SLUČAJ SPECIJALCI Obrana ukazala na brojne propuste i traži oslobađajuću presudu

Brojni propusti tijekom suđenja i u istrazi, nejednakost obrane i optužbe, nezakoniti dokazi, dovoljni su razlozi da se bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS i njihov suučesnik oslobode krivice, smatra obrana

Brojni propusti tijekom suđenja i u istrazi, nejednakost obrane i optužbe, nezakoniti dokazi su dovoljni razlozi zbog kojih bi bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS i njihov suučesnik trebalo da budu oslobođeni krivice za pljačku 616.548 maraka iz kombija agencije “Sektor security” na autoputu Banja Luka – Gradiška.

Ovo su u Vrhovnom sudu u žalbenom postupku istakli odvjetnici, branitelji optuženih, Jadranka Ivanović, Jasminka Jovišević i Aleskandra Metlić.

U ovom slučaju u banjolučkom Okružnom sudu nepravomoćno su osuđeni bivši specijalci Vladan Malić (36), Goran Paraš (31) i Aleksandar Popović (33) na po deset i pol godina, dok je njihov suučesnik Oleg Banda (34) dobio osam i pol godina robije.

Na tu presudu odvjetnici su se žalili i tražili oslobađajuću presudu. Republički tužitelj Živana Bajić istakla je da žalbe obrane treba odbaciti, a prvostupanjsku presudu potvrditi.

– U ovom predmetu počinjene su brojne povrede prava na obranu te je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Okončan je postupak, a mi ne znamo čije pare su ukradene jer tijekom očevida nije izuzeta dokumentacija za to niti je kasnije pribavljena, kazala je braniteljica Malića, Paraša i Bade, Jadranka Ivanović.

Istakla je da je prvostupanjski sud imao nejednak odnos prema obrani kojoj nije dozvolio izvođenje ključnih dokaza te je počinio brojne povrede zakona.

Braniteljica Popovića, Aleksandra Metlić istakla je da je njen klijent osuđen samo na osnovu izjava svjedoka koji su sporazumno priznali krivicu.

– Oni su dobili veoma male kazne za svoja djela i sumnjam da je to utjecalo na njihovo svjedočenje. Tome u prilog govori činjenica da je svjedok Danijel Kuzmić nakon što je pravomoćno osuđen u sudu u ponovljenom postupku šutio i nije potvrdio svoju raniju izjavu, kazala je Metlićeva te dodala da je prvostupanjski sud imao i odbojan odnos prema obrani.

Spomenuta četvorka osuđena je 26. ožujka u banjolučkom Okružnom sudu u ponovljenom postupku, jer je Vrhovni sud Republike Srpske početkom veljače ukinuo raniju presudu kojom su bili osuđeni na ukupno 42 godine robije. Novom presudom su osuđeni obvezani da vrate 543.204 marke koje su stekli u kaznenom djelu te da plate troškove postupka. Malić, Paraš, Popović i Banda osuđeni su jer su 22. rujna 2015. godine na autoputu Banja Luka – Gradiška” vozilom Audi A6 u Cerovljanima presreli kolonu vozila agencije “Sektor security”, koja je u Zagreb prevozila novac UniCredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” tada su natjerali radnike osiguranja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su ukrali 616.548 maraka. Tijekom pljačke lakše je ranjen radnik osiguranja iz agencije “Sektor security” Đurađ Bajić.

Produžena mjera pritvora

Branitelji nepravomoćno osuđene četvorke zatražili su da se oni puste iz pritvora u kojem se nalaze više od tri godine.

– Prema posljednjem rješenju pritvor im je produžen zbog bojazni od uznemirenja javnosti, jer novine i televizija izvještavaju o ovom slučaju. Nema nikakve osnove da dalje ostaju u pritvoru, kazala je odvjetnica Jasminka Jovišević. Banjolučki Okružni sud krajem srpnja  produžio je pritvor četvorici osuđenika nakon što je Ustavni Sud BiH ukinuo rješenje o pritvoru i slučaj vratio na novo odlučivanje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *