Sjeverna Koreja upozorila SAD: ‘Prestanite nas provocirati ili se vraćamo na polaznu točku’

Sjeverna Koreja je upozorila Sjedinjene Američke Države da je ne provociraju i odbacila da je na pregovore pristala pod američkim pritiskom, nekoliko tjedana prije bilateralnog samita koji svijet očekuje s nestrpljenjem.

Tvrdnja da je dolazak Pjongjanga za pregovarački sto “znak slabosti ne pogoduje” dijalogu i mogla bi “vratiti stanje na polaznu točku”, upozorio je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Optužio je SAD da “namjerno provocira” Pjongjang želeći zaustaviti “ozračje dijaloga”.

Američki predsjednik Donald Trump treba se uskoro prvi put sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, nekoliko tjedana nakon susreta na vrhu na kojem su sudjelovali Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Sjevernokorejski glasnogovornik nije spomenuo samit Trumpa i Kima.

Nakon višegodišnje napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa na poluotoku je od početka godine počela popuštati napetost između dviju Koreja koje su službeno još u ratu.

Trump je krajem travnja izjavio da je njegov čvrst stav prema Sjevernoj Koreji doprinio smirivanju stanja. Podsjetio je na kritike koje su mu domaći kritičari upućivali u vrijeme najveće napetosti s Kimom kada su dvojica čelnika gotovo svakodnevno razmjenjivala osobne uvrede i prijetila ratom.

“Sjećate li se što su govorili? ‘Gurnut će nas u nuklearni rat'”, rekao je Trump.

“Ne, sila će nas sačuvati od nuklearnog rata, a neće nas gurnuti u njega!”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *