SIPA uhitila osam pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina nad Hrvatima

Policijski službenici SIPA-e, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, uhapsili su Ibrahima Purića, zv.”Ibro”, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac, Ibrahima Tarahija, rođenog 1959. godine u Vitezu, Nijaza Sivru, rođenog 1957. godine u Vitezu, Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora, Almira Sarajlića zvanog “Roki”, rođenog 1968. godine u Travniku, Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu, Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku i Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

Oni se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen ubojstvom najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a iz Šafradina koji su se prethodno predali i položili oružje, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, 22. 12. 1993. godine.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH s područja Centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

Također, pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica A RBiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce.

Tokom lišenja slobode izvršeni su i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, gdje je pronađena određena dokumentacija o navedenim događajima, što može rezultirati proširenjem istrage u ovom predmetu.

Navedeni ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

3 thoughts on “SIPA uhitila osam pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina nad Hrvatima

 • studeni 8, 2018 at 3:18 pm
  Permalink

  Tzv Armija tzv BIH je pravila najvece zlocine u gradjanskom ratu u Bih koji su sami izazvali i zeljeli da bi dobili obecanu drzavu od NATO Fasista koji su vodili raspad bivse velike ugledne clanice UN Jugoslavije.

  Reply
 • studeni 8, 2018 at 3:20 pm
  Permalink

  Nazalost samo je mali dio pravde muslimanske koljace i zlocince stigao u Srebrenici.

  Reply
 • studeni 9, 2018 at 6:22 am
  Permalink

  Mlada Bosna, da je pravde i prava, svaki drugi vojnik vojske tzv RS-a i vojske tzv HVO -a bi bio priveden i presudjen za ratne zlocine, jer toliko ste zla nanijeli muslimanskom narodu da je svaki drugi vas nazovimo vojnik morao biti zatvoren i osudjen u svakom gradu koji ste drzali za vrijeme rata ostala je masovna grobnica iza vas sa vise stotina zrtava civilnih, i ne seri vise retardirana budalo

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *