SIPA uhitila osam pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina nad Hrvatima

Policijski službenici SIPA-e, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, uhapsili su Ibrahima Purića, zv.”Ibro”, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac, Ibrahima Tarahija, rođenog 1959. godine u Vitezu, Nijaza Sivru, rođenog 1957. godine u Vitezu, Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora, Almira Sarajlića zvanog “Roki”, rođenog 1968. godine u Travniku, Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu, Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku i Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

Oni se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen ubojstvom najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a iz Šafradina koji su se prethodno predali i položili oružje, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, 22. 12. 1993. godine.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH s područja Centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

Također, pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica A RBiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce.

Tokom lišenja slobode izvršeni su i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, gdje je pronađena određena dokumentacija o navedenim događajima, što može rezultirati proširenjem istrage u ovom predmetu.

Navedeni ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

4 thoughts on “SIPA uhitila osam pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina nad Hrvatima

 • studeni 8, 2018 at 3:18 pm
  Permalink

  Tzv Armija tzv BIH je pravila najvece zlocine u gradjanskom ratu u Bih koji su sami izazvali i zeljeli da bi dobili obecanu drzavu od NATO Fasista koji su vodili raspad bivse velike ugledne clanice UN Jugoslavije.

  Reply
 • studeni 8, 2018 at 3:20 pm
  Permalink

  Nazalost samo je mali dio pravde muslimanske koljace i zlocince stigao u Srebrenici.

  Reply
 • studeni 9, 2018 at 4:48 am
  Permalink

  Kad’ tad’, sve zlocince stize pravda, ali, molim gospodina Gavrila da ne umanjuje zlocine “njegovih heroja” da bi uvecavao zlocine ostalih. Svi zlocinci su isti bez obzira koju kapu nose.Zlocin nad jednim covjekom je ravan genocidu bez obzira iz kojeg (ne) naroda dolazio.

  Reply
 • studeni 9, 2018 at 6:22 am
  Permalink

  Mlada Bosna, da je pravde i prava, svaki drugi vojnik vojske tzv RS-a i vojske tzv HVO -a bi bio priveden i presudjen za ratne zlocine, jer toliko ste zla nanijeli muslimanskom narodu da je svaki drugi vas nazovimo vojnik morao biti zatvoren i osudjen u svakom gradu koji ste drzali za vrijeme rata ostala je masovna grobnica iza vas sa vise stotina zrtava civilnih, i ne seri vise retardirana budalo

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *