‘Sestre’ otvorile Mediteran Film Festival

Prikazivanjem dokumentarnog filma “Sestre” u srijedu navečer u Širokom Brijegu otvoren je 19. Mediteran Film Festival (MFF).

Program svečanog otvaranja krenuo je u 21 sat u otvorenom kinu u središtu grada te privukao oko tisuću gledatelja, a na projekciji su bile prisutne i glavne protagonistice filma, Draženka i Šima Čuljak prema čijoj priči je i snimljen film “Sestre”.

Priča je to o sestrama Čuljak koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar. Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, odjevene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama.

Sedmi dan iz rupe su ih izvukli lovci koji su čuli njihovo zapomaganje. Spašen im je život, ali su im amputirane obje noge u potkoljenicama.

– Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina – poručile su sinoć sestre Šima i Draženka.

Direktor MFF-a Tomislav Topić kazao je da je publika pokazala velik interes za film o sestrama Čuljak.

– Trudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu Sarajevo Film Festivala. Ponosni smo da smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu – rekao je Topić.

Producent festivala Robert Bubalo istaknuo je kako je MFF iznjedrio novu jezgru kinematografije koja raste u Širokom Brijegu i Hercegovini.

– Ono što je jako bitno je da ovaj festival, pored komercijalnih sponzora i stranih vlada, podržavaju državne institucije i fondacije, bitno je da se novac ulaže u projekte koji rastu. Prepoznao nas je i HBO otkrivši rasadnik talenta. Mediteran je rasadnik kultura i to se ovdje vidi – dodao je Bubalo.

U natjecateljskom programu prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarac “Borba s bikovima”, redatelja Jaimea Alekosa, i film “Babilon ljubavi moja”, talijanskog redatelja Pierpaola Verdacchia.

Deset dugometražnih dokumentaraca bori se za nagradu MFF Projektor “Grand Prix – Jack Daniel’s”, a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova natječe se za MFF Projektor “Best Short”. Najbolji film birat će i publika.

Prvog dana festivala prikazano je i osam remek-djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Riječ je o suradnji MFF-a s Filmskim centrom Sarajevo, u sklopu akcije “Sačuvaj filmsko blago BiH”.

Publika je imala priliku pogledati i film “Moja sućut”, nastao u radionici MFF škole, koji su pod vodstvom Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigga u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici radionice zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

Po riječima Lucy Eagleson Ribich, to je prava hercegovačka priča, smještenu u okvire crne komedije.

Devetnaesto izdanje Mediteran Film Festivala traje do 25. kolovoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *