Sejfovićev pomagač ima suicidalne porive, ali može pratiti suđenje

Njegov boravak u pritvoru i optužnica doveli su do destabilizacije PTSP-a, napetosti i depresivnosti. Povremeno, zbog okolnosti u kojima se nalazi, on ima suicidalne porive jer mu je sve ovo teško palo, rekao je vještak za optuženog Amira Ibrahimija

 

SARAJEVO – Saslušanjem vještaka i dva svjedoka je u Županijskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i drugima optuženim za Sejfovićev bijeg iz  KPZ-a Sarajevo u rujnu prošle godine.

Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatar, je na suđenju iznio svoj nalaz, nakon vještačenja Amira Ibrahimija, jednog od optuženih u ovom slučaju. On je na zahtjev braniteljice Indire Karahodžić imao zadatak da utvrdi je li Ibrahimi sposoban pratiti suđenje te da li pati od duševnog oboljenja, prenosi Faktor.

– Na osnovu medicinske dokumentacije i psihijatrijskog intervjua ustanovljeno je da nije ispoljavao znakove trajnog poremećaja psihotičnog karaktera. On je emocionalno nestabilan,  liječen je od PTSP-a i problema sa srcem. Njegov boravak u pritvoru i optužnica doveli su do destabilizacije PTSP-a, napetosti i depresivnosti. Povremeno, zbog okolnosti u kojima se nalazi, on ima suicidalne porive jer mu je sve ovo teško palo. On ipak može sudjelovati u postupku te pratiti suđenje, kazao je Ćemalović.

Policajac MUP-a Sarajevske županije Suljo Klino svjedočio je o službenim radnjama koje su poduzimane nakon bijega Sejfovića iz zatvora pa do njegovog privođenja. On je ispričao kako ga je 2. rujna 2017.  godine rukovoditelj obavijestio da je Amel Sejfović pobjegao iz zatvora uz prijetnju vatrenim oružjem te da se s oružjem uputio u nepoznatom pravcu.

– Predvečer je formiran tim za prikupljanje operativnih saznanja kako bi se pronašao Sejfović. Dio tima je obavljao očevid u KPZ-u, a drugi tim je prikupljao operativna saznanja o tome gdje se Sejfović nalazi. Ja sam bio u dijelu tima koji je vršio koordinaciju između njih, te na terenu i razgovarao sa ljudima koji bi mogli imati informacije o tome gdje se on nalazi, kazao je Klino.

Dodao je kako su dobili informacije da je Sejfović u KPZ-u koristio više mobitela i SIM kartica, te su u međuvremenu dobili i saznanja da se sa njegovim bijegom mogu u vezu dovesti osobe sa područja Zeničko-dobojske županije.

– Dobili smo informaciju da je Sejfoviću u bijegu mogao pomoći Dževad Hazić, te je on pronađen na području Srednjobosanske županije. Osim toga, dobili smo i informaciju da je Hazić u društvu Amira Ibrahimija neposredno prije bijega viđen na području Sarajevske županije, te da su tražili stan da iznajme, što nam je ukazivalo na to da bi mogli biti povezani sa bijegom, kazao je svjedok.

Ispričao je kako su tijekom pretresa prostorija koje koristi Hazić pronašli certifikat SIM kartice, te da je sa tim brojem ostvarena komunikacija sa brojem koji je Sejfović koristio u KPZ-u, prenio je Faktor iz sudnice.

– Nakon prikupljenih saznanja pretraživali smo širi lokalitet Visokog, točnije Tušnjiće. Mirza  Fazlić se mogao dovesti u vezu sa bijegom, te je pretresena njegova kuća u Visokom i on je uhićen . Dobili smo snimak od Autoputeva BiH na kojem se vidio Fazlić kako upravlja Golfom 5 i još jedna osoba za koju smo pretpostavljali da je Sejfović, kazao je policajac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *