SDP I PDP TVRDE: SDA glasovala za delegata SNSD-a

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je danas na sjednici dalo punu podršku kooridiniranom djelovanju Bosanskohercegovačkog bloka u vezi sa formiranjem vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u saopćenju te stranke odlučnost bloka po pitanju definiranja jasnih principa koji se tiču rješavanja konkretnih životnih pitanja građana kao uslova za pregovaranje o uspostavi vlasti je ocijenjena kao značajan iskorak na političkoj sceni, neovisno o tome hoće li Bh. blok učestvovati u vlasti.

Još jedanput je ponovljen stav da odgovornost za formiranje vlasti leži na relativnim pobjednicima izbora.

Istovremeno, SDP, u okviru Bh. bloka, ostaje opredijeljen za dogovaranje o uspostavi vlasti u sredinama u kojima je to moguće bez nacionalnih stranaka.

Na sjednici je iskazano zadovoljstvo jedinstvom šireg bloka stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH prilikom izbora novog predsjedavajućeg tog doma.

Na sjednici je pozdravljena i ocjena generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o potrebi aktivacije Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Predsjedništvo SDP BiH je konstatovalo još jedan “kapitulacijski odnos SDA, koja je svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovog delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine”.

– Tim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Podrškom SNSD-u i Miloradu Dodiku SDA je izgubila svako pravo da bilo koga poziva na patriotizam. Dajući SNSD-u u ruke alat kojim će pokušati blokirati put BiH u NATO, SDA se nažalost jasno svrstala i direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a, navodi se u priopćenju SDP-a BiH.

Također, o ovome se očitovao i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je naveo da zahvaljujući glasovima SDA tako nije izabran kandidat iz ove stranke Mladen Ivanić.

“SDA kao provjerena filijala SNSD-a zajedno sa poniženim ostacima DNS-a izglasali su jednoumlje u vidu četiri delegata SNSD-a u Dom naroda PSBiH”, kazao je Borenović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *