Sljedeći zadatak MMF-a reforme u bankarskom sektoru

Naglasili su da prioritet treba dati unapređenju materijalne infrastrukture, smanjenju fiskalnog i administrativnog opterećenja za poduzeća, daljim reformama tržišta rada i unapređenju upravljanja poduzećima u državnom vlasništvu i jačanja konkurentnosti.

Izvršni odbor MMF-a zaključio je konzultacije prema članu IV za 2017. godinu sa Bosnom i Hercegovinom.

Iz MMF-a su jučer priopćili kako su makroekonomski uvjeti u BiH ostali stabilni, te kako je BiH u proteklim godinama ostvarila napredak u smanjivanju unutrašnjih i vanjskih debalansa, zahvaljujući opreznoj fiskalnoj poziciji i snažnom monetarnom uporištu koje je osiguralo aranžman valutnog odbora.

Zamjerke

– Međutim, otvaranje novih radnih mjesta je bilo limitirano, nezaposlenost je ostala na visokoj razini, posebno među mladima a približavanje razini dohotka u zemljama EU je zaustavljeno, stoji u priopćenju MMF-a.

Sa druge strane, kako navode, fiskalna stabilnost je održana, uglavnom kroz kontinuirano limitiranje tekuće potrošnje vlada. Napredak u pogledu unapređenja proračunske strukture ograničen a reforme poduzeća u državnom vlasništvu nisu se odvijale kako je predviđeno.

-Iako je razina tekuće potrošnje gledano u udjelu u BDP-u smanjena, kapitalna potrošnja nije rasla predviđenim tempom, u velikoj mjeri zbog financijskih ograničenja. Vlasti su poduzele mjere za jačanje i očuvanje financijske stabilnosti, uključujući kroz modernizaciju legislative bankarskog sektora i rješavanje slabosti banaka na koje su ukazale kontrole kvaliteta aktive istih, kažu iz MMF-a.

Napominju i da su vlasti ostvarile određeni napredak u unapređenju poslovnog okruženja i funkcioniranju tržišta rada.

-Ipak, institucionalne slabosti te slaba pokrivenost i kvaliteta javne infrastrukture i dalje ostaje ključni faktor koji podriva razvoj privatnog sektora i strana ulaganja, zaključak je MMF-a. Smatraju kako će nedavno povećanje akciza na gorivo olakšati provođenje ključnih infrastrukturnih projekata.

Direktori MMF-a

Iz MMF-a navode kako se izvršni direktori ove financijske institucije slažu sa porukom navedenom u ocjeni osoblja. Pohvalili su organe vlasti za napredak ostvaren u okviru EFF-a koji doprinosi makroekonomskoj i financijskoj stabilnosti. Međutim, direktori su istakli da su i dalje prisutni značajni izazovi i rizici. Naglasili su da je snažna opredijeljenost u pogledu ciljeva programa od ključnog značaja za povećanja broja novih radnih mjesta, poticanje rasta i približavanje razini dohotka u zemljama Europske unije.

Direktori pozdravljaju ostvareni napredak u jačanju poslovnog okruženja i reformiranju tržišta rada. Istakli su potrebu za snažnijim reformama kako bi se riješile postojeće slabosti. Naglasili su da prioritet treba dati unapređenju materijalne infrastrukture, smanjenju fiskalnog i administrativnog opterećenja za poduzeća, daljim reformama tržišta rada i unapređenju upravljanja poduzećima u državnom vlasništvu i jačanja konkurentnosti.

Direktori su pozdravili napore koje organi vlasti ulažu da bi održali opreznu fiskalnu poziciju. Ohrabrio ih je plan povećanja javnih investicija, te su naglasili da fiskalna politika treba nastaviti da se fokusira na dalje smanjenje tekuće potrošnje i održivo povećanje kapitalnih ulaganja koja stimuliraju rast. Naglasili su važnost jačanja okvira za upravljanje javnim financijama da bi se ublažili fiskalni rizici i složili se da su potrebne odlučne mjere da bi se riješio problem neizmirenih obaveza u javnom sektoru.

-Direktori su pohvalili organe vlasti za napredak ostvaren u modernizaciji i usuglašavanju zakona u sektoru bankarstva. Podcrtali su potrebu za kontinuiranim naporima u očuvanju financijske stabilnosti i unapređenje regulatornog okvira. U tom kontekstu, direktori apeliraju da se što prije donese novi zakon o osiguranju depozita. Također su podcrtali potrebu reformiranja razvojnih banaka, navode iz MMF-a.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *