SLUČAJ ‘OPINE’ Mirsad Ahmetović: Tjeraju nas iz Mostara, a nemamo nikakve veze s incidentima!

Po njegovim tvrdnjama dobili su rok su dobili do ponedjeljka(danas) u 12 sati ili će deložacija biti izvršena nasilono uz asistenciju policije. Mirsad Ahmetović takve postupke je nazvao ‘fašizmom’ jer smatra da njegova obitelj ne treba trpiti posljedice postupaka pojedinaca s kojim ni on ni njegova obitelj nemaju nikakve veze.

MOSTAR – Krajem prošlog tjedna održan je sastanak predstavnika koordinacije udruženja građana grada Mostara, predstavnika Udruženja građana (UG) Opine, predstavnika privrednika južne zone, predstavnika poslodavaca i privrednika iz starog grada sa jedne strane, te gradonačelnika Ljube Bešlića i predstavnika gradske vlasti sa druge strane.

Inspektori na terenu

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj situaciji i problemima na koje mještani ovog mostarskog naselja imaju s određenim pripadnicima romske populacije koji se nalaze smješteni u nelegalnim objektima u tom gradskom području.
„Kako je rečeno razgovor je bio konstruktivan, a gradonačelnik je ponudio suradnju i maksimalan doprinos u onom segmentu u kojem on kao osoba koja obavlja funkciju gradonačelnika da nam pomogne“ – kazao je Ismet Kodro predsjednik Udruženja građana “Opine”, nakon razgovora u Gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom Grada Mostara Ljubom Bešlićem, a u povodu “nemilih događaja u Opinama”.

Kodro je pojasnio da je dogovoreno da će gradonačelnik u narednim danima, sazvati sastanak na kojem će prisustvovati svi odgovorni iz izvršne i zakonodavne vlasti, policija i predstavnici udruženja građana i poslodavaca.

“Na tom novom sastanku će se pokušati napraviti plan djelovanja za rješavanje problema u naselju Opine” – kazao je Kodro, te podsjetio je i da je Inspekcija Grada Mostara “počela izlaziti na teren”, ali da to “nije rezultat rada gradskih vlasti, već pritiska poslodavaca i udruženja”.

Romi već odlaze

Problem u naselju Opine eskalirao je u javnosti Mostara nakon nanošenja teških tjelesnih povreda Mehi Voloderu. Stanovnici Opina su kazali kako već duži niz godina na području Mostara je evidentan porast sezonskog naseljavanja većeg broja romske populacije iz drugih krajeva BiH i susjednih zemalja u zapuštenim i ruševnim objektima u Gradu Mostaru, te pojava prosjačenja, iskorištavanja maloljetne djece, krađa, ali i nedoličnog ponašanja, skidanja i masturbiranja pred ženama i djevojkama u tom naselju.

Kako Dnevni list doznaje, prijetnja i dolazak gradskih inspektora u mostarska naselja već su ‘urodila plodom’, jer po našim saznanjima sedam obitelji Roma već su nakon dolaska inspekcije odselili iz spornih objekata i napustili Mostar.

Ovim  povodom razgovarali smo s Mirsadom Ahmetovićem, jednim od stanovnika spornog naselja. Podsjećamo, Mirsad Ahmetović je otac ubijenog Islama Ahmetovića u poznatom slučaju koji se dogodio u krugu nekadašnjeg mostarskog poduzeća ‘Slavonija Di’, a o čijoj  smo obitelji već ranije pisali.

Ahmetović u izjavi za Dnevni list potvrđuje informaciju o odlasku određenog broja romskih obitelji, a navodi da je i njegovoj obitelji, iako ne pismenim putem, već usmeno preko inspektora zaprijećeno da mora napustiti naselje i objekt u kojem je trenutno naseljen. Po njegovim tvrdnjama dobili su rok su dobili do ponedjeljka(danas) u 12 sati ili će deložacija biti izvršena nasilono uz asistenciju policije. Mirsad Ahmetović takve postupke je nazvao ‘fašizmom’ jer smatra da njegova obitelj ne treba trpiti posljedice postupaka pojedinaca s kojim ni on ni njegova obitelj nemaju nikakve veze.

Govoreći konkretno o dva slučaja koja su uzburkala mostarsku javnost, Ahmetović kaže da se radi o dva pojedinačna incidenta proizvedena od dvojice pojedinaca koji su, kako ističe, svaki na svoj način  stvarali probleme i pripadnicima romske populacije.

Iskorištavanje bolesnog čovjeka

Komentirajući slučaj premlaćivanja Mehe Volodera, Mirsad Ahmetović navodi da je to učinila osoba koja je došla u Mostar te kako kaže ‘glumila kick boksera i nasilnika’ za šta on niti njegova obitelj,  ne žele niti mogu biti odgovorni.

„Taj čovjek je za mene samo jedno đubre ako je moglo takvo nešto napraviti i nema nikakve veze s drugim ljudima koji tamo žive“, izričit je Ahmetović.

Ahmetović potvrđuje da su istiniti i navodi o skidanju i masturbiranju pred ženama i djevojkama jednog doseljenika u to naselje, ali izričito svjedoči da se radi o bolesnoj osobi koji ima mentalni poremećaj kojoj je mjesto u nadležnoj ustanovi, te navodi kako njegov identitet znaju svi, pa čak i policija.

„Radi se o momku koji nije uračunljiv, o čovjeku koji ima padavicu, koji se skida i danju i noću, i koji je također zadnjih dana odselio u Zenicu. O njemu se ‘brine’ jedan od rođaka koji ga u stvari iskorištava i zloupotrebljava jer uzima novac od socijalnih davanja koja mu zbog njegove bolesti pripadaju, a da taj momak nema nikakve koristi od toga“, tvrdi Ahmetović.

Krivac osuđen, nema odštete

Mirsad Ahmetović kaže da se od najave prisilnog iseljenja i prijetnji koji su doživjeli njegova obitelj nelagodno osjeća.

„Od tada svaku noć spavamo u strahu, jer nemamo kud“, kaže Mirsad, koji ne želi da njegova obitelj bude među deset obitelji kojima je naređeno da odsele zbog pojedinačnih ispada s kojima nemaju nikakve veze. Kako kaže, u obranu njihovih prava za sad još nitko nije stao osim misije OSCE-a čiji su ljudi, kako kaže,  najavili za ponedjeljak dolazak u njihovo naselje.

Mirsad Ahmetović jer rezolutan u stavu da ne želi otići iz Mostara, smatra da nikome ne čini štetu, niti da je ikome išta nažao učinio otkad je u ovom gradu. Također, ističe da je njegov sin ubijen u Mostaru, da je donesena presuda, krivac je osuđen, ali da presuda nije proizvela nikakvu odluku o odšteti ili socijalnim davanjima kojim bi njegovo unuče  bilo obeštećeno zbog nepravednog gubitka oca. Kako kaže, njegova obitelj i on žive samo od priloga dobrih ljudi, a zaposliti ga ne želi nitko.  G.S.

Smrt Islama Ahmetovića
Podsjetimo, Mirsadov sin, nesretni Islam Ahmetović, čiji su ugljenisani ostaci pronađeni u lipnju 2016. godine na zgarištu nekadašnjeg salona namještaja u Mostaru ”Slavonija Di’,  i njegov rođak S. N. (25) su, došli do objekta u namjeri da u jednom dijelu prikupe sekundarne sirovine. Nakon što su bili uvjereni da je čuvar u obližnjem kafiću, ušli su u objekt, međutim, tu ih je dočekao čuvar Valter Topčić, koji je odmah iz pištolja ispalio hitac u zrak. S. N. je uspio pobjeći, dok se Ahmetović naguravao s Topčićem, koji ga je udarao rukohvatom pištolja. U jednom trenutku Topčić je ispalio hitac prema Ahmetoviću i usmrtio ga, dok S. N., iako je htio izbaviti rođaka, u tome nije uspio. Topčić je potom, u namjeri da prikrije ubojstvo, zapalio zavjesu, nakon čega se vatra rasplamsala i u potpunosti progutala objekt. Na kraju suđenja, Valter Topčić je zbog ubojstva Islama Ahmetovića dobio 13,6 godina, za paljevinu godinu, a za izazivanje opće opasnosti šest mjeseci, te mu je izrečena jedinstvena kazna od 14 godina zatvora.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *