SAD: Budućnost Sjeverne Koreje bez nuklearnog programa

Vlasti SAD-a poručile su da je Korejski poluotok potrebno očistiti od nuklearnog oružja i da je taj proces preduvjet bilo kakvih pregovora s vlastima Sjeverne Koreje, javlja Anadolija.

Dužnosnik Pjongjang proteklih dana je uputio poruke spremnosti Sjeverne Koreje da uspostavi direktne veze i kontakte s SAD-om, a iz Bijele kuće je poručeno da bi pred Sjevernom Korejom bila svijetla budućnost ako odustane od razvoja nuklearnog oružja.

“Administracija predsjednika Donalda Trumpa ima jasan cilj potpunog i nepovratnog čišćenja nuklearnog oružja na Korejskom poluotoku. Ovisno o stavu prema tom procesu ćemo vidjeti dosljednost poruka koje stižu iz Pjongjanga”, navodi se u priopćenju.

Sjevernokorejska delegacija je na zatvaranju Olimpijade poručila predsjedniku Južne Koreje Moon Jae-inu da su spremni na pregovore s Washingtonom koji nastavlja s pritiskom i uvođenjem sankcija.

Međutim, mnogi smatraju da je novi poziv Sjevera samo diplomatska igra u kojoj žele napraviti jaz između Južne Koreje i SAD.

Washington upozorava da je preduvjet za bilo kakve razgovore konkretan korak ka ukidanju programa koji ima za cilj napraviti nuklearno oružje koje može pogoditi američki teritorij.

Iz Bijele kuće također je najavljeno da će SAD i ostatak međunarodne zajednice nastaviti jasno ukazivati Sjevernoj Koreji da je razvoj balističkog i nuklearnog programa tu zemlju vodi u bezizlaznu situaciju.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *