Smrt beba još bez odgovora iz Tužiteljstva

Roditelji dječaka preminulih 16. i 21. kolovoza prošle godine potvrđuju nam da ih još uvijek nitko nije kontaktirao kako bi ispričali kako su im preminula novorođenčad. Na upit hoće li biti istrage o smrti beba, koji smo u prošli utorak uputili postupajućem tužitelju Milanu Ristiću odgovor nismo dobili

Za mjesec dana navršiti će se godina kako su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru od bakterije klebsiella pneumonija preminule četiri bebe, od ukupno zaraženih osam. Međutim, još se ne zna hoće li u ovom predmetu biti otvorena istraga ili ne.

Roditelji dječaka preminulih 16. i 21. kolovoza prošle godine potvrđuju nam da ih još uvijek nitko nije kontaktirao kako bi ispričali kako su im preminula novorođenčad. Na upit hoće li biti istrage o smrti beba, koji smo u prošli utorak uputili postupajućem tužitelju Milanu Ristiću odgovor nismo dobili.

I odvjetnica Nada Dalipagić, kojoj su se neki od roditelja obratili, nakon što je ponudila besplatnu pomoć, smatra da je vrijeme za odgovore.

„Očekujemo da konačno tužitelj kaže ima li osnova za kazneni progon, tj. da nakon provedenog vještačenja donese tužiteljsku odluku jer oštećeni imaju pravo na saznanje takve odluke“, prokomentirala je kratko Dalipagić koja zastupa roditelje pred Tužiteljstvom.

Umirale jedna iza druge

Cijelu priču razotkrio je Dnevni list, dok su je iz bolnice demantirali sve do trenutka kada su naše pisanje potvrdili federalni inspektori. Informacija o umrlim bebama proslijeđena je potom i županijskom Tužiteljstvu, kojem je potom i neovisni nalaz vještaka JZU Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske Banja Luka potvrdio da su sva tri dječaka i djevojčica preminuli od posljedica sepse uzrokovane infekcijom bakterije klebsiella pneumonija.

Nalaz vještaka Tužiteljstvu HNŽ je pristigao koncem veljače, međutim do danas se ne zna hoće li biti pokrenuta istraga i ima li elemenata kaznenog djela u ovom predmetu.

Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. kolovoza, te 10. rujna preminula tri dječaka od sepse. Sva tri dječaka, od čega dva iz Mostara i jedan iz Drvara su imala bakteriju. Četvrta preminula beba bila je djevojčica iz Stoca. Preminula je 23. kolovoza, a također je bila zaražena klebsiellom pneumonija. U slučaju je posebno zanimljivo da je bolnica svih osam zaraženih beba prijavila 50 dana od prvog zaraženog djeteta, a isto je je po zakonu trebala učiniti odmah, istodobno i Federalnom zavodu i ovlaštenom županijskom zavodu, no isto je uradila tek po dolasku inspektora iz Sarajeva u bolnicu.

Prijavili kad je upala inspekcija

Bolnica je gotovo mjesec dana tvrdila da infekcije nema, a tek 12. listopada prošle godine na konferenciji za tisak priznaju da su bebe bile zaražene, no umanjuju težinu beba i dodaju „teške dijagnoze“, šaljući tako poruku da bi bebe preminule i bez bakterije. Više nego korektno je u cijeloj priči postupio županijski ministar Goran Opsenica, koji je pozvao inspektore u bolnicu nakon što je i druga obitelj podastrijela dokaz da im je preminula beba bila zaražena. Bez ovog poteza teško da bi se ikada potrdila istina koju smo od početka pisali. Nasuprot njemu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, usko vezan sa čelnim ljudima Sveučilišne kliničke bolnice, o slučaju se nikada nije oglasio. Nakon istine, koja je unatoč svim blokadama isplivala na površinu, roditelji očekuju i dodatne odgovore. Prije svega je li se infekcija, pa potom i smrt beba mogla spriječiti, a ne samo pokušati liječiti.

 Prisjetimo se bitnih datuma

– Prva beba preminula je 16. kolovoza(dječak-Mostar), druga 21. kolovoza(dječak-Mostar), treća 23. kolovoza(djevojčica-Stolac), a četvrta 10. rujna(dječak-Drvar) 

-14. rujna Dnevni list donosi priču o umrlim bebama

-15. rujna u intervjuu Večernjem listu ravnatelj Ante Kvesić tvrdi da je u bolnici „sve sterilno“ i demantira sva pisanja Dnevnog lista utemeljena na iskazu roditelja, premda isti taj dan u SKB Mostar zasjeda Povjerenstvo za infekcije o ponovnoj pojavi infekcije o kojoj je ravnatelj obaviješten 12. rujna internim aktom (vidljivo iz zapisnika inspektora i spomenute tiskovine)

-26. i 27. rujna Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši nadzor u bolnici

-27. rujna bolnica Zavodu za javno zdravstvo HNŽ prijavljuje infekciju  

-11. listopada izvješće Federalne uprave za inspekcijske poslove potvrđuje da je bilo zaraženo osam, a preminule 4 bebe

-12. listopada održava se konferencija za tisak na kojoj bolnica priznaje infekciju, koju su ranije demantirali

Piše: K.Bošnjak, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!