Salem ef. Dedović: ”Drago mi je što sam ponovo vidio cijelu Hercegovinu na okupu”

Usprkos neobično lošim vremenskim uvjetima, oko tisuću ljudi okupilo se u subotu uvečer na velikom, zajedničkom iftaru, koji je upriličen u Podveležju, u sklopu manifestacije “Putovima pobjede Armije RBiH 2017.”

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji kojom se obilježava oslobađanje lijeve obale Mostara i platoa Podveležja od srbijansko-crnogorskih i lokalnih srpskih paravojnih snaga sredinom lipnja 1992. godine, što su operacije koje su uspješno izveli borci Armije Republike BiH.

Prigodan program

Kako je u izjavi za portal StarMo objasnio član Organizacionog odbora manifestacije, jedan od ratnih komandanata, inače predsjedavajući Skupštine HNŽ, Šerif Špago, tradicionalni skup u Podveležju ove godine pao je u mjesecu ramazanu, pa je odlučeno da se sadržaj manifestacije prilagodi organiziranjem zajedničkog iftara, te prigodnim programom sa ansamblom iz Sarajeva sultan Mehmed Fatih.

Govoreći od 25-oj godišnjici od uspješnih akcija Armije RBiH, Špago je podsjetio da je u junu 1992. godine Samostalni bataljon obrane Mostara oslobodio grad od agresorskih snaga, a u nastavku te operacije odred Teritorijalne odbrane Podveležja je “protjerao agresora sa tih prostora”.

“Tada su zarobljene velike količine naoružanja i municije. Praktično, s tim operacijama, prvim pobjedama Armije RBiH  omogućeno je da kasnije naši borci uspješno brane Mostar i Hercegovinu od drugih agresora”, kazao je Špago.

Organizatori su ranije podsjetili da je u toj operaciji na Podveležju zarobljeno i 40 vojnika i oficira neprijateljskih snaga, a njen značaj je i u tome što se uspjelo spasiti preko četiri do pet hiljada stanovnika s tih prostora od progona i zločina, koje su doživjeli stanovnici rubnih dijelova platoa. Također, omogućeno je i da se veliki broj civila iz Nevesinja evakuira prema Mostaru.

Zajedništvo

Prisutnima građanima koji su stigli iz cijele Hercegovine se obratio i muftija mostarski, Salem ef. Dedović, pozivajući da Bošnjaci budu okupljeni oko ideje dobra i zajedništva.

“Meni je drago da sam večeras vidio ponovo čitavu Hercegovinu na okupu. Vidio sam naše prijatelje iz Livna, njih želim posebno istaći, čini mi se da je njima bilo najdalje doći”, rekao je uz ostalo muftija Dedović.

Prethodno je pred mjesnom džamijom klanjana hatma dova šehidima.

FOTO:starmo.ba

2 thoughts on “Salem ef. Dedović: ”Drago mi je što sam ponovo vidio cijelu Hercegovinu na okupu”

 • lipanj 19, 2017 at 2:47 pm
  Permalink

  Fasisti sada vladaju Srpskim slobodarskim Mostarom (vecina do 1941.) 1914-1941-1991
  Genocid ustasko muslimansko hrvatski nad vecinskim narodom Mostara SRBIMA

  Reply
 • lipanj 19, 2017 at 3:59 pm
  Permalink

  Imas li ista fodati cetnik

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!