Sjeverni Irci arhivirani, slijedi duel s Austrijom

Imamo problema s igračima iz obrane, to nam je hendikep. Čivić nije u potpunosti spreman, nije trenirao dugo i morat ćemo vidjeti u ovih par dana što ćemo napraviti za Austriju, najavio je izbornik drugo kolo Lige nacije

Liga nacija je otvorena pobjedom. Sjeverna Irska je imala prilike, BiH zabijala golove, dva. Vjerujemo da je Robert Prosinečki poželio se isti scenarij ponovi i sutra protiv Austrije u Zenici.
Ono ‘ kako uvijek ovako nema sreće’ zaboravite. Protiv Sjeverne Irske Zmajevima se vratila sva sreća svijeta koju nisu imali ranije, u nekim drugim natjecateljskim utakmicama. Haris Duljević i Elvis Sarić zabili su po gol iz osjetno manje prilika od Sjevernih Iraca i upisana je prva pobjeda u Ligi nacija. Željeni početak je tu – dobar za bodovni saldo u natjecanju koje u konačnici može odvesti do Europskog prvenstva, dobar za atmosferu koja je kada su reprezentacije s Balkana u pitanju postojana kao jutarnja rosa, dobar generalno za navijačku perspektivu Lige nacija, koja će sada zbog dobrog rezultata neke više zaintrigirati.

Kako god bilo, Prosinečki nije muljao nakon 2:0.

– Sjeverna Irska je dominirala, ali mi smo pobijedili. Tako se događa u nogometu, konstatirao je Žuti nakon trijumfa u Belfastu pa dodao: Teška utakmica. Znali smo da Sjeverna Irska jako dobro igra na domaćem terenu. Napravili su pritisak, pogotovo u prvom poluvremenu. Teško je bilo igrati, dali smo taj gol iz jedne akcije, ali mogu više biti zadovoljan drugim poluvremenom. Ovdje će teško bilo tko uzeti bodove. Oni su dominantni trkom i snagom, ali najbitnija su tri boda.

Najavio je usput Austrijance u Zenici.

– Nas čeka druga utakmica, pokušat ćemo poboljšati neke stvari. Imamo problema s igračima iz obrane, to nam je hendikep. Čivić nije u potpunosti spreman, nije trenirao dugo i morat ćemo vidjeti u ovih par dana što ćemo napraviti za Austriju. Nije ovo bila naša najbolja igra. Možemo puno bolje.

Vidjet ćemo i u kakvom je stanju Miralem Pjanić, je li samo lakše ozlijeđen, koliko će pomoći protiv Austrijanaca, no dojam je da pobjeda u Belfastu toliko digla Zmajeve da je takvi problemi ne mogu omesti. Takvom je energijom zračio Duljević.
– Prelijep je osjećaj kada postignete prvi gol za reprezentaciju, a još ljepši kad pobijedite. Nismo odigrali utakmicu na nivou. Prvo poluvrijeme je bilo za zaborav, ali dobro je da smo pobijedili. Najvažnije je da smo osvojili tri boda na početku Lige nacija i nadam se da ćemo se odmoriti i spremno dočekati Austriju u utorak, rekao je ofenzivac Dinamo Dresdena.
Sarić je zvučao jednako vedro.
– Velika je čast postići prvi gol za reprezentaciju. Odlično je da smo pobjedom počeli natjecanje u Ligi nacija. Bilo je teško, nismo dobro otvorili utakmicu. I pored igre koja nas ne zadovoljava, došli smo do bodova što je dokaz da imamo kvalitetu. Vjerujem da ćemo iz utakmice u utakmicu biti sve bolji.
I Muhamed Bešić vjeruje da će protiv Austrije BiH pokazati pravo lice.

– Navikli smo igrati utakmice u tri-četiri dana. Ovo će ipak biti totalno drugačija utakmica. Igramo kući, bit ćemo jači za neke igrače, a i Austrija ima drugačiji stil igre. Mislim da ćemo bolje igrati i da će navijači uživati, rekao je veznjak Middlesbrougha pa istaknuo kako Zmajevi opet dišu kao jedan.

– Ova utakmica sa Sjevernom Irskom nije bila najbolja, ali smo vratili timski duh što je važno i što se vidjelo na terenu. Uživam se družiti, atmosfera je dobra, svi smo nekako zajedno i ova pobjeda nam je trebala i za samopouzdanje. Igrali smo drugačije nego što inače igramo, ali ono što je važno, borili smo se jedan za drugog i to zajedništvo se osjetilo na terenu.

Foda: BiH opasna i efikasna

Austrijanci su pomno pratili partiju u Belfastu i vidjeli su – opasnu BiH. “Sjeverna Irska je bila dobra u prvom dijelu, imali su dobre šanse, ali vidjeli smo i kvalitetu BiH koja je znala biti opasna, iako nije imala puno šansi. Ipak, Bosanci su bili efikasni i rutinski su realizirali šanse”, rekao je austrijski izbornik Franco Foda pa dodao: “Sjeverni Irci su bili jako agresivni na svom terenu, igrali su s puno strasti i imali su jaku podršku s tribina. Igrali su na duge lopte i dominirali su 90 minuta. Bosna ima također dobar tim, tehnički jake igrače, ali bili su primorani igrati na kontre.” Dodao je da Austrija u Zenicu dolazi bez pritiska imperativa.

“Ne bih to tako rekao, mislim da su ostale još tri utakmice nakon te i uvijek želimo da pojedimo, no činjenica je da je grupa izbalansirana i da će odluka vjerojatno pasti u zadnjem kolu. ”

O’Neill zadovoljan stavom momčadi

“Bolan poraz, ali dobra lekcija za budućnost”, rekao je izbornik Sjevernih Iraca Michael O’Neill pa dodao: “Drugi gol nas je dotukao, ali smo i pored toga nastavili borbu do samog kraja. U najgorem slučaju trebali smo imati 2:2 na kraju. Razočaran sam rezultatom, ali sam zadovoljan igrom i pozitivnim stavom tima. Ovo je ono što smo tražili.”

Piše: Slaven Nikšić

sport@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *