ŠAHBAZ

Svi su pokušali. I domaći – jedni, drugi, treći, pa onda ostali. Nije išlo. Sve gore. Pa onda susjedi. Nakon toga ni njima nije bilo bolje. Europljani testirali mišiće. Katastrofa. Rusi nisu ni pokušavali, osim kad je već bilo prekasno. Amerikanci došli da uvedu red, ali čim su izišli, kao da nisu ni dolazili.

Pa visoki i niski predstavnici, Vijeće za implementaciju mira, radne grupe i task-forceovi, eksperti i prijatelji, komiteti i institucije, ombdusmeni i sudovi, bjelosvjetski celebrityji.

Nema tko nije pokušao. I etnički i multietnički. Stranke i strančice. Lideri i poltroni.

I selo i grad. Provincija. Mediji i fakulteti, nevladine i vladine organizacije i paraorganizacije.

Ostao je još samo Šahbaz, čijem je imenu kumovala Top lista nadrealista prije gotovo tri desetljeća. Domaći je, ali i svjetski čovjek. Kao da neki domaći može učiniti bilo što u vlastitom selu. Koji je svačiji i nije ničiji.Niti mrzi niti želi pretjerano voljeti. Onako, da ne izgubi objektivnost. Koji je iznad i ispod svih ostalih. Kojeg cijene i čijeg mišljenja se boje. Koji im kaže ono što oni ne žele čuti, a duboko znaju da je otprilike tako nekako.

Šahbaz koji jedini u toj zemlji, kao jedan od nas, želi kolektivno i pojedinačno dobro. Ne želeći u ljubavi prema jednome dijelu dovesti u pitanje bilo koji drugi dio.

Koji je pomalo mističan, koji je iznad svega i sve nadzire. On nije Superman ili Fantom, možda čak i ne postoji. Poput izmišljenog lika u Putopisu iz priče Anatole Francea čije je postojanje povjerovala i žena koja ga je sasvim slučajno i izmislila. I koji rješava stvari, odlučuje, ima moć.

Važno vjerovati da je tu negdje. Da se bez Šahbaza ništa neće riješiti. Koga će se elite bojati, a obični ljudi uvažavati. Biti njihov glas i najžešći kritičar. Ali neće povlađivati masama, pogotovo njihovim kolektivnim strastima.

Da mu se raduju dobri, a da ga se boje zločesti. Da se kao argument, u koji se ne sumnja, kaže – Šahbaz rekao. Ostalo nam je čekati Šahbaza, našeg dobroga duha, našu posljednju šansu.

Piše: Ante Razum

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *