SPREMA SE UDAR NA ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA: Dodik i SNSD ga neće prihvatiti kao partnera u državnom Predsjedništvu?

Teško je i zamisliti kakava bi se udružena bošnjačka ujdurma pokrenula na nekoga hrvatskog ili srpskog kandidata za državno Predsjedništvo, a da je osumnjičen za najteže ratne zločine kao što u RS-u terete Šefika Džaferovića, čelnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH i u vrijeme pokolja u Vozućoj kod Zavidovića šefa zeničkoga centra Službe državne sigurnosti. Doznajemo da će Dodik odbiti Džaferovića kao partnera, ako slučajno pobijedi na izborima.

Kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za bošnjačko javno mnijenje je slika i prilika dobrog parlamentarca, proračunskoga parazita, ali i blijedog stranačkog poslušnika i klimoglavca.

Zbog tih ”zasluga” i ”šojkinoga sindroma” povijanja kralježnice ga je i progurao Bakir Izetbegović za stranačkog kandidata kako bi preko te ”lutke” vodio bošnjačku politiku u Predsjedništvu, a da mu dugoročno možda izrasli Džaferović ne bi postao prijetnja za liderstvo u SDA, što bi sigurno bio Denis Zvizdić.

Bošnjački javni diskurs i intelektualna elita, međutim, prešućuju kopati po jednom drugom dijelu kontroverznog životopisa, bivšeg prijeratnog zeničkog tužitelja, kasnije visokorangiranog dužnosnika zloglasnog AID-a, Šefika Džaferovića. To je onaj mračni, nikada do kraja rasvijetljeni, dio njegove ratne uloge na području sadašnje zeničko-dobojske županije. Tijekom nesretnog rata u Vozućoj kod Zavidovića su se dogodili jezivi zločini nad srpskim civilima i vojnicima. U prvostupanjskoj presudi bivšem načelniku Glavnog stožera ABiH generalu Rasimu Deliću, koja je s njegovom smrću postala pravomoćna, stoji da je na tom području na najsuroviji način, uz ritualno odrubljivanje glava, pogubljeno više od 60 Srba. Tadašnji zapovjednik Trećeg korpusa ABiH general Sakib Mahmuljin je već godinama glavni lik u dvoranama Suda BiH i pokušava svu odgovornost svaliti na mudžahedine koji su zaista i bili glavni dželati tog strašnog pokolja.

Zločini u Vozući

Bivši potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo je pokušao napraviti spektakl odlaskom u Tužiteljstvo BiH s nekoliko tisuća stranica dokaznog materijala protiv Mahmuljina, ali i sadašnjega čelnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića.

Kontroverzni Kebo je, naime, uporno tvrdio da je Džaferović kao tadašnji šef Službe sigurnosti u Zenici znao za sramne zločine u Vozućoj, te da je čak nazočio jednom ritualu odrubljivanja glave nesretnoj i nedužnoj osobi srpske nacionalnosti, ali da ništa nije poduzeo da se zločini istraže a krvoloci kazne.

Tužiteljstvo BiH je odbacilo Kebine fascikle i sumnje i nije pokrenulo nikakvu istragu oko uloge Šefika Džaferovića u zločinačkom pohodu bradatih spodoba u Vozućoj. Međutim, čudno je da Šefik Džaferović, kao ugledni pravnik i poznati tužitelj, nikada nije sudski progonio Mirsada Kebu za, kako je tvrdio, nebuloze i teške klevete na njegovu osobnost. Srbi se s druge strane nikada nisu pomirli sa zatiranjem uloge Šefika Džaferovića u zločinu nad desetinama Srba na području Zavidovića. Nadležne policijske institucije i udruženja i dalje žele Džaferovićevu glavu dok politički predstavnici iz SNSD-a već godinama bojkotiraju insitituciju Zastupničkog doma Parlamenta BiH kada njome predsjedava Šefik Džaferović. Zastupnici SNSD-a su u jednom trenutku tražili i Džaferovićevu ostavku.

Bojkot SNSD-a

Kako doznaje Dnevni list, kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva Milorad Dodik će, ako pobijedi Mladena Ivanića, konzumirati sličnu ignorantsku mantru u odnosu na Šefika Džaferovića, ako pak on pobijedi svoje bošnjačke rivale. Bit će tu, kako doznajemo, raznih Dodikovih trikova i spletki ovisno o potrebi i trenutku.

Zanimljivo je i indikativno kako kandidaturu Šefika Džaferovića prilično spokojno i tolerantno prati i tretira sarajevsko javno mnijenje. Može se samo zamisliti da ovakve negativne ”reference” i sumnjivu mračnu ratnu prošlost imaju hrvatski i srpski kandidati za državno Predsjedništvo. Oni bi bili izloženi stravičnoj udruženoj medijskoj harangi, bili bi rasčerečeni, i ne bi se otarasili sve dok te kandidate ne bi toliko izludili i kompromitirali da odustanu.

Vidimo što svakoga dana pakiraju i koliko otrova, nekad opravdano, a najčešće iz mržnje, rigaju prema Čoviću i Dodiku, istina ne zbog ratnih ožiljaka nego zbog nekih drugih poriva. Kako bi rado oderali vođu HDZ-a BiH Dragana Čovića pokazuju paranoični pokušaji da mu se smjesti zlostavljanje bošnjačkih ratnih zatočenika u mostarskom SOKOL-u. Da tu ima ”zločinačkoga mesa” Čović ne bi silazio s naslovnica i od svih silnih istražitelja i Središnjeg izbornog povjerenstva bi se tražilo da pretrese njegovu ratnu prošlost.

Presumcija nevinosti se tada brzo zaboravi, a kod Šefika Džaferovića ona je glavni obrambeni alat. U pravnom smislu je Šefik Džaferović doista još uvijek čist, ali nije dobro za njega kao mogućeg člana Predsjedništva, pa nije dobro niti za SDA i državu, da iznad takvog dužnosnika stalno lebdi mrlja sumnje da su mu ruke u ratu uprljane, jer kako optužuju srpske žrtve, nije uzeo olovku i naspisao istinu o zločinima, a naročito što nije zatražio kažnjavanje krvavog mudžahedinskog pira. Kada i službeno krene kopanje po prljavštinama u kampanji Džaferović će se sigurno iznova susreti s Vozućom, a možda i s teškim zločinom u hrvatskom zeničkome selu Šušnja gdje je na najbrutalniji način masakrirana jedna cijela šira obitelj Marković, višečlana rodbina uglednoga bosanskog franjevca Ive Markovića.

I tada je Šefik Džaferović vedrio i oblačio u zeničkim policijskim strukturama. Zanimljivo će biti pratiti kako će na sve to reagirati bošnjački medijski servisi i kako će se s tim teškim optužbama nositi sam Džaferović. Možda bi nasjretniji rasplet za SDA bio da Šefik Džaferović ili odustane pod teretom sumnji ili da izgubi izbornu utrku. Ali, uvijek ima i trunka minderske teorije zavjere. Je li Bakir Izetbegović samo tek tako nesmotreno inzistirao na kandidaturu najlojalnijeg pravnog eksperta ili je baš stranački šef to sve lukavo uradio da netko posve drugi kompromitira Džaferovića i udalji ga od ozbiljne političke karijere, a da bošnjački član Predsjedništva možda bude famozni postizborni grande koalicijski partner. Vrag bi ga znao, međutim za Fahrudina Radončića i njegovu trgovačku moć Džaferović je zasigurno najlakša i najoproftabilnija figura u SDA.

Piše: I. Marić

dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

5 thoughts on “SPREMA SE UDAR NA ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA: Dodik i SNSD ga neće prihvatiti kao partnera u državnom Predsjedništvu?

 • lipanj 29, 2018 at 3:21 pm
  Permalink

  Šćepo se inače igra glavom zadnjih godina. Slijedi mu kolektivna tužba za neka ” lijepa” činjenja u ratu. Čoivć i Dodik su ispušili, neće imati nikakva uticaja u Predsjedništvu, a I. Marić – mrziteljica DF-a, nezna šta se iza brda valja.

  Reply
 • lipanj 29, 2018 at 6:32 pm
  Permalink

  Smrt Fasistickoj BIH!!💀
  Ratni zlocinac u predsjednistvu?!
  Dokaz kakva je ovo drzava koja opstaje silom i koju Srbi i Hrvati tesko prihvataju jer muslimani uz podrsku zapada zele da upravljaju drugima i tudjom imovinom.

  Reply
 • lipanj 29, 2018 at 6:39 pm
  Permalink

  Mesic je rekao za SFRJ veliku uglednu clanicu UN…”Ja sam svoj posao obavio Jugoslavija vise ne postoji”
  Mozda i Dodik bude tako uspjesan.

  Reply
 • lipanj 29, 2018 at 6:41 pm
  Permalink

  Doće maca na vratanca !

  Reply
 • lipanj 30, 2018 at 12:54 pm
  Permalink

  Za Marićku sarajevski (bošnjački) mediji “rigaju otrov na Čovića i Dodika” (kandidate za Predsjedništvo) doduše, “ponekad opravdano”, odnosno, većinom neopravdano. Dakle, to što Dodik na sve moguće načine “nasrče” javno i transparentno na državu BiH u namjerio da je raskomada i pola pripoji Srbiji, ne bni trebao biti povod “bošnjačkim” medijima da na njega “rigaju otrov”. kao i na njegovbog najbližeg saveznika Čovića. U pitanju je opstanak Bošnjaka, kao što je bio i prije 26 g. Eto, dokle se sroza naša “politička analitičarka” Kad će početi rigati otrov u Poskoku, gdje joj je mjesto.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *