‘Sehara’ u Mostaru ženama pruža mir i odmor za njihovu dušu (FOTO)

Kulturno-edukativni centar za ženu „Sehara“ ženama pruža mir, edukaciju i rekreaciju, to je odmor za njihovu dušu i bijeg od svakodnevnice.

Sehara nudi široku lepezu različitih sadržaja i svi su besplatni, kazala je u razgovoru za Fenu koordinatorica tog centra u Mostaru Edna Isić-Balić.

Ovaj centar organizira razne seminare, edukativne radionice, druženja za žene, tribine, promocije knjiga, kreativne kurseve šivanja, slikanja, izrade igračaka, tkanja ćilima, izrade slika na aluminijskoj foliji, obilježavanje bitnih državnih i vjerskih praznika, izložbe…, a jedna od popularnijih aktivnosti je projekt „Budi fit“, koji je predvođen profesionalnom instruktoricom koja vještinom kombinovanja fitnessa, zumbe i pilatesa te pozitivnom energijom održava brojnost i redovnost polaznica.

Jedna od uspješnijih aktivnosti, također, je i projekt „Jedi zdravo, budi zdravo“, koji je organiziran za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kao i za žene.

Na kraju svake sezone, Sehara organizira završnu manifestaciju koja se sastoji od svečane dodjele diploma za sve polaznice kurseva, izložbe rukotvorina i modne revije prema konceptu „modest wearing“ na kojima prezentuje modele koje su dizajnirale polaznice naprednog kursa šivanja.

– U Sehari žene mogu mnogo toga naučiti iz različitih oblasti, ali to je i mjesto gdje se mogu dodatno relaksirati, osvježiti svoj duh, oplemeniti, naći mir za svoju dušu te napuniti baterije nakon bremenitih svakodnevnica. Naša misija je briga za njihovo i fizičko i mentalno zdravlje – kazala je Isić- Balić.

Sehara se, dodala je, bavi usavršavanjem žene na njenom ličnom i profesionalnom planu i želi da ona svakim danom bude zadovoljnija u svim njenim životnim ulogama, kao i konkurentnija na tržištu rada.

– Naš je cilj, također, poticanje ženskog poduzetništva, osposobiti žene da svoj hobi preobliče u dodatne prihode za svoju porodicu te dodatno ih educirati kako bi bile kompetentnije i kompletnije na tržištu rada – dodaje Isić-Balić.

U ovom centru radi i savjetnica za sistemsku porodičnu psihoterapiju, koja vodi Seharino porodično savjetovalište koje je otvoreno za sve one koje imaju bilo kakvu potrebu za taj vid savjetovanja.

Ovih dana Sehara je pokrenula i projekt za djecu Mala Seharina škola sporta “Happy kids” čiji je osnovni zadatak unaprjeđenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta od 5 do 12 godina.

– U našem fokusu jeste žena, ali bavimo se i drugom populacijom jer u suštini trebamo zadovoljiti i druge karike koje su uključene u njen svakodnevni život kako bi ona bila sretna, zadovoljna i ispunjena – ocijenila je Isić-Balić.

Sehara ove godine proslavlja deset godina postojanja i može se pohvaliti da je kroz njene aktivnosti do sada prošlo više od hiljadu žena.

– I u narednom periodu ćemo nastojati širiti pozitivnu energiju te svojom kreativnošću i inovativnošću biti prepoznati u zajednici – kazala je koordinatorica Sehare.

Kulturno-edukativni centar za ženu „Sehara“ je projekt saradnje Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u Mostaru i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

– Seharine prostorije nalaze se u Kulturnom centru “Kralj Fahd” u Mostaru i u njih su dobrodošle sve žene bez obzira na njihovu bilo kakvu različitost. Bitno je da sa sobom nose ljubav, pozitivizam i dobru volju – poručila je Isić- Balić.

[envira-gallery id=”54704″]

Foto: Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *