Sedam od 10 građana smatra da izbori u BiH nisu slobodni

Za 47% građana BiH, mediji su osnovni izvor informacija pri donošenju odluka na izborima dok čak 70% ispitanika smatra da izbori u BiH nisu slobodni, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja na temu “Mediji i građani na izborima“, koje je provela Agencija IPSOS iz Sarajeva na uzorku od 1.004 ispitanika CATI metodom prikupljanja podataka, a u okviru BASE projekta koji financiraju EU i USAID, a provodi ga konzorcij BH novinari – BORAM i Koalicija “Pod lupom“.

Vjera u medije

Kako je kazao Dario Jovanović, direktor projekta koalicije “Pod lupom“, tijekom predstavljanja rezultata ispitivanja, nalazi ukazuju da četvrtina stanovnika BiH odluku za koga će glasati donosi na osnovu osobina kandidata i da građani najviše vjeruju informacijama iz medija, a zatim obitelji i prijateljima.

“Ključni nalazi ukazuju da je povjerenje građana u izborni proces i dalje veoma malo: sedam od deset građana misli da izbori u BiH nisu slobodni i pošteni. Povjerenje u izbornu administraciju kontinuirano pada, ali postoje i podaci koji ohrabruju. Na primjer, devet od deset građana protivi se prodaji glasova ili pritiscima na birače koje se trenutno vrši na terenu“, naveo je Jovanović dodavši da, ipak, ima i pozitivnih pomaka u pogledu izbornog procesa.

Tako tri četvrtine građana tvrdi da će sigurno ili vrlo vjerojatno glasati na predstojećim izborima, većina građana vjeruje da je uvođenje skenera za skeniranje glasačkih listića ključni korak naprijed za vraćanje povjerenja građana u izborni proces, a polovina ih u smislu informiranja najviše vjeruje medijima, dok vjeruju i neovisnim nestranačkim posmatračima Koalicije “Pod lupom“.

Televizija je medij i izvor informacija kojima najviše vjeruju ispitanici u dobi od 60 i više godina i oni najnižeg obrazovnog statusa. Građani starosti od 30 do 44 godine zanačajno više povjerenja imaju u obitelj, prijatelje i internet kada je riječ o informacijama koje su za njih važne u procesu donošenja odluke za koga glasati.

U internet najviše povjerenja imaju stanovnici mlađe životne dobi (18-44 godina) te oni visokog obrazovnog statusa.

Krađa

Selma Kapo Mulaomerović iz agencije IPSOS dodala je, pozivajući se na rezultate istraživanja, da bi nešto manje od dvije trećine građana BiH prijavilo izbornu krađu, od kojih bi 26% njih to učinilo anonimno, dok se devet od deset stanovnika BiH protivi prodaji glasova političkim strankama za novac ili neku drugu vrstu usluge.

Jovanović je, podsjetivši da će Koalicija na dan izbora imati 4.000 nestranačkih promatrača izbora koji će se truditi zaštititi svaki glas svakog birača s ciljem da razultati izbora budu stvarni izraz volje građana, na koncu građanima poručio da, onog trenutka kada uđu u kabinu za glasanje, ne postoji način da politički subjekt sazna za koga je glasao.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *