Sebija Izetbegović ima karizmu da nakalemi lozu Izetbegovića!

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić vrlo lucidno izbjegava izbaciti iz dubine utrobe ambiciju da postane svenacionalni bošnjački vođa, jer mudro prosuđuje da bi to iritiralo biračko tijelo, a njemu prvenstveno treba pobjeda da uđe u Predsjedništvo BiH. Uz to on je došlo iz Sandžaka. Bakir Izetbegović je najavom da bi njegova supruga mogla  preuzeti SDA jasno dao do znanja da vođa ostaje u dinastiji Izetbegović.

Bošnjaci od Alije nemaju nacionalnog vođu. Blizu je bio Haris Silajdžić, ali je tad Alija bio živ. Bivši reis, i arapskim vehabijskim petro dolarima potkovani, Mustafa Cerić je paranoično iz Sarajeva želio biti islamski vjerski vođa u cijeloj Europi, ali je i formalno na zadnjim izborima bolno prizemljen i lociran u političku olupinu A-SDA.

Pokojni Sulejman Tihić nikad nije ni ‘prismrdio’ oreolu bošnjačkog vođe jer je bio tradicionalni ruralni bošnjački musliman koji je volio na brodici na Savi, popiti rakijicu i zameziti. Danas bošnjački čelnici ne smiju popiti na javnom okupljanju čašu dobrog vina, iako je upravo po turskim agama i vinu u Sarajevu to nekada bila kavanska oda.

Odnosi

Koliko god to izgledao politički perverzno jedino Sebija Izetbegović ima tu karizmu prisvojiti lidersku krunu kod Bošnjaka. Ovih dana su se iz pera pojedinih bošnjačkih intelektualaca mogle pročitati spočitavanja čelniku SBB-a i kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudinu Radončiću što se nije odvažio i na kandidatskom promotivnom govoru poslao bošnjačkoj javnosti samouvjerenu poruku da će ulaskom u Predsjedništvo BiH postati i svenacionlani bošnjački vođa. Tvorac te ‘zamjerke’ Radončiću smatra da je sadašnji samoproglašeni bošnjački vođa Bakir Izetbegović toliko zabrljao da je doista kucnuo trenutak i sazrelo vrijeme da Fahrudin Radončić, ‘najveći  graditelj, intelektualac i izgrađeni političar’ preotme tu urođenu osobinu vođe od zaribanog Alijinoga sina Bakira.

Nedvojbeno je da bi  Radončić dao sve na svijetu, suhim bi zlatom platio, da doista stane na čelo bošnjačkog naroda, međutim, Fahro je dovoljno lukav i pragmamtičan da bi se tek tako brzopleto zaletio u zamku i upleo u mindersku mrežu što bi ga skupo koštalo.  Dapače, predsjednik SBB-a vrlo lucidno izbjegava izbaciti iz dubine utrobe tu živuću ambiciju da postane bošnjački vođa i murdo procijenjuje da bi to sada dva i pol mjeseca pred sudbionosne parlamentarne izbore iritiralo bošnjačko biračko tijelo još uvijek vezano  velikom empatijom za obitelj Izetbegović. Fahrudinu Radončiću je prvenstevno potrebna ‘treća sreća’ i ulazak u državno Predsjedništvo i svaka druga pohlepna ambicija bi mu umanjila pobjedničke šanse. Možeš sotonizirati osobno Bakira Izetbegovića i njegove brojne promašaje, ali nije sazrelo vrijeme da se Bošnjaci distanciraju od obitelji Izetbegović, poglavito zbog slijepog poštovanja prema ‘ocu nacije’ Aliji Izetbegoviću. To nasljedstvo baštini Bakir Izetbegović.

Sebija

Ne smije se zaboraviti, to je svugdje pa i u Sarajevu jako bitno, šef  SBB-a i kandidat za  bošnjačkog člana Predsjedništva Fahrudin Radončić je ‘došlo’ iz Sandžaka iz Crne Gore. On je po svemu političko i poduzetničko dijete Alije Izetbegovića, odraslo u  Alijinom krilu pa je pomalo i neprirodno da već ove godine smakne člana Izetbegovićeve dinastije, Bakira, s trona bošnjačkog vođe dok je ovaj još u političkom naponu. Zapravo, treba biti do kraja jasan, teško da će Fahrudin Radončić ikada postati bošnjački vođa. Vjerojatno je   on toga i svjestan pa se time i ne zamara. Ako se stvari i procesi budu odvijali po planovima i željama bračnog para Izetbegović, novi bošnjački vođa mogla bi jedino postati Sebija Izetbegović, temperamentna i ambiciozna supruga sadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i čelnika SDA.

To možda nije kompatibilno s Erdoganovim poimanjem vladavine i statusom žene, kojeg kopira Bakir Izetbegović, ili odudara od tradicije da ‘bošnjačka snaha’ ne može biti glava  obitelji pa dakle niti nacionalni vođa, ali neke poruke Bakira Izetbegovića i agresivno političko djelovanje njegove supruge iz sjene, ukazuju na moguće odstupanje od  ‘srednjovjekovnog’, patrijarhalnoga promišljanja.

Treba li podsjećati da je Sebija Izetbegović već sada stvarni šef SDA i da ona ključne odluke donosi u obiteljskom domu a na suprugu je samo da ih  oformi kroz stranačka tijela. Gospođa Izetbegović je bila na pragu kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, što bi i de facto značilo ogoljevanje amabicije da  Seka postane i nacionalnom bošnjačkom heroinom. Iznuđeno odustajanje Sebije Izetbegović je samo prologniranje pokretanja kampanje za nacionlanog bošnjačkog vođu.

Njezin suprug Bakir je pun neskrivenih hvalospijeha za svoju suprugu, često zaslijepljen pretjeruje, pa je u jednom trenutku najavio kako će Sebija biti vjerojatno nova i uspješna šefica SDA. Za sada će Bakir Izetbegović ostati na čelu stranke, a njegova supruga je nositelj stranačke liste za parlament FBiH i mnogi je već vide u fotelji ili federalnog  premijera ili najmanje ministra zdravstva u Vladi  FBiH.

Lutkica na koncu

‘Delistiranje’ Denisa Zvizdića, odnosno Izetbegovićevo zaprečavanje njegovoga ulaska u Predsjedništvo BiH je bila perfidna podmetaljka nadolazećem i opasnom Zvizdiću čija je karizma i ugled u domaćoj i međunarodnoj javnosti postala prijetnja za obitelj  Izetbegović.

Mlađem Izetbegoviću u Predsjedništvu BiH treba lutkica s kojom će upravljati na daljinski i koja neće niti pomisliti da SDA preotme od bračnog para Izetbegović. Ponizni Šefik Džaferović je bogom dani sluga. Epilog ovog perfektno smišljenog zapleta bi svakako trebao biti promoviranje Sebije Izetbegović za šeficu SDA i bošnjačkog nacionalnog vođu. Prvi korak bi trebalo biti njezino ustoličenje na čelo stranke u nekom pogodnom trenutku, a kako će to Bošnjaci svariti posve je druga priča. Dinastija Izetbegović će krvlju ispod noktiju pokušati zadržati bošnjačko liderstvo. Objektivno u ovom trenutku nema osobe koja bi to mogla ugroziti, a poglavito je nemoguće dok se eventulano ne pretrese cijela povijest, zasluge i grijesi najpoznatije bošnjačke loze.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

2 thoughts on “Sebija Izetbegović ima karizmu da nakalemi lozu Izetbegovića!

 • srpanj 12, 2018 at 11:18 am
  Permalink

  SRAMOTNA BORBA ZA VLAST!!!

  Reply
 • srpanj 12, 2018 at 4:21 pm
  Permalink

  Prvo, Fahro nije iz Sandžaka. Pogledajte mapu Crne Gore i potražite Gusinje. Izetbegovići su ugasili lozu i tu je onaj gore pomogao. A SDA i HDZ neće biti na vlasti nikada, pa čak ni tada. Tako da dva lika akademika, odlaze u PM!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *