Simpozij o potopu Rame

Znanstveno-stručni skup pod naslovom Rama i Ramljaci: Od prisilnoga raseljavanja do nove integracije sa starim krajem održava se u petak u Prozor-Rami.

Skup je organiziran povodom 50.-te obljetnice prisilnoga raseljavanja iz Rame Općina Prozor-Rama, odnosno potapanja mjesta i izgradnje HE Rama. Biti će predstavljen i prigodan zbornik.

Tragedija

Općina Prozor-Rama želi tako obilježiti jednu od većih tragedija koja je nakon četničkoga pokolja u Drugome svjetskome ratu pogodila kako Donju Ramu akumulacijom Jablaničkoga jezera pedesetih godina tako i Gornju Ramu akumulacijom Ramskoga jezera šezdesetih godina prošloga stoljeća. Sa suzama u očima brojni su gledali kako pred njihovim očima nestaju kuće, štale, livade na kojima su odrasli.

Prof. dr. sc. Ivan Markešić, znanstveni savjetnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, inicijatorom je toga skupa i, uz fra Tomislava Brkovića, urednik zbornika. Zanimljivo je da je i njegova djedovina potopljena prije 50 godina.

„Spadam u generaciju onih koji su osobno doživjeli iseljavanje iz obiteljske kuće i potom potapanje zidina vlastite kao i komšijskih kuća i ostalih popratnih obiteljskih zgrada, grobalja  kao i postupno punjenje Ramskoga jezera.A sve to događalo se baš u godini kada sam se kao dječak rastajao od roditelja i rodnoga kraja i otišao u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visoko kraj Sarajeva. Kako moji roditelji, Joško i Ilka, nisu željeli iseliti, nego ostati u Rami, preselili su u Proslapsku planinu iz zaseoka Markešići, neposredno ispod Stepena, u blizini ćuprije (mosta) preko rijeke Rame. A da su i željeli odseliti, nisu imali tako veliko imanje da bi za njega mogli dobiti toliko novacas kojima bi negdje dalje mogli tražili životnu sreću sebi i svojoj djeci.Naime, godina 1968. sve do sada ostala je detaljnije neobrađena i neistražena. Mnogi od nas te ramske 1960.-te godine nosimo u usmenoj predaji, u već izblijedjelo sjećanju. A kako je ta 1968. godina jedna od važnijih godina u životu mnogih nas Ramljaka, jer je prouzročila veliko i nepovratno raseljavanje, ali i i nezabilježenu nostalgiju, smatrao sam da bi u povodu 50-te obljetnice puštanja u rad HE Rama, koja je s druge strane donijela veliki prosperitet široj, ali i užoj lokalnoj društvenoj zajednici, bilo korisno i potrebno uraditi jedan znanstveno-stručni skup“, kazao je na ovu temu Markešić.

Brojne teme

Skup počinje u 9 sati, a traje cijeli dan. Neke od obrađenih tema su: Iščezlo i zaboravljeno poljoprivredno bilje Rame, Organizacija vjerskog života,osnivanje župe Rumboci i izgradnja novih filijalnih crkava u župi Rama-Šćitnakon izgradnje HERama 1968. godine, Izgradnja HE Rama i raseljavanje domicilnoga stanovništva povodom njezine izgradnje, O iseljenim Ramljacima i gastarbajterima. K. Perić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *