SLUČAJ DRAGIČEVIĆ Ništa od posebne sjednice, odvjetnički tim započeo aktivnosti

Na Kolegiju nije postignuta suglasnost o dnevnom redu navedene posebne sjednice, odnosno nije utvrđen konačni Prijedlog dnevnog reda za zakazivanje 30. posebne sjednice. Istodobno, u Banja Luku je stigao međunarodni odvjetnički tim kojeg je angažirala obitelj stradalog Davida Dragičevića

 

Ipak neće biti posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa slučajem David Dragičević, a takav zaključak uslijedio je nakon jučerašnje sjednice Kolegija NSRS-a na kojem nije postignuta suglasnost o dnevnom redu navedene posebne sjednice, odnosno nije

utvrđen konačni Prijedlog dnevnog reda za zakazivanje 30. posebne sjednice.

Naime, sazivanje su tražili zastupnici oporbe, međutim tijekom glasovanja unutar Kolegija vladajuća većina je odbila takav zahtjev.

Za dnevni red glasali su predstavnici klubova zastupnika SDS-a, PDP-a i NDP-a, protiv su bili predstavnici klubova zastupnika SNSD-a, SP-a i SDS-K, a suzdržan predstavnik Kluba zastupnika DNS-a.

Na osnovu Poslovnika

Iz NSRS-a su pojasnili kako se Kolegij kao i na svim prethodnim sjednicama izjašnjavao o utvrđivanju konačnog prijedloga dnevnog reda na osnovu Poslovnika u kojem se navodi da „Kolegij utvrđuje usuglašeni prijedlog dnevnog reda, datum i vrijeme trajanja zasjedanja Narodne skupštine“, te da se „o pripremljenom prijedlogu dnevnog reda izjašnjava i utvrđuje ga Kolegij Narodne skupštine“.

Inače, za dnevni red su predstavnici oporbe predložili jednu točku koja glasi „razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija Republike Srpske u slučaju ubojstva Davida Dragičevića“.

Predstavnici oporbe izrazili su nezadovoljstvo ovakvim raspletom situacije, a zastupnik Adam Šukalo koji djeluje u okviru Kluba PDP-a naveo je kako Kolegij nema što raspravljati o dnevnom redu budući se radi o posebnoj sjednici te je dnevni red već utvrđen. On, Nedeljko Glamočak (SD)  i Krsto Jandrić (šef Kluba NDP-a) naglasili su kako je Poslovnik jasno propisao kako se zakazuje i održava posebna sjednica te kako je propisano da se na takvim sjednicama radi po unaprijed utvrđenom dnevnom redu koji je dostavio podnositelj zahtjeva za održavanje posebne sjednice.

Istodobno, Glamočak je istaknuo kako se u dosadašnjoj skupštinskoj praksi nije dogodilo da Kolegij odbije zasjedanje Narodne skupštine.

Odvjetnički tim

Istodobno jučer je u Banja Luku stigao međunarodni odvjetnički tim kojeg je angažirala obitelj stradalog Davida Dragičevića, a čiji su članovi odvjetnici iz BiH Duško Tomić i Nifet Feraget, iz Hrvatske Anto Nobilo te iz Srbije Zora Dobričanin Nikodinović. Oni su se jučer u poslijepodnevnim satima sastali s predstavnicima rasformiranog Anketnog odbora koji se bavio utvrđivanjem okolnosti smrti Davida Dragičevića.

Davidov otac Davor Dragičević je ranije najavio dolazak ovog tima, za kojeg je tvrdio da će prvih dana utvrdili oko 50 propusta u istrazi stradanja njegovog sina te je navio i kako će se

ići i na međunarodne institucije.

Članovi tima nešto ranije sastali su se s ministrom unutarnjih poslova RS-a Draganom Lukačem koji ih je, kako je priopćeno iz MUP-a Republike Srpske, upoznao o svim poduzetim aktivnostima s ciljem rasvjetljavanja ovog slučaja,

„Ministarstvo unutarnjih poslova i Policija Republike Srpske nastavit će i dalje rad na ovom predmetu u skladu sa zakonom i nalozima nadležnog tužiteljstva“, rekao je ministar Lukač. Članovi tima također su se susreli i sa Želimirom Lepirom, glavnim tužiteljem Okružnog tužiteljstva u Banja Luci.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *