Sjednice se zakazuju radi reda

Ovo je, smatraju oporbene stranke, samo zamazivanje očiju javnosti i međunarodnoj zajednici s obzirom da se stvara slika da vlast i država funkcioniraju, što, po njima, nije istina.

Vodstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazalo je za 18. travnja sjednicu iako ne postoji nikakva naznaka da bi bilo koja odluka, odobrenje ili zakonsko rješenje moglo dobiti potporu s obzirom da uopće ne postoji parlamentarna većina.

Prema izjavama zastupnika ovoga doma sjednica je zakazana “onako” i da će sve koje se budu zakazivale do listopada biti iste takve.

Bez većine

Oporba  smatra kako je vladajuća koalicija koja “izigrava vlast” u Vijeću ministara BiH bankrotirala i kako su svima jasno rekli kako nemaju dogovora ni oko čega, ali da će nastaviti raditi kroz institucije. Ovo je, smatraju oporbene  stranke, samo zamazivanje očiju javnosti i međunarodnoj zajednici s obzirom da se stvara slika da vlast i država funkcioniraju, što, po njima, nije istina.

Stranke iz Federacije krivicu za nastalu situaciju adresiraju na SDA, dok iz RS-a već godinama tvrde kako vlast na razini BiH nije ni mogla funkcionirati s obzirom da, kako tvrdi SNSD, SDS nikada nije predstavljao volju srpskog naroda.

Činjenica je svakako da krivicu za situaciju koja vlada u Parlamentu nose svi, ali i da je oporba  trenutno daleko nadmoćnija od vladajuće koalicije.

Kada je u pitanju sjednica koja je zakazana za 18. travnja sigurno je da će i ona biti iskorištena u svrhu političkih prepucavanja i u svrhu predizborne kampanje. Na tapeti SNSD-a bit će ponovo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić budući da Kolegij Zastupničkog doma nije prihvatio inicijativu SNSD-a da se na sjednici raspravlja o sigurnosnoj situaciji u BiH povodom alarmantnih izjava Mektića.

Brojna pitanja

Osim navedenog pitanja bit će razmatrano i izvješće komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH koji je predložio Amir Fazlić. Razmatrat će se i zahtjev zastupnika Nikole Lovrinovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

U drugom čitanju će biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH koji je predložio Mirsad Đonlagić. Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH koji također predlaže Đonlagić. Razmatrat će se i niz izvješća o radu komisija Parlamenta BiH, kao i suglasnosti n nekoliko kredita. Znimljiva će definitivno biti i rasprava o

informaciji o provođenju plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regiji i EU i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *