Stjepan Mesić u Mostaru: ”Dajte neka se trg zove dr Ante Pavelića”

Bivši urednik nekadašnjeg čuvenog splitskog, satiričnog sedmičnika Feral Tribune, Viktor Ivančić, žestoko je kritizirao službenu hrvatsku Deklaraciju o Domovinskom ratu, kojom se, uz ostalo, tvrdi da Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH

”Ako skidamo oznaku trga maršala Tita, pa daj onda se odreknimo i Dalmacije i ostrva i Istre i Međimurja, to sve što je Tito donio, odreknite se toga! I lijepo dajte trg neka se zove dr Ante Pavelića’”, naveo je Stjepan Mesić bivši predsjednik Republike Hrvatske u subotu u Mostaru na promociji knjige “Stenogrami o podjeli Bosne”, u izdanju Centra za kritičko mišljenje iz Mostara.

Na promociji knjige, čiji sadržaj pokazuje načine na koji je ratni hrvatski državni vrh učestvovao u dogovorima sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem o podjeli BiH, bilo je riječi o dvostrukoj politici Hrvatske prema BiH. Bosanski franjevac fra Drago Bojić iznio je stav na koji način je bilo moguće “manipuliranje” čitavim jednim (hrvatskim) narodom u BiH, premještanje stanovništva i razmjena teritorija.

Korijen problema

Fra Bojić je kazao kako je korijen problema u činjenici da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman početkom devedesetih “došao na gotovo”, odnosno da početkom 20. stoljeća, među tadašnjim katolicima u BiH “umiru” ideje, prije svega bosanskih franjevaca, koje su se odnosile na zemlju Bosnu, te postaje dominantna hrvatska opcija, koja dolazi iz Hrvatske, a koja će zaživjeti najviše zahvaljujući predstavnicima Katoličke crkve.

“Od tada pa nadalje, i to najviše zahvaljujući predstavnicima Katoličke crkve, puno više nego političkim predstavnicima, zapravo, bh. Hrvate se stalno odvodi i odvlači od njihove vlastite zemlje, stalno ih se veže uz Zagreb, uz Crkvu u Hrvata. To čine prije svega svećenici, nacionalno ostrašćeni, preko oltara, to se čini preko katoličkog tiska, koji dolazi iz Hrvatske, i u osamdesete godine, bh. Hrvati ulaze posve nesvjesni svoje vlastite povijesti, svoje kulture. Zapravo, spremni da se svega toga odreknu, da sve to žrtvuju za ambicije, interese i apetite Franje Tuđmana i tog velikoga sna o samostalnoj hrvatskoj državi”, kazao je uz ostalo Bojić.

Bivši urednik nekadašnjeg čuvenog splitskog, satiričnog sedmičnika Feral Tribune, Viktor Ivančić, žestoko je kritizirao zvaničnu hrvatsku Deklaraciju o Domovinskom ratu, donesenu u parlamentu te zemlje, a kojom se, uz ostalo, tvrdi da Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH.

Tvrdnje i činjenice

Ivančić je ustvrdio da se toj Deklaraciji gotovo niko nije usprotivio, usprkos tome što i oni koji su je predlagali vrlo dobro znaju da to što taj dokument tvrdi ne odgovara činjenicama, a te činjenice se mogu naći u knjizi “Stenogrami o podjeli Bosne”, koja inače sadrži transkripte snimaka sa tajnih sastanaka hrvatskog državnog vrha.

“Stav da Hrvatska nije počinila agresiju na BiH uglavnom se branio time da nijedno političko tijelo nikada nije donijelo nijednu službenu odluku, koja bi označila početak, odnosno odluku o toj agresiji. Zaista nije”, kazao je Ivančić.

 

 

16 thoughts on “Stjepan Mesić u Mostaru: ”Dajte neka se trg zove dr Ante Pavelića”

 • srpanj 3, 2017 at 2:55 pm
  Permalink

  Da je vise ovakvih Hrvatskih politicara Bosnabi bila slobodna,ovako Covic ide Dodi na ruku i zeli da Srbija bude do Bihaca..Znaj te Hrvati nece ni vama biti dobro ako Srbija bude do Mostara i Bihaca..Srbi sad samo pricaju o Genocidima koje im napravise Ustase znaj te Hrvati da ta prica je priprama za oslobodjenje Svih Srpskih drzava koje su do Zagreba..

  Reply
 • srpanj 3, 2017 at 5:13 pm
  Permalink

  Ta Hrvatska.Najvece je zlo nanesla HvatimaKoji zive u Bosni i Hercegovini,

  Reply
 • srpanj 4, 2017 at 12:34 am
  Permalink

  Bravo gos Mesiću vi ste jedina pametna i umno čista osoba iako ste Katolik po vjeri.

  Reply
 • srpanj 4, 2017 at 12:35 am
  Permalink

  Bravo gos Mesiću vi ste jedina pametna i umno čistaosoba.

  Reply
 • srpanj 4, 2017 at 12:39 am
  Permalink

  Pa TiTO je Hrvat iz Zagorja država Hrvacka pa sto nebi bila i naziv trgova i ulica.Ako smeta dajte ga nama Bosancima.

  Reply
 • srpanj 4, 2017 at 12:52 am
  Permalink

  NDH je bila drzavahrvata i muslimana u kojoj je pobijeno Milion SRBA Jevreja Roma
  Djece zena staraca a koljaci muslimansko hrvatski nikada nisu kaznjeni

  Reply
 • srpanj 4, 2017 at 12:54 am
  Permalink

  Vecina hrvata i muslimana su bili Fasisti Ustase i docekali su u zagrebu i sarajevu hitlerove vojnike cvijecem i poljubcima

  Reply
 • rujan 26, 2017 at 11:34 pm
  Permalink

  Bih je vjestacka fasisticka protivpravna NATO drzava u kojoj su SRBI do 1941.g. bili vecinski NAROD…a NDH je po “U”stavu bila drzava hrvata katolika i hrvata muslimana i doglavnik Ante Pavelica je bio musliman.. u toj fasistickoj tvorevini je pobijeno Milion SRBA Jevreja Roma…djece zena staraca a hrvati i muslimani nikada nisu kaznjeni za zlocine vec im je zapad poklonio drzave na SRPSKOJ zemlji i grobovima…GENOCID 1914-1941-1991

  Reply
 • rujan 27, 2017 at 9:39 pm
  Permalink

  Dali se sijecate Blajburga

  Reply
 • rujan 27, 2017 at 11:54 pm
  Permalink

  Kada su srbi dosli u Bosnu i Hecegovinu. Hrcegovna se zvala Zahumnje

  Reply
 • rujan 28, 2017 at 9:18 pm
  Permalink

  Srbe na vrbe haha Jasenovac

  Reply
  • rujan 30, 2017 at 3:00 pm
   Permalink

   U Jasenovcu ste ubijali djecu zene starce… bez opaljenog metka vasa hrabrost je sto se nicega ne stidite

   Reply
 • listopad 9, 2017 at 8:33 pm
  Permalink

  Poglavnik je porijeklo Licanin. Poglavnik je roden u Bradini.

  Reply
 • listopad 22, 2017 at 12:41 pm
  Permalink

  Iskazujem poštovanje Franjevcima koji su jedini održali kontunuitet prema Bosni i ostali dosljedni sebi.
  Nisam religiozan tako da otvorenih očiju i bez predrasuda mogu gledati na sve religije i njihovu doktrinu, sramotno je šta su radili i šta rade, svi izuzev FRANJEVAČKOG REDA, još jednom RESPECT!

  Reply
 • veljača 20, 2018 at 11:56 am
  Permalink

  Dzaba prica dzaba sve , ljudi moji ovo je bolesno društvo , društvo bezakonja , društvo apsurda i svega sto nevalja , a ko ispasta ?zna se obican covjek .

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *