Sačuvati fantastičnu, poetsku maštu Safeta Plakala

Govoreći o drami “Hazreti Fatima”, Miralem Ovčina je naveo da je cilj bio sačuvati fantastičnu, poetsku maštu Safeta Plakala, te da su odlučili da je prirodni medij ustvari taj zvuk, glas, koji izražava najviše poetske uzorke i najintimniju unutrašnjost sudionika, odnosno, likova

Svečanost obilježavanja 25.godišnjice Sarajevskog ratnog teatra SARTR, počela je slušanjem praizvedbe radiodrame “Hazreti Fatima” autora Safeta Plakala u režiji Miralema Ovčine.

Radiodramu čitali su  glumci: Selma Alispahić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Sead Pandur, Adnan Hasković, Adnan Kreso, Davor Sabo, Dragan Jovičić, Semir Krivić, Mehmed Porča, Skender Šehović, Uma Atifa Maira Kurt i Eren Burazerović.

Govoreći o drami “Hazreti Fatima”, Miralem Ovčina je naveo da je cilj bio sačuvati fantastičnu, poetsku maštu Safeta Plakala, te da su odlučili da je prirodni medij ustvari taj zvuk, glas, koji izražava najviše poetske uzorke i najintimniju unutrašnjost sudionika, odnosno, likova.

Bogatstvo programa obilježavanja obljetnice

Nakon toga je otvorena izložba “Foto-Gluma”koja predstavlja izbor predstava SARTR-a od osnivanja 17.maja 1992.godine pa do danas, a autori fotografija su Fuad Fočo, Slobodan Samardžić i Velija Hasanbegović.

Također je upriličena i promocija Specijalnog izdanja SARTR-ovih novina koje objedinjuju teatrologiju svih izvedenih predstava, a bilo je 85 premijernih izvođenja, odigranih 1.949 predstava, te 324 gostovanja.

Prikazan je  i dokumentarni film “Sklonište” u režiji Emira Z. Kapetanovića, baziran na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike koji su sudjelovali ili gledali premijerno izvođenje predstave „Sklonište“ 6. rujna 1992.godine.

SARTR 25. godišnjicu postojanja obilježava pod sloganom “Kako tad, tako i sad”, kojim podsjeća na sve značajne rezultate njegove scene.

Utemeljen je 17. maja 1992. na inicijativu redatelja Dubravka Bibanovića i Gradimira Gojera, ing. Đorđa Mačkića i pisca Safeta Plakala, a okupio je glumce i saradnike iz triju profesionalnih sarajevskih teatara koja su, zbog rata u BiH morala obustaviti rad.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!