SBB neće podržati predložene izmjene Izbornog zakona BiH

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut izjavio je za Fenu da poslanici te stranke ne mogu podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je će biti razmatran na idućoj sjednici tog doma.

-SBB BiH je od samog početka jasan da taj prijedlog zakona mi ne možemo podržati, bit ćemo protiv njega. Međutim, nas brine činjenica da su kolegiji Doma naroda i Zastupničkog doma ili se dogovarali ili jednostavno dopustili da se ova priča, iako je započeta još u lipnju, vodi sada u studenom, naglasio je Arnaut. Pojasnio je kako tek tri mjeseca nakon što je prijedlog ovog zakona usvojen u Domu naroda dolazi u Zastupnički dom.

Arnaut kaže i kako su iz SBB-a BiH, prvi put kada je prijedlog zakona dostavljen u proceduru u Domu naroda, ukazivali na to da je međunarodna zajednica izuzetno jasna, „a to je i SBB-ovo opredjeljenje“, da bilo kakve Izmjene izbornog zakona koje se tiču izbora za člana Predsjedništva, neophodno trebaju uključiti i provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava “Sejdić-Finci”, “Pilav”, “Zornić” itd.

-Ukoliko se izmjenama Izbornog zakona zadržava taj diskriminatorni model, mi to ne možemo podržati, dodao je  Arnaut.

Upitan je li, po njegovom mišljenju, prije raspisivanja općih izbora 2018. godine moguće doći do suštinskih izmjena Izbornog zakona BiH, odgovorio je da u SBB-u BiH misle da je moguće, “pogotovo zato što smo bili toliko blizu prošle godine rješenju za Mostar, upravo zahvaljujući prijedlozima SBB-a”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *