezentativci odradili u lipnju. Poslije toga tek slijedi novo okupljanje u EHF tjednu od 21. do 28. listopada.

– Tih 12 dana priprema nam puno znači, kao i uvijek kad se sastanemo jer nemamo često priliku. Odigrali smo utakmicu protiv Mađarske, dva puta između sebe u kombiniranim sastavima i odradili dosta treninga koji će poslužiti. U listopadu nas očekuju dvije teške utakmice, a jedna pobjeda bi nam otvorila put k Euru.

Reprezentacija BiH je smještena u skupinu 5 kvalifikacija za Euro 2020. s Bjelorusijom, Češkom Republikom i Finskom. Iz osam skupina na Euro sigurno idu po dvije najbolje ekipe, ali i četiri najbolje trećeplasirane. Prvu utakmicu kvalifikacija za Euro 2020. naša reprezentacija će igrati u Bjelorusiji 24. listopada ove godine. Sigurni sudionici EP-a su domaćini Austrija, Norveška i Švedska, te aktualni europski prvak Španjolska. Prva domaća utakmica je 27. listopada u Mejdanu.

Volio bih da se pojavi još netko novi

Izbornik je u lipnju isprobao i neke nove igrače, a dosad je stalno nastojao proširiti igrački kadar koji se posljednjih godina uglavnom bazirao na ista lica.

– Imamo osnov gdje se vrti u rosteru od 21 do 23 igrača, odnosno 16 koji su stalni u posljednje dvije godine. Ali pokušavamo da pronađemo nove igrače koji bi mogli ući u tim. Početkom rujna moram prijaviti 28 igrača za kvalifikacije i volio bih da se pojavi još netko novi. Imamo momaka koji su u 30-tim godinama i volio bih da odemo na Euro radi njih pa možda poslije toga da uslijedi smjena jer imamo 5 – 6 reprezentativaca s preko 33 godine.

Benjamin će biti među 16 igrača Koldinga

Nedavno je i Benjamin Šuman, sin izbornika Bilala, potpisao prvi profesionalni ugovor s Koldingom gdje je i njegov otac odigrao najbolje utakmice klupske karijere. Benjamin je prošao školu Koldinga i sad će se oprobati i na seniorskom nivou. Igra na pozicijama lijevog krila i beka, ali i obranu na poziciji halfa.

– Benjamin ima 18 godina, na njemu je da radi. Mlad je i ambiciozan, mislim da će biti među 16 igrača Koldinga, to mu je velika stvar i odskočna daska. Prednost je da će trenirati s igračima koji su iskusni i napravili su nešto u ovom sportu, a ima odlične uvjete u Koldingu i u tom smislu su mu vrata otvorena.

Odgovara mi da igramo u Mejdanu

Prva domaća utakmica rukometaša BiH na rasporedu je 27. listopada, a naš A tim će u tom terminu ugostiti Češku Republiku. Finsku ćemo ugostiti 13. travnja 2019., a Bjelorusiju 12. lipnja sljedeće godine. Sve te utakmice počinju u 20 sati i igrat će se u tuzlanskom Mejdanu.

– Imali smo predivnu atmosferu protiv Švicarske u Mejdanu, publika je stvarno bila fantastična. Osobno volim da igramo tu i odgovara mi to.

Piše: Ersan Bijedić, sport@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *