STATUS EU KANDIDATA: BiH čeka duže od Srbije, Makedonije i Crne Gore

SARAJEVO – BiH je premašila prosjek zemalja Zapadnog Balkana, prema kojem, od trenutka predaje zahtjeva za članstvo u Europsku uniju (EU) do odluke Europskog vijeća o odobravanju statusa kandidata, prođe oko dvije godine, pokazuje analiza Anadolije.

BiH je zahtjev za članstvo u EU predala polovicom veljačea 2016., a dvije godine kasnije, koncem veljače 2018. godine, dostavljeni su odgovori Europskoj uniji na 3.242 postavljena pitanja iz Upitnika Europske komisije (EK). Istodobno, u drugoj polovici lipnja ove godine, BiH je dobila dodatnih oko 600 pitanja čiji proces odgovora je u tijeku.

Time proces čekanja BiH na kandidatski status u EU traje već traje dvije i pol godine, a da još nije okončan niti se zna kada će kandidatski status za BiH biti i zvanično dodijeljen.

Analiza Anadolije pokazuje da su od predaje zahtjeva za članstvo u EU do stjecanja kandidatskog statusa period od oko dvije godine prošle Crna Gora, Srbija i Makedonija. Crnoj Gori su trebale točno dvije godine za taj proces, Srbiji je do kandidatskog statusa trebalo dvije godine i dva mjeseca, a najmanje u ovoj grupi država, godinu i devet mjeseci, trebalo je Makedoniji da stekne kandidatski status.  Od država Zapadnog Balkana na kandidatski status najduže je čekala Albanija, pet godina i dva mjeseca. Proces čekanja na kandidatski status u EU od država Zapadnog Balkana očekuju još jedino BiH i Kosovo, kao još uvijek samo potencijalni kandidati za članstvo u EU. Statistika, ipak, pokazuje, dodaje Anadolija, da je kandidatski status u EU moguće dobiti i znatno brže, i za manje od godinu dana. Primjer za to je Island koji je u rekordnom roku od samo jedanaest mjeseci prešao put od aplikacije za članstvo.

Anadolija podsjeća da joj je nedavno član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio da je uvjeren da će u idućoj godini BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU, ali da se nada da će taj status kandidata značiti i datum za otpočinjanje pregovora za članstvo BiH u EU.

“Status kandidata bez datuma početka pregovora, iskreno rečeno, ne znači ništa“, naveo je tada Ivanić uz napomenu da je do sada uvijek izbjegavao to obećavati iz dva razloga: znajući, s jedne strane, probleme u BiH i znajući s, druge strane, neku vrstu sporijeg odlučivanja, politički uvjetovanog, i od Bruxellesa. I dok BiH s Kosovom čeka na kandidatski status u EU, Albanija i Makedonija očekuju datum za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU i otvaranje prvih poglavlja. Istodobno Srbija, kao i Crna Gora u poodmakloj su fazi otvaranja poglavlja za punopravno članstvo u EU.  (AA)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *