SC Mostar slovi za najsuvremeniji studentski centar u regiji (FOTO)

Proširenjem djelatnosti i visokom kvalitetom usluga stvorena velika potražnja za smještajem u Studentskom centru Mostar

Grad Mostar posljednjih godina pretrpio je i još uvijek trpi mnogobrojna iseljavanja mladih što je jednim dijelom rezultiralo i smanjenjem broja studenata na mostarskom Sveučilištu. Dok se  fakulteti oporavljaju od malog broja upisanih studenata, u Studentskom centru Mostar aplikacije za prijem u dom ove akademske godine bile su dva i pol puta više od raspoloživih kapaciteta.

Institucija koja pruža smještaj i ishranu za preko 500 studenata godišnje posljednjih godina slovi za najsuvremeniji studentski centar u regiji zahvaljujući visokoj kvaliteti osnovnih usluga kao i proširenju dodatnih usluga. Pokrenuti su edukacijski i rekreacijski sadržaji te sportski timovi koji su ovaj centar učinili prepoznatljivim u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i susjednim zemljama.

Mnogobrojni sadržaji
Zvuči neistinito, ali jedan student mjesečno za sve navedene osnovne usluge izdvaja samo 156 konvertibilnih maraka, a studenti u sobama sa klima uređajima i hladnjacima 165 KM

Centar raspolaže s 187 soba, a svaka soba posjeduje vlastiti sanitarni čvor, internetski i kablovski priključak, dok jedan dio soba posjeduje i klima uređaje i hladnjake. Svim studentima na raspolaganju su tri obroka dnevno što također ovaj centar čini izuzetkom, dvije čitaonice, vešeraj te niz dodatnih usluga kao što su teretana, fitnes centar i student servis. Zvuči neistinito, ali jedan student mjesečno za sve navedene osnovne usluge izdvaja samo 156 konvertibilnih maraka, a studenti u sobama sa klima uređajima i hladnjacima 165 KM. Uz studente koji borave u domu, svake godine centar pruži ishranu i ostalim studentima mostarskog Sveučilišta što ih također čini jedinstvenim u Bosni i Hercegovini.

„U vremenima kada se suočavamo sa odljevom mozgova moramo raditi ozbiljne iskorake i prepoznati potrebe naših klijenata kako bismo ih zadržali. Centar je prije dvije godine jedan dio smještajnih jedinica opremio  dodatno klima uređajima i hladnjacima a na proljeće opremiti ćemo sve sobe sa hladnjacima, a 50 % soba imati će klima uređaje. Uz to svake godine centar sve smještajne jedinice oliči i opremi za novu generaciju naših studenata“ kazao je Dragan Mikulić, ravnatelj Studentskog centra Mostar.

Više od 100 sportaša
2012. godine Studentski centar u želji da studentima pruži dodatne aktivnosti pokreće Sportsku udrugu studenata i kroz prvu godinu osniva Studentski košarkaški klub Student

2012. godine Studentski centar u želji da studentima pruži dodatne aktivnosti pokreće Sportsku udrugu studenata i kroz prvu godinu osniva Studentski košarkaški klub Student, a potom i Odbojkaški klub Mostar. Danas se oba sportska kolektiva natječu u Premijer ligama Bosne i Hercegovine. Osim ova dva kluba centar je kroz 2017.godinu pokrenuo i kickboxing klub Eagles SCM te Taekwondo klub Student koji sa natjecanjima kreću od siječnja 2018. godine.

Poslije Studentskog košarkaškog kluba osnovan je i Odbojkaški klub Mostar. Danas se oba sportska kolektiva natječu u Premijer ligama Bosne i Hercegovine

Sportsku udrugu ukupno čini više od 100 sportaša, što rekreativaca što profesionalnih sportaša i neosporno je kako na čelu sa ravnateljem Draganom Mikulićem Studentski centar nakon svega spomenutog stoji uz rame svjetskim studentskim domovima a cilj im kako ističe stvoriti razinu po uzoru na svjetske sveučilišne kampuse gdje je sport na iznimno visokoj razini.

Projekti u 2017.godini

Pozornost i pohvale javnosti Studentski centar Mostar izazvao je u rujnu ove godine zapošljavanjem Darije Delić, prve osobe sa sindromom Down zaposlene u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali i šire. SC Mostar i Udruga sindrom Down Mostar potpisali su sporazum o suradnji kojim je definirana suradnja na polju socijalizacije i adaptacije u društvu članova udruge putem zaposlenje Darie Dalić, ali i drugih osoba sa ovim sindromom kroz budućnost.

Pozornost i pohvale javnosti Studentski centar Mostar izazvao je u rujnu ove godine zapošljavanjem Darije Delić, prve osobe sa sindromom Down zaposlene u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali i šire

Međunarodna suradnja ostvarena je i sa Studentskim centrom Zagreb kroz upoznavanje i razmjenu srodnih djelatnosti i zajedničkim nastupima na međunarodnom tržištu, a kako ističe Mikulić prvi projekt već je u začetcima, a radi se o razmjeni studenata ova dva centra već od proljeća 2018. godine. Kroz 2018. godinu prema riječima Mikulića plan je stvoriti suradnju i sa ostalim centrima iz regija.

„Zbog problema sa otpadnim vodama iz okolnih naselja centar je bio primoran sanirati nastale štete na potpornim zidovima i tako je došlo do izgradnje fontane i amfiteatra na otvorenom. Prezadovoljni smo novim izgledom našeg centra, a amfiteatar ima mnogostruku funkciju, gdje od proljeća planiramo ponuditi studentima niz društvenih aktivnosti“, kazao je Mikulić.

Hitno potrebno proširenje kapaciteta

Kako doznajemo od Mikulića, građevinski projekt i urbanistička suglasnost za gradnju trećeg paviljona, sportske i bazenske dvorane su gotovi i slijedi traženje partnera te senzibilitet nadležnih institucija da prepoznaju kvalitetu i važnost izgradnje novih 250 smještajnih kapaciteta, velike sportske dvorane i malog olimpijskog bazena kako je projektom zamišljeno.

Dragan Mikulić

„Vjerujem kako sve ovo zvuči imaginarno, ali SC-u je hitno potrebno proširenje kako bismo spasili Sveučilište i u Mostar vratili studente. Potrebe za smještajem su minimalno 10 % od ukupnog broja studenata na Sveučilištu, dok je primjera radi u Zagrebi i Varaždinu omjer 14 do 15 % a mi trenutno zadovoljamo samo 4 % od ukupnog broja studenata.  Naš centar daleko je najpovoljniji a privatni smještaji studentima preskupi zbog loše financijske situacije i zbog toga odustaju od studiranja što je neprihvatljivo. Naša potražnja izuzetno je velika, više od 90 % naših stanara završava redovito studije što znači da samo vrhunski studenti uspiju dobiti smještaj, moramo podizati hitno ljestvicu i pružiti većem broju mladih priliku obrazovati se ili će svi otići“, zaključio je Mikulić.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *