Slišković opet spašava: Utakmica s Ludogorecom pokazat će tko od igrača ima karakter, a tko ne

Blaž Slišković voli igrati ulogu spasitelja, pa njegov iznenadni povratak Pod Bijeli brijeg zapravo nikog nije ni iznenadio – iako je Plemiće napustio prije par mjeseci, na kraju prošle sezone. Prva zadaća nakon odlaska Ante Miše – morao bi nekako trgnuti momčad, prošlog vikenda poraženu kod Čelika, razbuditi je pred večerašnji uzvrat sa Ludogorecom na Pecari.
Ante Miše nije dugo plesao Pod Bijelim brijegom. Bivši trener Hajduka i član stožera hrvatske reprezentacije potrajao je devet utakmica – pet u Europi i četiri u prvenstvu, od kojih ga je zadnja, poraz od Čelika, koštala posla. Nije uradio ništa loše, ali ni previše pomogao kampanji Plemića koji očito ne mogu bez Bake – tako barem misli čelništvo.
Prva njegova misija zove se Ludogorec. Bugari iz prve utakmice u Razgradu imaju mininalnih 1:0, večeras od 20 sati su na širokobriješkoj Pecari, a ulog je – plasman u doigravanje za Europsku ligu.
No prije svega, Slišković je imao snažnu potrebu objasniti novi povratak Pod Bijeli brijeg. Treći.
– Danko (Šuletna) me nazvao na kavu u ponedjeljak. Sjedili smo od 12 do četiri sata. Umjesto jedne kave popio sam tri. Išao sam nekoliko puta i u wc, ali smo se uspjeli dogovoriti i evo, opet sam tu, objasnio je Slišković pa se dao u analizu Zrinjskog, Ludogoreca, izazova…
– Ludogorets izaziva veliku pažnju, radi se o ekipi koja zadnjih godina predstavlja nešto u Europi, a ne samo na Balkanu, rekao je pa dodao: U utorak sam preuzeo ekipu, odradio trening a prije toga sastanak. Upoznao sa se sa novim igračima. Njih pet, šest novih, iznio im razmišljanja koja se nisu promijenila u odnosu na dva mjeseca kada sam otišao iz Zrinjskog. Htio sam čuti njihova razmišljanja o situaciji u Zrinjskom, o eventualnim problemima i ako ih ima da ih što prije odstranimo. Jedan dosta otvoren razgovor. Kroz idući period kroz individualne razgovore s igračima vratit ćemo atmosferu koja nije na nivou pobjedničke ekipe iz prošle sezone, obećao je Baka.

Odigrati voljno, željno

Koliko je fokusiran na Ludogorec, a koliko na kompletan izazov vraćanja Zrinjskog u pobjednički ritam – Zrinjskog koji je u samo četiri kola upisao dva poraza.
– Vjerujem da ćemo s jednom pozitivnijom atmosferom izaći na susret i pokušati odigrati voljno i željno ovu utakmicu jer samo na taj način možemo očekivati pozitivan rezultat. Objektivnih problema u timu ima ali ne tražim alibi pred sutra. Počet će tj. sudjelovat će onih 18 koji su zdravi i spremni za napore koje iziskuje ova utakmica. Može doći do nekih promjena u sastavu pred sutra, ali s obzirom da se i u ovom period događale promjene, da je bivši trener s obzirom na ozljede i umor stalno mijenjao igrače, u sastavu bi se mogla naći neka iznenađujuća imena.
Možda bi mu bilo lakše da je pripreme osobno odradio, ali nije…
– Nema mi što biti žao. Bila je to moja odluka i bila je sasvim ispravna. Ne može mene zapasti dobar trenutak. Predodređeno mi je preuzeti tim onda kad nije tobar tren. Bilo je veoma teško preuzeti tim u ovakvim problemima. Veliki broj igrača je ozlijeđen. Veliki broj utakmica, putovanja. Gostovanja u nizu, letovi za Maltu, Bugarsku…, sve je to ostavilo traga. Nažalost, nije sve ispalo onako kako je zamišljeno u klubu. U ovom trenu sam prihvatio ponudu nakon dugo razmišljanja. Osjetio sam da je moja obveza vratiti se bez obzira na to što ima i drugih sjajnih trenera, ja poznajem ove momke, dušu i karakter i mislim da znam što im je potrebno. Upravo zato sam prihvatio jer mislim da sam u stanju vratiti tim u ono stanje na otprije par godina kada sam došao i otkad smo uzeli dva naslova.

Podići kvalitetu igre

Sve je to lijepo, ali konkretno – kako Baka planira podići Plemiće?
– Pokušat ću do prvenstvene pauze podići kvalitetu naše igre, da pokušamo napraviti još kvalitetnije rezultate, a ako to ne uspijemo, ja ću se povući. Došao sam do tog trena da probam pomoći. Vjerujem da unatoč problemima to mogu napraviti. Bez obzira na ishod ovih mjesec i pol, možete očekivati da se opet povučem dok klub ne nađe pravo rješenje za mjesto za novog šefa struke.
Dakle tu jena određeno…
– Svjestan sam da ovo može biti mač sa dvije oštrice, ako ne krene onako kako očekujem i ako napravim nešto negativno za svoju karijeru. Ali to govori o tom koliko sam hrabar i govori koliko volim ovaj klub i momke. Stavljam na pladanj i svoj obraz. Sa Šulentom sam dogovorio suradnju do kraja ali ako ne bude valjalo, spreman sam otići u tom vremenskom roku.
Smatra da je nedostajalo i sreće za bolje rezultate na staratu sezone, ali to nije njegova kompletna dijagnoza.
– Ja sam mišljenja da će ovaj period do pauze puno reći. Ako se izvučemo iz ove rezultatske krize, sve je moguće. Igra nije bile loša, ali nije nas htjelo. U ekipu su se uvukli problem koje treba kroz razgovore riješiti i vratiti onaj karakter koji nas je krasio prošle sezone. Mnogo igrača nije našlo angažmane. Jakovljević, Filipović, Bilbija koji su bili najbolji u ligi. To malo unese bezvoljnost u momke i treba ih vratiti u stanje otprije. Treba dosta toga promijeniti, malo čvrste ruke, a nekim igračima reći gdje im je mjesto, dokle mogu dobaciti a dokle ne mogu. Ne bih htio da me se pogrešno shvati, Ante Miše koji je moj veliki prijatelj nije uspio to, iako je radio kvalitetno. Na kraju je on platio zbog bezvoljnosti nekih igrača. To sam odmah igračima rekao u prvoj rečenici, da ih treba biti sram. Sve ovo što govorim nije usmjereno protiv njega nego su se stvari jednostavno tako posložile. Neke stvari rezimiramo. Vidjet ćemo tko dalje zaslužuje biti u Zrinjskom, a tko ne zaslužuje vrata su mu otvorena, bio to Bilbija, bio Pero Stojkić ili mali Stanić. Ovdje nema nikakve razlike između igrača, ali treba se znati ko šta može a tko što ne može. Utakmica s Ludogorecom će pokazati tko je karakterno spreman da sa Zrinjskim pravi dobre rezultate a tko ne, zaključio je Slišković.

Bugare čeka iznenađenje?

– U ovom trenu zadržavam za sebe način na koji ćemo pokušati odigrati na Pecari, odgovorio je Slišković na upit novinara o taktici.
– Rezultat 1:0 je jako težak ali ostavlja određenu nadu da možemo napraviti veliko izenađenje, iako je Ludogorets ekipa s jako kvalitetnim pojedincima i kao kolektiv izgledaju premoćno. Uostalom njihovi rezultati dovoljno govore o tom. Ali dok god ima izgleda, mi ćemo to pokušati nadoknaditi. Bez volje i htijenja neće biti ništa. Primjer za to je kako je Čelik ginuo protiv Željezničara. To je primjer kako se bori za svoj klub. Kad se onako igra, nitko te ne može kritizirati niti prigovoriti bilo što. Postoji način na koji se može oduprijeti Ludogorecu, vidjet ćemo hoćemo li ga mi pronaći, rekao je Slišković.

 

Piše: Slaven Nikšić
sport@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *