SITUACIJA IZMIČE KONTROLI Migranti silom preko granice, obračun i u Salakovcu

Situacija s migrantima u BiH dobiva novu, zabrinjavajuću dimenziju, a jučer je posebno napeto bilo u Unsko-sanskoj županiji budući je jedna od skupina migranata iz Velike Kladuše organizirano pokušala prijeći granični prijelaz Velika Kladuša-Maljevac. Izlaskom na teren jakih policijskih snaga migranti su bili zaustavljeni na par stotina metara od same granice.

Kako je javio Radio Velika Kladuša migranti su jučer nešto prije podne organizirano iz pravca Drmaljeva krenuli u pravcu graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac kako bi pokušali preći hrvatsku granicu, te se na taj način domogli života u Europskoj uniji.

Zbog ove situacije granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac bio je zatvoren satima, dok su putnici za prijelaz koristili druga dva granična prijelaza Izačić i Hadžin potok.

Apel iz Bihaća

O ozbiljnosti stanja u USŽ-u govore i jučerašnje poruke koje je poslao gradonačelnik Bihaća

Šuhret Fazlić koji je na konferenciji na medije naglasio kako situacija u vezi s migrantskom krizom na području Unsko-sanske županije polako izmiče kontroli. Povod za konferenciju su događaji posljednjih dana, a posebice incident u kojem je nakon naguravanja među migrantima jedan od njih ubijen

„Želim iskoristiti ovu priliku da još jednom pozovem državne organe koji su svjesni da grad Bihać ovdje nema nikakve ovlasti i da mi trpimo ogromne štete, posebno u kontekstu nastupajuće turističke sezone, te da cijela ova situacija sa migrantima polako izmiče kontroli“, poručio je on, dodavši kako traže da se policija USŽ-a više uključi u ovaj problem s aspekta sigurnosti, ako oni nemaju dovoljno kapaciteta onda da se u ovaj problem uključi Federalna policija i SIPA, kako bi se građani osjećali sigurnije.

Istodobno, jučer je objavljeno kako su se dva državljanina Pakistana sukobila su se u Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara, a jedan je zadobio ozljede nožem u predjelu leđa.

Osumnjičeni je lišen slobode te je obaviještena Služba za poslove sa strancima, a ozlijeđeni migrant je prebačen u Regionalni medicinski centar dr Safet Mujić.

Pronađeni noževi

S druge strane velika akcija policijskih službenika MUP-a Unsko-sanske županije kojom je izvršen pretres migranata i prostora u kojima borave na području Bihaća rezultirala je pronalaskom 36 noževa, dvije palice, a pronađeni su i čekić, skalpel, sječiva, šarafciger i makaze. Glasnogovornica MUP-a USŽ-a Snežana Galić navela je kako će predmeti koji su pronađeni u akciji biti predani, uz izvješće o izvršenom pretresu, Općinskom sudu u Bihaću koji je i izdao naredbu za akciju. Isto tako, obavijestit će se i Služba za poslove sa strancima.

Jučer su pak dvojica migranta iz Alžira i Palestine, osumnjičenih za ubojstvo migranta iz Maroka u Velikoj Kladuši sprovedeni su na ispitivanje u županijsko tužiteljstvo Unsko-sanske županije.

M.I. (1985) iz Alžira i F.W. (1996) iz Palestine osumnjičeni su da su u petak, 15. lipnja oko 23:00 sata ubili migranta nakon naguravanja u jednoj kući.

Podsjećamo, u nedjelju rano ujutro službenici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije, po nalogu Općinskog suda Bihać, izvršili su akciju pretresa osoba i objekata koje koriste migranti u Bihaću. U samoj je akciji sudjelovalo preko 100 policijskih službenika,  a odvijala se u objektima Đačkog doma u Borićima, nedovršene zgrade Doma umirovljenika i drugih lokacija za koje postoje operativna saznanja da se koriste za smještaj migranata.

Ključni cilj je bio pronalazak predmeta kao i tragova koji potiču iz kaznenih djela, kao i predmeta koji se koriste za vršenje prekrašaja. Razlog za ovu akciju su nedavni događaji na prostoru županije koji su uznemirili građane-podsjećamo, u subotu je u Velikoj Kladuši smrtno stradao Marokanac (24) nakon što je izboden nožem tijekom fizičkog obračuna među migrantima.

Potvrda vrijedi 14 dana

Kada je pak riječ o kretanjima migranata kroz Bosnu i Hercegovinu, ravnatelj

Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao je kako migranti koji borave u BiH imaju potvrdu tražitelja međunarodne zaštite, što im omogućava slobodno kretanje po cijelom teritoriju BiH. Pojasnio je pritom kako migranti to urade da bi legalizirali boravak te kako potvrda traje 14 dana, nakon čega bi se trebali registrirati kao tražitelji azila.

No, naglasio je Ujić, oni uopće nisu registrirani jer se prijave samo kako bi dobili potvrdu koja traje 14 dana, a koju koriste da bi pokušali doći do zemalja Europske unije.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *