Skokom u Neretvu bez aplauza poslana poruka da se zločin nikada ne zaboravi

Tišina i muk dominirali su jučer mostarskim Starim Gradom. Na 23. obljetnicu genocida, Mostar je odao počast nevinim žrtvama i uz tradicionalni skok bez aplauza sa Starog mosta u 11:07 sati i bacanjem cvijeća u Neretvu cijelom svijetu poručio da se zlo koje je snašlo Srebrenicu ne smije zaboraviti i nikada nikome ne smije ponoviti.

Skok u ledenu Neretvu s UNESCO-ovog spomenika izveo je dugogodišnji član Kluba skakača u vodu Mostari Ermin Sarić, nakon što je u rijeku bačeno cvijeće koje simbolizira nevinost žrtava Srebrenice.

Da se nikada ne zaboravi

“Želim svim generacijama poručiti da ovaj datum nikada ne smiju zaboraviti i da se Srebrenica ne smije ponoviti”, poručio je Sarić sa Starog mosta.

Za njega je, kako ističe, ovaj skok bez aplauza svake godine poseban, te ga posvećuje svim žrtvama i svim borcima Armije RBiH i onih koji su dali život za BiH, Mostar, Stari most i skakače.

U ime Kluba skakača u vodu “Mostari”, Saša Oručević je za AA kazao kako Klub skakača u vodu svake godine tradicionalno obilježi ovaj tužni datum skokom bez aplauza i na primjeren način daje pijetet svim nevinim žrtvama.

“Svake godine Klub skakača u vodu ‘Mostari’ uradi najmanje što može, ali i najviše što može. Ovim šaljemo poruku iz Mostara da se Srebrenica nikad nikome ne ponovi. Skok bez pljeska je jednostavna simbolika, daje se počast svim žrtvama, a to je i obaveza svih nas”, kazao je Oručević.

Skokom bez aplauza, kako naglašava, cijelom svijetu se s UNESCO-ovog spomenika pošalje poruka da se zločin ne smije zaboraviti i da se nikada ne smije ponoviti.

Zastave na pola koplja

Zbog genocida u Srebrenici jučerašnji dan obilježen je tugom i žalosti u gradu na Neretvi. Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose “cvijet Srebrenice”, a u ugostiteljskim objektima nema muzike i zabavnih sadržaja.

Tako sinoć u Mostaru nije bilo organizirano javno gledanje utakmice Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, a Istaknuto je kako ”Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar u cijelosti izražava duboko poštovanje prema svim žrtvama i ratnim tragedijama u BiH s nadom kako će sjećanja i spomen, kroz proglašenja Dana žalosti, spriječiti da se ratne tragedije više nikada ne ponove”.

Podsjetimo, ranijih je godina na Starom mostu visio veliki transparent s natpisom ”Don’t forget Srebrenica”.

U Mostaru odigrana monodrama ‘Da li sam zaboravljen?’

Monodrama “Da li sam zaboravljen?” autorice Edine Cikotić u organizaciji Info-servisa za mlade Medžlisa IZ-e Mostar, a pod pokroviteljstvom B.Z.K. „Preporod“ gradsko društvo Mostar održana je u utorak večer u Studentskom hotelu u Mostaru.

Edina kaže da nije mogla potisnuti emocije nakon brojnih odlazaka u Srebrenicu i suočenja sa razmjerama zločina, pa je prije četiri godine svoju bol i osjećanja izrazila monogramskim tekstom.

Tekst monodrame pokušava odgonetnuti osjećanja i misli žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. god. i pokušava opisati stravične detalje tih događaja.

Priča je ispričana kroz lik neimenovanog mladića odvojenog od obitelji kojeg zločinci vode u smrt.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *