Stvoren novi materijal na temperaturi apsolutne nule

Iskoristivši gotovo nepostojanje gravitacije, znanstvenici su uspjeli stvoriti rijedak materijal koji će kasnije dobiti brojne primjene u znanstvenim istraživanjima. Rijetko stanje tvari u kojem su atomi rashlađeni na milijarditi dio stupnja od apsolutne nule (-273.15°C) stvoreno je u svemiru, piše IFLScience.

Ovaj Bose-Einsteinov kondenzat stvoren je na šest minuta u mikrogravitaciji unutar rakete prije no što je ova pala natrag na Zemlju. Smatra se kako je ta tvar bila najhladnija stvar u svemiru tijekom svog kratkog postojanja.

Bose-Einsteinovi koncentrate (BEC) predvidjeli su 1924.-25. Satyendra Nath Bose i Albert Einstein, no tehnologija potrebna za njihovo stvaranje tek je u povojima. Oni zahtijevaju da temperatura padne do apsolutne nule prije no što se formiraju, dok atomi moraju imati toliko malo energije da se prestanu individualno gibati već se grupiraju u veliku masu.

Znanstvenici su proveli 110 eksperimenata unutar šest minuta, koliko su imali na raspolaganju, te vjeruju da bi se kondenzat mogao koristiti za stvaranje izrazito responsivnih senzora za mjerenje fenomena kao što su gravitacijski valovi.

Njemačka svemirska agencija DLR provela je testove još u siječnju prošle godine u raketi MAIUS 1, te tako pretekla NASA-in laboratorij hladnih atoma koji je u međuvremenu isto stvorio BEC u svemiru. Znanstvenici u 11 njemačkih znanstvenih institucija minijaturizirali su tehnologiju potrebnu za stvaranje BEC-a , koja normalno zauzima cijeli laboratorij.

 

 

One thought on “Stvoren novi materijal na temperaturi apsolutne nule

  • listopad 23, 2018 at 3:42 pm
    Permalink

    Napokon nesto zanimljivo!

    👍

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *