Službeno počinje još jedan izborni cirkus u BiH

SIP BiH posebnu pažnju skreće na korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje. SIP BiH ima ovlaštenja izreći novčanu kaznu koja nije veća od 10 tisuća maraka i ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ukoliko se utvrdi da je on osobno odgovoran za povredu zakona ili čak imamo mogućnost poništiti ovjeru političkog subjekta, rekao je Mikić

SARAJEVO – Danas u Bosni i Hercegovini i službeno počinje “Leteći cirkus Montyja Pythona” u vidu izborne kampanje, samo što to više u ovoj zemlju malo komu može izmamiti osmijeh na lice jer sve većem broju ljudi tjera suze na oči.

Nikakvi rezultati i u ovom četverogodišnjem mandatu, ponovne sumnje u kriminal i korupciju ogromnih razmjera, izostanak bilo kakvih vizija, strategija i planova, egzodus bh. stanovništva, posrnula ekonomija samo su dio bh. jada i čemera. Ali, bez obzira na to, od danas kreću udarci ispod pojasa, kampanja bez bilo kakvog sadržaja ali puna floskula o najvećim zaštitnicima naroda i nacija, vođama bez kojih bi sve stalo, temama iz neslavne prošlost, bez ikakve vizije budućnost. Vojske partijskih poslušnika ionako kao zapete puške čekaju 7. listopad da idu zaokružiti “voljene vođe”, ali veliko je pitanje hoće li se kampanjama zarobljenim u prošlost na biračka mjesta moći privući iole značajniji broj običnih smrtnika koji nisu članovi stranaka, a još uvijek nisu niti napustili “apsurdistan”.

Moguće sankcije

Stjepan Mikić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, pozvao je političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, te zaposlene i na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, odnosno da vode fer, korektnu izbornu kampanju, a medije da doprinesu da kampanja protekne u demokratskom okruženju. Dodaje kako izborna kampanja za opće izbore, koji će biti održani 7. listopada, počinje danas i trajat će do 6. listopada u 7 sati. Politički subjekti tijekom izborne kampanje imaju pravo da na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o svom programu i kandidatima.

Stjepan Mikić

– SIP BiH posebnu pažnju skreće na korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje. SIP BiH ima ovlaštenja izreći novčanu kaznu koja nije veća od 10 tisuća maraka i ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ukoliko se utvrdi da je on osobno odgovoran za povredu zakona ili čak imamo mogućnost poništiti ovjeru političkog subjekta, rekao je Mikić. Prema njegovim riječima, koja će od ovih sankcija biti izrečena, zavisi od težine prekršaja i učestalosti.

Kandidati, liste, koalicije…

Nadalje, podsjeća kako se na općim izborima biraju Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske te Narodna skupština Srpske, kao i Zastupnički dom Parlamenta Federacije i skupštine 10 županija u Federaciji. Dodaje kako se na izborima bira između 7.497 kandidata bira ukupno 518 nistelja mandata. Na kandidatskim listama naći 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, a ukoliko to usporedimo sa općim izborima 2014., na ovogodišnjim imamo 30 političkih subjekata više. Za predstojeće izbore ovjerene su 804 redovne kandidatske liste i 73 liste za kompenzacijske mandate.

– Podsjetio bih kako je 23. kolovoza zaključen izvod iz središnjeg biračkog spiska i da pravo glasa u oktobru ima 3.352.933 birača. Od toga redovnih birača je 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu je 8.306, raseljenih koji glasaju osobno 12.046, dok je za glasanje putem pošte registrirano 76.726 birača, istaknuo je Mikić. Za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu registrirano 1.085 osoba te će po jedno biračko mjesto biti otvoreno u veleposlanstvima BiH u Camberri, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, ali i u konzulatima u Chicagu, Münchenu, Sttutgartu, Frankfurtu i Grazu.

Kada je riječ o financiranju izborne kampanje, Mikić je objasnio da Izborni zakon propisuje maksimalno dozvoljeni iznos za financiranje troškova izborne kampanje i da se on za ovogodišnje izbore računa tako da se broj birača u svim izbornim jedinicama u kojima politički subjekt ima kandidatsku listu ili kandidata pomnoži sa 0,30 maraka, odnosno za županijske skupštine sa 0,20 maraka. Procjena je kako će provođenje općih izbora koštati oko 8,5 milijuna maraka, od čega je 4,7 milijuna maraka namijenjeno za plaćanje članova biračkih odbora, 1,2 za tiskanje, pakovanje i distribuciju glasačkog materijala i 650 tisuća maraka za poštanske usluge dostavljanje glasačkog materijala. Prvi put na izborima 7. listopada na biralištima, kojih će biti otvoreno oko 5.500, bit će postavljene prozirne biračke kutije.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *