‘SIGURNOSNO OGRANIČENJE’ Kvesić zabranio facebook i igrice na SKB Mostar

Kada se u SKB Mostar pokušavate ‘nakačiti’ na facebook, prikaže se odluka da se onemogućava na svim računalima u KB Mostar facebook, twitter, myspace, korištenje online video servisa u nemedicinske svrhe (youtube, vimeo, filmovizija, itd.), korištenje zabavnih sadržaja poput računalnih igara, korištenje programa za dijeljenje podataka, somoinicijativno instaliranje korisničkog softvera, i promjene sistemskih postavki.

Djelatnicima Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, ali i pacijentima koji su duge bolničke dane kratili na bolničkom internetu, odnosno društvenim mrežama, ukinut je facebook, ali i twitter, myspace, youtube, te računalne igrice.

Sigurnost ili nešto treće

Ravnatelj Ante Kvesić takvu je odluku nazvao „sigurnosnim ograničenjem na svim računalima u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar“, premda je i više nego očito da se u ovom slučaju ne radi o sigurnosnom ograničenju, već ograničavanju pristupa internetu djelatnicima bolnice.

Tako, kada se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar pokušavate ‘nakačiti’ na facebook, prikaže se odluka donesena 16. travnja, kada je, kako se navodi održan sastanak u Ravnateljstvu bolnice gdje je donesen zaključak da se „zbog povećanja sigurnosti podataka, te povećanja efikasnosti u KB Mostar, Centar za informatiku ovlašćuje da u okviru tehničkih mogućnosti onemogućava na svim računalima u KB Mostar facebook, twitter, myspace, korištenje online video servisa u nemedicinske svrhe (youtube, vimeo, filmovizija, itd.), korištenje zabavnih sadržaja poput računalnih igara, korištenje programa za dijeljenje podataka, samoinicijativno instaliranje korisničkog softvera, i promjene sistemskih postavki“ i slično. Mailove je moguće pregledati, kao i čitati sadržaje Internet stranica.

Odluka

Takva odluka nije teško pala samo pacijentima, nego i zaposlenicima, koji su, osobito u večernjim i mirnijim satima imali priliku proviriti i na društvene mreže, a sada isto mogu samo putem mobilnog interneta. Do kada će ovakva odluka biti na snazi u odluci Ravnateljstva se decidirano ne navodi. P. K.

 

2 thoughts on “‘SIGURNOSNO OGRANIČENJE’ Kvesić zabranio facebook i igrice na SKB Mostar

 • svibanj 16, 2018 at 10:37 am
  Permalink

  a govana i novinara, kad se bave TEMOM ukidanja Facebooka na radnom mjestu, pa samo pogledajte ljude koji zaradivaju svoj kruh na bausteli ili bilo kojoj privatnoj firmi jeli oni imaju vremena za taj Facebook,

  Reply
 • svibanj 17, 2018 at 9:23 am
  Permalink

  E moj Ante Ante.
  Kako je stanje u Mamićima.
  Kažu da si ove godine i duvan sadio

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *