Saudijska Arabija pomaže Siriji sa 100 milijuna dolara

RIJAD – Saudijska Arabija najavila je jučer 100 milijuna dolara za “stabilizacijske projekte” međunarodne koalicije na sjeveroistoku Sirije što je dosad najveća pomoć područjima koja su donedavna bila pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant.

To je nastavak ispunjavanja obveza koje je Rijad preuzeo na međunarodnoj konferenciji 12. srpnja u Bruxellesu, priopćio je službeni Rijad.

Navodi da je to dosad najveća pomoć tim područjima koje su sada u rukama snaga koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država i koalicije, prenosi Hina.

“Ova velika donacija imat će važnu ulogu u naporima međunarodne koalicije za obnovu zajednica, prije svega u Raqqi, koje su poharali teroristi ISIL-a”, navodi se u priopćenju.

Spominju se projekti u zdravstvu, poljodjelstvu, električnoj i vodovodnoj mreži, školstvu i prijevozu.

Ova dodatna saudijska pomoć potvrđuje trajnu posvećenost saudijske monarhije u okviru koalicije protiv ISIL-a i važnost partnerstva s Washingtonom, zaključuje se u priopćenju.

ISIL je izgubio većinu svog samoproglašenog “kalifata”, prije svega nakon što je 2017. bio potisnut iz Mosula i Raqqe, dvije baze sunitske oružane grupe u Iraku i u Siriji.

No u izvještaju objavljenom u ponedjeljak, promatrači Ujedinjenih naroda su rekli da je u Iraku i u Siriji još između 20.000 i 30.000 boraca ISIL-a.

One thought on “Saudijska Arabija pomaže Siriji sa 100 milijuna dolara

  • kolovoz 18, 2018 at 10:44 pm
    Permalink

    Saudijska arabija je i napravila isil,to su njihova braca.. a nedavno su stali na stranu Izraela kad su ovi htjeli da svrgnu pa caki i ubiiju legitimnog predsjednika Al Assada,tih 100 milijuna ce dobit opet isil

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *