Rusija pokušava minirati ‘Berlin plus’

Rusija na sve načine nastoji da minira ovaj skup i njemački plan nazvan „Berlin plus“. Inače, samit je dio Berlinskog procesa, velikog projekta za Zapadni Balkan čije je autor njemačka kancelarka Angela Merkel.

Italija je već potpuno spremna za ulogu domaćina Samita o Zapadnom Balkanu koji je zakazan za 12. srpnja u Trstu, ali se ispod stola uvelike igraju geopolitičke i geostrateške igre s ogromnim ulozima.

U najkraćem, Rusija na sve načine nastoji da minira ovaj skup i njemački plan nazvan „Berlin plus“. Inače, samit je dio Berlinskog procesa, velikog projekta za Zapadni Balkan čije je autor njemačka kancelarka Angela Merkel.

Sasjeći korupciju

Dva su cilja Berlinskog procesa – iznutra ojačati regiju u kojoj su BiH, Srbja, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo i osposobiti te države za Europsku uniju. Već je, kako saznajemo, sklopljen i dnevni red Samita u Trstu pa će se razgovarati o četiri najvažnija pitanja – stanju i budućnosti Berlinskog procesa, vladavini prava i borbi protiv korupcije, podršci srednjim i malim poduzećima s akcentom na inovativni pristup suradnji i bilateralnim pitanjima.

Na Samitu će pored najviših dužnosnika šest zapadnobalkanskih zemalja sudjelovati i šefovi država i vlada Njemačke, Francuske, Italije, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Najavljuje se službeno otvaranje stalne kancelarije Komorskog investicionog foruma koja obuhvata gospodarske komore šest zemalja Zapadnog Balkana, Hrvatske i Slovenije. Sve je spremno i za formiranje Transportne zajednice Zapadnog Balkana.

Prema informacijama koje smo jučer dobili od naših izvora u inozemnim diplomatskim krugovima u Sarajevu, Njemačka će u Trstu ponuditi niz preciznih prijedloga o reformama i ekonomskim poticajima posebno za izgradnju putne infrastrukture.

Isti izvori kažu da će EU,  međunarodne financijske institucije i multinacionalnije korporacije osigurati oko 2,5 milijardi eura za ekonomsko jačanje zemalja Zapadnog Balkana, a uvjet je da podignu razinu vladavine prava i do kraja sasijeku korupciju bez obzira koga će personalno to zakačiti. Među njemačkim prijedlozima je i uspostava dodatnih fondova za osnivanje novih poduzeća i usporedno obrazovanje radne snage po EU i svjetskim standardima, a posebno je bitno zagovaranje balkanske ekonomske unije i balkanske carinske unije.

Međutim, žestoku bitku svim mogućim sredstvima za ovu regiju vodi i Rusija. Tako je, a nimalo slučajno, ruska novinska agencija Sputnik koja svoje informacije svakodnevno plasira na više od 30 svjetskih jezika, priopćila „kako je EU raspoložena da osigura novac za realizaciju projekata „balkanske unije“, naročito Njemačka kako bi se balkanske države udaljile od novih podjela, ali su SAD taj plan dočekale na nož i čine sve da ga onemoguće“.

Nemaju šansi

Utjecajni ruski Sputnik posljednjih dana tvrdi da  Albanija, Kosovo i Crna Gora nisu baš raspoloženi prema planu za Balkan iako iz tih država nema takvih informacija. Ne treba zaboraviti da je plan predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je i javno objavljen da se formira „balkanska četvorka“ u kojoj bi bili BiH, Srbija, Makedonija i Crna Gora koja bi bila vojno neutralna. Međutim, Crna Gora je ovog mjeseca postala članica NATO saveza i tako se izmakla Rusima.

U igru je sada, osim SAD, uvučena i Turska. Naime, Sputnik je objavio da je Washington uplašen ruskim utjecajem na Balkanu, ali i planovima Njemačke odnosno EU jer bi se zemlje regije mogle oteti kontroli zahvaljujući ekonomskom ozdravljenju i jačanju pa  bi u konačnici regija preko Srbije radila u korist Rusije s kojom ima nimalo zanemarljiv  sporazum o slobodnoj trgovini.

Za Tursku se kaže da bi joj bilo oduzeto malo, ali važno i blisko tržište. Sve ovo upućuje da se ekonomsko ujedinjenje regije sa nešto više od 20 milijuna ljudi stavlja u drugi plan , a u prvom je bitka za politički utjecaj sa svim što to podrazumijeva uključujući i neke interese da se u svim zemljama zadrži status quo.

U beogradskim političkim krugovima sve ovo se tumači kao namjera Rusije da potpuno kontrolira Balkan i da ona igra na ono što ima, prije svega veliki novac koji su dali političarima u Srbiji i RS uz zaključak: Srbija se ove godine konačno mora odlučiti –  Europska unija ili Rusija.

Uz to se uvelike lansiraju i priče kako je novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić njemački čovjek i kako će ga srušiti Britanci. Posebna pažnja u toj zemlji posljednjih dana daje se odluci Putina da za svog „specijalca za Balkan“ postavi bliskog suradnika Nikolaja Petruševa, iskusnog obavještajca i šefa ruskog Savjeta za sigurnost.

Da ruski plan za „okupaciju“ Zapadnog Balkana u kojeg spada i miniranje „Berlina plus“ ipak nema šansi svjedoči američki stav. Nedavno je veleposlanik SAD u Srbiji Kyle Randolph Scott izjavio da je Washington oštro protiv bilo kakvog prekrajanja granica na Balkanu, a preksinoć  je poručio: „Kad vidim da se Rusi aktivno angažiraju na podrivanju komšijskih zemalja i koriste za to srpsko tlo, onda bih ja to nazvao malignim utjecajem Rusije u regiji“.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *