Sportsko – turistička staza kao pokazatelj razloga velikog uspona popularnosti trčanja

U dva dana organizirano je 11 utrka na kojima je sudjelovalo 31.920 sportaša, zajedno rekreativaca, amatera, profesionalaca, a što je apsolutni rekord za jednu trkačku manifestaciju u Mađarskoj

Zašto je trčanje dugih pruga kao rekreativni sport jako popularno u svijetu i bilježi stalni uspon brojnosti novih sudionika utrka primjer pruža i 32. po redu festival trčanja u Budimpešti održan prošlog vikenda.

U dva dana organizirano je 11 utrka na kojima je sudjelovalo 31.920 sportaša, zajedno rekreativaca, amatera, profesionalaca, a što je apsolutni rekord za jednu trkačku manifestaciju u Mađarskoj. Pored dominantno domaćih natjecatelja, impresivno djeluje da se za utrke u Budimpešti prijavilo čak 5.400 njih iz 81 zemlje ostatka svijeta, a najbrojniji su bili predstavnici Velike Britanije kojih je mađarsku prijestolnicu pohodilo oko 800. Svoje trkače u Budimpešti su imali i Brazil, Čile, Kostarika, Filipini, Novi Zeland… ali i Bosna i Hercegovina sa skromnom skupinom od njih 5.

Većina tih sportaša su djelomice i turisti koji uobičajene težnje (obilazak znamenitosti grada, zabavu, odmor…) žele spojiti s ostvarenjem vlastitog sportskog cilja te tako upotpuniti i učiniti puno zanimljivijim i pamtljivijim kompletan svoj boravak u ovom slučaju – u Budimpešti. Po tim principima i biraju destinacije za posjet. Upravo turističku utrku su im i odlično omogućili Mađari jer se kroz Budimpeštu odvija na način da je moguće zaista vidjeti većinu najvažnijih znamenitosti u jednom od najljepših i najvećih europskih gradova. Tako ruta maratonce vodi od starta na jednom od najpoznatijih gradskih trgova, Trgu heroja, Andraševom avenijom prema centru grada, pa se trči i pored zgrade mađarskog parlamenta (najveće u državi) i Budimskog dvorca kao reprezentativnih zdanja Budimpešte, a ove godine je u stazu uvršten i riječni otok Margareta, gradska “pluća”.

Ukupno pet puta se prelaze mostovi na Dunavu koji spajaju Peštu i Budim pa je utrka odličan način vidjeti najljepše dijelove grada. Upravo Andraševa avenija, Trg heroja, obala Dunava, Budimski dvorac te podzemna željeznica (najstarija u Europi; prva linija uvedena 1896. godine) su UNESCO-va svjetska baština u Budimpešti. Da bi im olakšali vrlo tešku maratonsku utrku (42.195 metara) organizatori su odlično spremili okrjepne stanice na ruti, a trkači su se mogli prije same utrke upoznati i s tim na kojim točno lokacijama staze će svirati i bodriti ih oko 30-tak glazbenih bendova. Maraton već ima solidnu tradiciju pa na stazi nikako ne izostaje i dobra podrška navijača.

Ukupna atmosfera, turistička i trkačka ponuda koje se prepliću, su za trkače odlični razlozi za posjet mađarskoj prijestolnici te spajanje obilaska vrlo zanimljivog grada uz ostvarenje osobnih sportskih ciljeva.

Draž je samo istrčati ili popraviti svoje vrijeme

Središnja utrka festivala trčanja je svakako bio maraton (42.195 metara) na kojem sam i osobno nastupio. S vremenom 3:09:05 sam bio 178. od 5.413 trkača koji su završili ovu najtežu olimpijsku atletsku disciplinu. Između trkača s prostora bivše države (bilo nas je 35 iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH) sam imao najbolje vrijeme.

Ovaj rezultat me čini i trenutno 8. maratoncem u BiH za 2017. godinu. Plasmanom se trkači – amateri na ovakvim međunarodnim masovnim utrkama previše ne opterećuju, svejedno je bio 68. ili 3409. Draž predstavlja završiti utrku na 42km ili eventualno popraviti svoj vremenski rezultat.

Utrka uz HP Investing i Carske vinograde

Aktivno sudjelovanje na 32. Budapest Marathonu, o čemu sam dojmove iznio u Dnevnom listu, omogućili su mi sponzori Preduzeće za projektiranje i građevinu, HP Investing, i Vinarija Carski vinogradi Mostar. Bio je to moj peti maraton gdje sam trčao u vremenu 3:09:05, odnosno preko 3 minute bolje od prethodnog. Raniji rezultati: 3:54:52 (Beograd, 18. 4. 2015.); 3:38:18 (Ljubljana, 25. 10. 2015.); 3:18:11 (Zagreb, 9. 10. 2016.); (Zurich, 9. 4. 2017.).

Osnove u načinu pripreme

Za dobar maraton je potrebno trčati barem 70 – 80km tjedno, jednostavno nema logike trčati 40 – 50km tjedno i onda očekivati da istu distancu trkač uspješno, i bez posljedica, pređe u jednom danu. Moje pripreme u svom osnovnom dijelu kroz kolovoz i rujan su sadržile ukupno 770 pretrčanih kilometara uz treninge snage. Svaki trkač svoje treninge radi po svojim mogućnostima i tempu, ali sigurno je da mora proći treninge dužine (od preko 20km trčanja) kako bi se specifično spremio za maraton jer organizam drukčije radi, i koristi različite izvore energije, poslije sat vremena kontinuirane fizičke aktivnosti. Posljednja tri tjedna pred maraton obično se smanjuje volumen treninga kako bi se tijelo odmorilo pred zahtjevnu utrku.

Dostupan svima, ali težak sport

Trčanje je sport dostupan svima, pruža šansu svim dobnim skupinama da se oprobaju u okviru svojih kategorija, jednostavan zbog šanse da se pripremate bilo gdje i neovisno od bilo koga, a ujedno i težak jer za duge pruge zahtijeva veliku količinu treninga. Ipak sve što vrijedi nije lako, i upravo zato se svi koji uspiju istrčati maraton osjećaju kao pobjednici.

Mađari dominirali u maratonskoj utrci

U Mađarskoj je trčanje jako popularan i masovan sport, a to su pokazali i na posljednjem maratonu kad su prvih osam u muškoj konkurenciji bili Mađari, a u ženskoj konkurenciji Mađarice na prvih sedam pozicija. Najbolji kod muških su bili: 1. Jozsa Gabor sa 2:20:21, 2. Change Gaspar (2:21:02), 3. Peter Jenkei (2:22:18), a kod žena: 1. Tunde Szabo (2:42:47), 2. Simona Staiku (2:51:41), 3. Gulyas Vera (2:56:06).

31.920: U dva dana organizirano je 11 utrka na kojima je sudjelovalo 31.920 sportaša, zajedno rekreativaca, amatera, profesionalaca, a što je apsolutni rekord za jednu trkačku manifestaciju u Mađarskoj.

5.400: Za utrke u Budimpešti prijavilo se čak 5.400 trkača iz 81 zemlje, a najbrojniji su bili predstavnici Velike Britanije kojih je mađarsku prijestolnicu pohodilo oko 800

84: Najstariji trkač u Budimpešti je bio Imre Kenyer sa 84 godine.

40: Čak 40 posto maratonskih trkača dolazilo je iz inozemstva, uključujući Čile, Kostariku, Novi Zeland…

5: Bosna i Hercegovina je imala skromnu skupinu od 5 trkača na dvije utrke u Budimpešti.

 

Trči i piše: Ersan Bijedićsport@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *