SLUČAJ MOSTAR: Nakon deset godina i dalje zakovane pozicije

Sudionici sastanka za Dnevni list kažu kako su i dalje najveći problem zakovane pozicije SDA i HDZ-a koje su se mogle vidjeti i na jučerašnjem sastanku

Predstavnici mostarskih gradskih odbora političkih stranaka SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a na jučerašnjem sastanku oko izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, nisu se pomakli s početka.

Ovo je bio drugi u nizu sastanaka nakon duže stanke. Na prvom u organizaciji SDA prije petnaest dana dogovorili su se da će se dogovarati. Na jučerašnjem sastanku stranke su predstavile svoje prijedloge koji su do sada više puta prezentirani javnosti.

Šest prijedloga

Predsjednik gradskog odbora HDZ-a Mostar Damir Džeba koji je bio domaći sastanka kazao je kako je izneseno šest  prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru.

Predstavljeni su prijedlozi HDZ-a i SDA koji su već pali u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, te dva prijedloga SDP-a i DF-a, kao i novi prijedlog SBB-a, te zajednički prijedlog SNSD-a i SDS-a.

Džeba je rekao da će na idućem sastanku početi razgovori oko toga šta je zajednički nazivnik oko koga se mogu dogovoriti i složiti, te da se proces pregovaranja ne prekida.

”Dio stranaka danas je predložio da se u razgovorima nađe i prijedlog oko uvođenja dogradonačelnika. Najviše smo se iscrpili oko razgovora o tome je li dio prijedloga koji se tiče centralne zone ustavan ili nije i da li dio ukupnog paketa  treba biti prijedlog onih stranaka koje se zalažu za uvođenje pozicije dogradonačelnika. Jedni se slažu, drugi ne. Zaključak je da se na idući sastanak pozove pravne stručnjake koji bi nam mogli pomoći oko usuglašavanja prijedloga”, rekao je Džeba.

Dodao je da će na iduće razgovore biti pozvani predstavnici OHR-a, EU i Veleposlanstva  SAD-a.

Novi sastanak

Sudionici sastanka za Dnevni list kažu kako su i dalje najveći problem zakovane pozicije SDA i HDZ-a koje su se mogle vidjeti i na jučerašnjem sastanku. SDA  inzistira na uvođenju dogradonačelnika, te na izborim jedinicama koje bi u Statutu Mostara bile definirane kao gradska područja u kojima bi SDA mogao raspolagati novcem.

HDZ kroz svoje prijedloge nastoji ostvariti dominaciju u gradu, te prijedlogom tzv. kompenzacionih listi doći do većeg broja vijećnika. Naredni sastanak bit će održan za 15 dana također u Gradskoj vijećnici. Rok za dogovor i izmjene Izbornog zakona BiH je 7. Svibanj. Izbori u Mostaru nisu održani deset godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih izaslanika iz Parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar.

Od tada dogovora oko izmjena nema, a Središnje izborno povjerenstvo ne raspisuje izbore za Mostar. OHR je 2012. godine raspustio Gradsko vijeće, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

3 thoughts on “SLUČAJ MOSTAR: Nakon deset godina i dalje zakovane pozicije

 • ožujak 14, 2018 at 6:34 pm
  Permalink

  Nekada slobodarski i pravi Santicev Mostar danas leglo Fasizma…

  Reply
 • ožujak 14, 2018 at 8:31 pm
  Permalink

  mislis na onaj dio na lijevoj obali mostara ili na obadvije strane.

  Reply
 • ožujak 14, 2018 at 11:27 pm
  Permalink

  Haj mrs budalo opet si se vratio

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *