ŠTO NAS USKORO ČEKA Od preuređivanja gena do umjetne inteligencije

Poznati IT stručnjak, milijarder i filantrop Bill Gates napisao je za Time svoje viđenje o tome koji će skorašnji izumi znatno utjecati na nas. Jedno od prvih odnosi se na bolje cjepiva

Cijepiva spašavaju milijune života širom svijeta, ali se pokvare ako nisu pohranjena na pravoj temperaturi. Grupa inženjera iz Global Gooda u Seattleu stvorila je inovativni hladnjak po imenu MetaFridge koji drži cjepiva na sigurnom čak i pri dugotrajnim nestancima struje. Rade i na prijenosnom hladnjaku koji bi omogućio donošenje cjepiva i u zabačenije krajeve. Kao bitan izum Gates ističe i preuređivanje gena te navodi kako treba zamisliti budućnost u kojoj možete jednostavno preurediti DNK bolesne osobe kako bi joj bilo bolje, ili iz komaraca ukloniti gene koji im omogućuju prenošenje malarije.

-Još smo u ranom stadiju razvoja alata za editiranje gena, i znam kako postoji mnogo pitanja o tome kako odgovorno koristiti ovu tehnologiju. No njene me mogućnosti ispunjavaju nadom, kazao je on. Jedan od nekoliko pristupa kojima bi prekinuli ovisnost o fosilnim gorivima je i iskorištavanje sunčeve energije.

-Nedavno sam posjetio laboratorij u Caltechu u kojem znanstvenici istražuju načine kako pretvoriti sunčevu energiju u gorivo. Još smo daleko od dana kada ćemo moći napuniti svoj automobil sunčevim gorivom, ali kreativni pristup Caltecha pruža mi nadu da bismo u bliskoj budućnosti mogli postići energetsko čudo, naglasio je Gates.

Tu su i mRNK cjepiva koja bi, umjesto standardnih koja koriste oslabljene ili deaktivirane oblike virusa, trebala koristiti genski materijal, što bi omogučilo brže i jeftinije stvaranje novih vrsta cjepiva.

-Ako bismo mogli naučiti tijelo da samo stvara svoju prirodnu obranu, mogli bismo revolucionarizirati način na koji sprječavamo bolesti, pojasnio je Gates. U kontekstu liječenja on je naveo i kako dolazi do promjene načina uzimanja lijekova pa je tako kompanija Intarcia stvorila uređaj koji vam se usadi pod kožu i polako ispušta lijek u krvotok.

– Postoje brojni načini na koje bi se ta tehnologija mogla koristiti da bi se poboljšao tretman pacijenta, ali najviše me uzbuđuje prevencija HIV-a. Jedan implantat mogao bi štititi osobu od HIV-a i do godinu dana, ističe Gates. Naravno, tu je i umjetna inteligencija koja bi trebala utjecati na svakodnevni život na način da bi ga činila lakšim i produktivnijim, no pojašnjava kako će UI stvoriti i nove izazove kojima ćemo se morati baviti, uključujući i kako zadržati radnike koji će izgubiti svoja radna mjesta zbog automatizacije.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *