SIPA formira novi odjel za terorizam

Državna agencija za istrage i zaštitu preuzela tu obvezu i ovim propisom se ustanovljava nova organizacijska jedinica koje će biti nadležna za područje terorizma.

Taj Odjel ima brojne zadaće; između ostalog sprečavanje, otkivanje i istraživanje kaznenih djela terorizma, praćenje i izučavanje stanja i pojavnih oblika kaznenih djela terorizma, međunarodnog terorizma i drugih kaznenih djela te sigurnosno-zanimljivih događaja i pojava u vezi s terorizmom.

Hoće li Bosna i Hercegovina ostvariti veći stupanj učinkovitosti u borbi protiv terorizma, ali i koordinacije sa zemljama okruženja i Europskom unijom u tom pravcu pitanje je koje se postavlja već jedno vrijeme, a pritom posebice treba naglasiti i obveze koje je BiH preuzela u kontekstu usuglašavanje svojih zakonskih pripisa s europskom pravnom stečevinom. Jedna od tih obveza trebala bi se ispuniti kroz Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koji donosi niz promjena, a među kojima važno mjesto zauzima upravo segment borbe protiv terorizma.

Brojne zadaće

Zakonodavac (Vijeće ministara) poslao je ovaj prijedlog na Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojem će se naći idućeg tjedna, a u obrazloženju se, između ostalog, navodi kako je zbog brojnosti promjena kao i činjenice sa se postojeći tekst zakona mijenjao tri puta odlučeno da se umjesto izmjena i dopuna donese novi zakon o SIPA-i.

Ističe se kako je značajan razlog za donošenje novog zakonskog rješenja sadržan i u obvezi koju je BiH preuzela u procesu usuglašavanje svoje legislative sa smjernicama i direktivama Europske unije u dijelu koji se odnosi na područje sigurnosti, odnosno terorizma.

S time u vezi je i Državna agencija za istrage i zaštitu preuzela tu obvezu i ovim propisom se ustanovljava nova organizacijska jedinica koje će biti nadležna za područje terorizma.

Taj Odjel ima brojne zadaće; između ostalog sprečavanje, otkivanje i istraživanje kaznenih djela terorizma, praćenje i izučavanje stanja i pojavnih oblika kaznenih djela terorizma, međunarodnog terorizma i drugih kaznenih djela te sigurnosno-zanimljivih događaja i pojava u vezi s terorizmom.

Međunarodna suradnja

Posebice je bitan dio koji govori o međunarodnom terorizmu, što znači kako će BiH, ukoliko želi sudjelovati u okviru širih akcija morati ostvariti i tijesnu suradnju s drugim policijskim agencijama iz Europske unije. Također, SIPA-in odjel ima cilj za planirati i izvoditi policijske aktivnosti u rješavanju najsloženijih predmeta iz ovog područja, kao i planirati, analizirati, koordinirati i zajednički sudjelovati u poduzimanju mjera i radnji u najsloženijim predmetima u ovom području koji se vode u regionalnim uredima.

Istodobno, Odjel ima zadaću i koja nadilazi djelovanje kao reakciju na već ispoljene oblike terorizma budući da je predviđeno analiziranje uvjeta i okolnosti nastanka pojavnih oblika terorizma i predlaganje mjera za prevenciju.

Piše: D. Pušić , dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *