SDA i HDZ ponovno zabetonirali Mostar?

Iako se s velikom lakoćom došlo do niza važnih rješenja oko kojih su se stranke godinama sporile, izjave koje dolaze iz HDZ-a i SDA jasno pokazuju da nema puno prostora za optimizam.

Nakon četiri runde pregovora oko iznalaženja rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar, kako bi se u ovom gradu nakon deset godina održali izbori,  devet stranaka  koje pregovaraju, javnosti su plasirale priču da je Mostar bliži izborima i da su na dobrom putu da se dogovore.

Međutim, situacija je, ako se čak i površno izanaliziraju reakcije, daleko od toga da će brzo doći do dogovora i da je Mostar bliže izborima.

Iako se s velikom lakoćom došlo do niza važnih rješenja oko kojih su se stranke godinama sporile, izjave koje dolaze iz HDZ-a i SDA jasno pokazuju da nema puno prostora za optimizam. Naime, SDA inzistira da se kada je u pitanju Mostara u paketu rješavaju izborna pravila i Statut Mostara, dok je HDZ jasan da se prvo treba implementirati odlika Ustavnog suda. Uz to, HDZ je stava da se Mostar rješava u paketu s ostalim spornim pitanjima u Izbornom zakonu, dok SDA smatra da Mostar ne treba biti dio nikakvog paketa.

Također, lakoća s kojom se došlo do nekoliko dogovorenih stvari pokazuje da je dogovor oko Mostara stvar  isključivo volje, te da nije u pitanju nikakav nerješiv problem.

Prividan dogovor

Mostarski odbori SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a prošli tjedan su došli do rješenja za centralnu zonu i dva izborna modela za Mostar, a na idućem sastanku stranke bi se trebale opredijeliti za jedan.

Jedan model je gradska lista sa koje se bira 13 vijećnika od kojih po 4 Srbina, Bošnjaka i Hrvata i jednog iz reda ostalih, a da se iz šest izbornih jedinica biraju 22 vijećnika i to iz izborne jedinice Sjever 2 vijećnika, Stari grad 5, Jugoistok 2,  Jug 2, Jugopzapad 7 i Zapad 4 vijećnika. Ovaj prijedlog ponudila je Koordinacija Srba Mostar.

Drugi model je da se iz šest izbornih jedinica bira 26 vijećnika i to iz izborne jedinice Sjever 3, Stari grad 6, Jugoistok 2, Jugozapad 8, Zapad 5,  izborna jedinica Jug 2 vijećnika, a  devet vijećnika sa kompenzacijske gradske liste, što je najbliže dosadašnjem prijedlogu HDZ-a BiH.

To je predstavljeno kao veliki pomak u iznalaženju rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, te je navedeno da je s tim riješeno pola presude Ustavnog suda.

Iako su učesnici sastanka ovaj dogovor predstavili kao veliki uspjeh, na pitanje hoće li Mostar ove godine imati izbore, nakon deset godina, odgovor bi se mogao pronaći u istupima SDA i HDZ-a.

Oprečni stavovi

Predsjednik gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić pojasnio je da se uz veliko razumijevanje svih devet stranaka ide ka kompromisnom rješenju, ali da je drugo pitanje koje ostaje otvoreno – pitanje izmjena Statuta Grada Mostara koje se veže kakao za izmjene pravila izbornog postupka tako i za pitanje uvođenja dogradonačelnika ili ojačavanje pozicije glavnog savjetnika, te pitanje mjesnih zajednica i gradskih područja.

”Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”, poručio je Marić.

Nije se dugo čekalo ni na odgovor iz HDZ-a i to sa najvišeg vrha ove stranke. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović komentirajući  pregovore oko Mostara rekao je da ne neće dopustiti da se od Mostara pravi grad slučaj.

”Mostar neće biti izuzetak, u odnosnu ni na jednu drugu lokalnu sredinu,  ni grad slučaj u budućnosti. Imamo odluku Ustavnog suda. Sve druge teme nisu  pitanje izbornog zakonodavstva”, naveo je Čović pojasnivši da ne dolaze u obzir nikakvi razgovori o promjenama Statuta, uvođenju dogradonačelnika itd.

Nakon ovih poruka iz SDA i HDZ-a, postavlja se pitanje imaju li smisla dalji razgovori oko Mostara koji su unaprijed osuđeni na propast, te jesu li ostale svjesne svoje uloge u predstavi za javnost.

Treba napomenuti da istovremeno Veleposlanstvo  SAD i Delegacija EU vode razgovore sa liderima stranaka u Federaciji o postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Dom naroda FBH i Grad Mostar. Obzirom da su pozicije stranaka u Federaciji još udaljenije nego što su bile kada je u pitanju Dom naroda, sve je manje optimizma da će se uskoro doći do dogovora.

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih izaslanika  iz parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar. Od tada dogovora oko izmjena nema, a SIP BiH ne raspisuje izbore za Mostar. OHR je 2012. godine raspustio Gradsko vijeće, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

 

 

.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *