SLUČAJNI IZUM Otkrio staklo koje se može obnoviti

Japanski znanstvenik je nedavno otkrio pukom slučajnošću novi tip stakla. Staklo je to koje se može popraviti jednostavnim činom pritiskanja slomljenih dijelova zajedno. Tome će ipak, nesumnjivo, trebati još nekoliko godina prije nego što se ta inovacija nametne kao diktat u industriji.

Dotični znanstvenik se zove Yu Yanagisawa, kemičar je i dolazi s tokijskog sveučilišta. Rekao je kako je otkrio novi materijal posve slučajno dok se bavio proučavanjem ljepila sposobnih za djelotvorno djelovanje na vlažnim površinama. U laboratorijskom pokusu je 33-godišnji Yanagisawa slomio na pola maleni komad stakla u vlastitoj proizvodnji. Pritisnuo je potom dva odlomljena dijela stakla jedan uz drugi u trajanju od 30 sekundi na sobnoj temperaturi prije nego što se dogodilo spajanje. Rezultat je, naravno, bio to da se staklo ponovno našlo u jednom komadu. Također, tako spojeni komad rekonstruiranog stakla činio se i vrlo otporan. To organsko staklo, slično akrilnom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida. Njihova hidrogena povezanost tako daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, tako kaže i samo istraživanje Yanagisawe.

Ova bi važna inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak možda utrostručen rok trajanja raznih  predmeta od stakla, kao što su automobilsko vjetrobransko staklo ili građevinski materijal, po Yanagisawi. Nadajmo se da će tako nekako i biti.

geek.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *