Stavljanje Špirića na američku ”crnu listu” neće razbuditi pravosuđe niti birače!

Sumnjamo da ijedan korumpirani političar iz BiH ima nekretnine ili napunjene bankovne račune u SAD. Ali, opće je poznato da cijele jedna politička ergela ima luksuzne stanove po državama EU, Slovenije i Hrvatske. Europska ”crna lista” i zamrzavanje popljačkanoga bogatstva bi zaledila žile domaćih zelenaša.

Bivši predsjedatelj Vijeća ministara BiH i državni ministar financija, okorjeli ”budžetlija” Nikola Špirić je u poznim godinama, lucidan ali nagnječen u prometnoj nezgodi, zasigurno nema posebnu želju više letjeti ”preko bare” i svoj konto tanjiti po američkim destinacijama. Sve upućuje da u Trampovoj državi nema nekretnina , zlata ili dolara tako da u tom dijelu ga vjerojatno posebno nije streslo stavljanje na američku ”crnu listu”. Špirić će spašavati svoju političku glavu, kao i njegov mentor Milorad Dodik, širenjem mržnje prema Americi i poniznim dodvoravanjem Rusiji i svome biračkome tijelu. Otužno je međutim, što odluka State departmenta nije pobudila prateće konkretne reakcije institucija u RS i na državnoj razini. Težinu odluke Vlade SAD i moguće posljedice po RS su prepoznali čelnici oporbenoga Saveza za promjene, ali s obzirom da je izborna kampanjama skoro na vrhuncu takve slutnje se ipak nekako mogu podvesti pod politikantstvo.

Korupcija

U FBiH su čelnici najjačih stranaka SDA, HDZ BiH ili SBB naprosto zanijemili, kao da se tobože ne žele nasljađivati nikome pa niti Nikoli Špiriću. Megafoni lijevih ili posve opskurnih stranaka su verbalno nasrnuli, ali nigdje nije primjećeno da se od policije i tužiteljstava tražila konkretna i rasprostranjena akcija ne samo na Špirića. Na američkoj „crnoj listi“ se odavno nalazi jedan broj poznatih i bogatih osoba iz BiH: Za podrijetlo njihovoga sumnjivoga kapitala, Amerikanci tvrde, stečenoga na teških djelima kriminala i korupcije , nikada se nije ozbljno zainteresiralo i istražilo domaće pravosuđe i policija. Čačkalo se nešto oko ratnoga bošnjačkoga logističara Hasana Čengića ili narko bosa Nasera Keljmednija, ali oni su sa osmijehom napuštali sarajevske sudnice. Naravno, i sami podčinjeni i kompromitirani tužitelji i suci nisu smjeli ali niti hjeli kopati ispod opasne površine. Progutao bi ih mrak ili odnijela ledena voda. Svi ti naši „američki crnjaci“ pa i Nikola Špirić spavaju i mogu spavati spokojno bez noćne more i preznojavanja. Važno je samo da se ne zabune pa promaše pravac i da se u nekom ludilu nedajbože probude u nekoj američkoj zračnoj luci. Ako uz sve to znamo da niti pospani birači u našoj zemlji neće kazniti svoje pljačkaše , onda se posve razumnim postavlja pitanje što mi kao društvo i kao država zapravo imamo od tih američkih „crnih lista“, kako uopće stati u kraj ogrezlim kriminalcima i korupcionašima? I oni se samo očigledno sprdaju tim sankcijama makar ih uvela i najjača svjetska sila. Pa, nama nije dovoljno za otvoriti oči i shvatiti dubinu problema i bolesti u državi kada nam Amerikanci podastru dokaze da je šef državne Vlade, državni ministar financija sa akademskom tiutlom doktora znanosti, stekao ogromnu imovinu i vreće keša pljačkom države i svih nas. Danas je samo objavljeno ime i prezime Nikole Špirića, kriminal i korupciju u BiH godinama sponzorira i konzumira cijela jedna plejada najviših državnih i stranačkih dužnosnika. Korupcija je odavno postala stil življena u BiH, ona je poput aždaje progutala milijarde maraka. Ako bi se Amerikanci odlučili na malo temeljitije bavljenje korupcijom u BiH njihova famozna „crna lista“ bi bila dupke napučena našim grešnicima. Iako to očigledno ne tangira domaće institucije , ipak ima možda načina da se uzdrmaju bezočni koruptivni lešinari u ovoj zemlji.

Vile i haciende

Krv bi im se ledila u žilama kada bi EU kojom srećom odlučila aktivirati svoju „crnu listu“. Najmoćniji financijski glodari u državi BiH ne drže suho zlato, masne bankovne račune ili luksuzne nekretnine u Americi i vrlo malo u svojoj zemlji. Ovdje je upisano samo ono što treba za svakodnevni život. Kuća, po neki stančić , vikednica , njemačko vozilo i nešto sitniša. Javna je tajna da su mnogi pokupovali stanove po Londonu, Parizu, Beču, Rimu, Berlinu, apartmane po Španjolskoj, Italiji ili Austriji, vikend haciende po Sloveniji. O susjednoj Hrvatskoj ili Srbiji da i ne govorimo. Zamislimo svi skupa kada bi EU objavila „crnu listu“ i zamrznula imovinu i račune našim ogrezlim korupcionašima i članovima njihovih obitelji. Ili da im zabrani putovanja po europskim destinacijama. Kakav bi to bio razorni udarac, hitne pomoći bi bile krcate srčanim i neurotičnim bolesnicima . To bi imalo senzacionalno dobroga efekta. Država bi se digla na noge, moralo bi se pokrenuti čišćenje od šljama i društvo bi se konačno ubrzano prikačilo na te fatalne europske tračnice. Bez europske „crne liste“ slučaj Špirić će munjevito biti izoliran i neće se preliti na sve druge društene pore. Ovdje uvijek imaju tri istine, najmanje tri nacije i interesa, puno sudova i tužiteljstava , a zlobe puna država. Sirotnjina i poniženi vapiju za pravdom i napretkom, ali moramo biti ipak svjensi da nam stranci neće uređivati našu kuću. Za sada su toga svjesni pa se ne plaše jedino zelenaši na vlasti .

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *